op
×

Ησυχία - Τάξις - Ασφάλεια: Ρεζίλι διεθνώς η Ελλάδα. Καταλήψεις υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Διαβάστηκε
  
Ησυχία - Τάξις - Ασφάλεια: Ρεζίλι διεθνώς η Ελλάδα. Καταλήψεις υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Ρεζίλι διεθνώς η Ελλάδα. Καταλήψεις υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.Aυτοδιαχειριζόμενοι Χώροι παντού! Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Καταγράψαμε και παρουσιάζουμε 200 και πλέον Αυτοδιαχειριζόμενους Κοινωνικούς Χώρους και Καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Οι Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι είναι οι νέοι κόμβοι της Αλληλέγγυας - Κοινωνικής Οικονομίας.

Σ' αυτούς διοργανώνονται καθημερινά δεκάδες δραστηριότητες αλληλέγγυου, πολιτιστικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Στεγάζονται: κινηματογραφικές λέσχες,  θεατρικές ομάδες, τοπικά μουσικά γκρουπ, παιδικοί σταθμοί και σε κάποιους υπάρχουν χώροι φιλοξενίας αστέγων και επισκεπτών.

Λειτουργούν συλλογικές κουζίνες, καφενεία, δανειστικές βιβλιοθήκες. Συγκεντρώνονται τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα.

Οργανώνονται κάθε είδους εργαστήρια και σεμινάρια, γίνονται ανταλλακτικά χαριστικά παζάρια, δωρεάν κοινωνικά φροντιστήρια, μαθήματα ξένων γλωσσών, χορού, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικές εκθέσεις κ.ο.κ.

Είναι οι νέες αυτόνομες κοινότητες της πόλης και της γειτονιάς.

Σε κάθε Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο συστεγάζονται πολλές ανεξάρτητες ομάδες και σχήματα που κυοφορούν τις νέες ιδέες και κουλτούρες στην Ελλάδα της κρίσης.


Οι περισσότερες απ’ αυτές τις κοινότητες νέων αποκτούν νομική μορφή και πληρώνουν νοίκι.

Όμως, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα,  αρκετές συλλογικότητες επιθυμούν να παραμείνουν άτυπες, ανεξάρτητες και εξωθεσμικές, γιατί δεν έχουν καμιά εκτίμηση και εμπιστοσύνη σ’ αυτό το θεσμοθετημένο κράτος...

Και στην Ελλάδα δεκάδες εγκαταλελημένα κτίρια, πρώην βίλες, εργοστάσια, στρατόπεδα, αποθήκες επαναχρησιμοποιούνται από ομάδες νέων, πριν ρημάξουν ολοκληρωτικά.

Τα επισκευάζουν με εθελοντική εργασία, τα συντηρούν και τους ξαναδίνουν ζωή.

Κάθε τόσο, σε κάποιες από αυτές τις κατάληψεις, εισβάλει η αστυνομία και τις εκκενώνει.

Άλλοι χώροι ανακαταλαμβάνονται από τους καταληψίες, αλλού οι ομάδες αναζητούν καινούργια στέγη.

Εμείς δεν διαγράφουμε καμία κατάληψη από τις παρουσιάσεις μας, γιατί οι συλλογικότητες συνεχίζουν να υπάρχουν.

Αυτές ανατάσσουν και δίνουν ζωή στα εγκαταλειμμένα κτίρια.

Χωρίς τη δράση τους μιλάμε μόνο για ντουβάρια.


Καταλήψεις: Θυμήσου το Βερολίνο…

Ενα νέο κύμα Αυτοδιαχειριζόμενων Στεκιών και Καταλήψεων ήρθε βαδίζοντας στα χνάρια των Αυτοδιαχειριζόμενων Κοινωνικών Κέντρων της Ευρώπης και… κυρίως του Βερολίνου.

Εκεί, δίπλα στο «Τείχος του Αίσχους», οι διωκόμενοι καταληψίες εκατοντάδων κτηρίων στα 70’s-80’s είναι πλέον ιδιοκτήτες…

Ο δήμος του Βερολίνου έδωσε μάλιστα και στεγαστικά δάνεια σε κάποιους, επί χρόνια, καταληψίες των υποβαθμισμένων περιοχών Kreuzberg, Charlotterburg και Schonenberg για να τα επισκευάσουν και να τα αυτοδιαχειρίζονται.

Παρ' όλα αυτά, πρόσφατα στην Γερμανία, το κράτος προσπάθησε να κλείσει μια από τις παλιότερες καταλήψεις, τη «Rote Flora» στο Αμβούργο.

Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια εκκένωσης της κατάληψης του παλιού θεάτρου που είχε μετατραπεί σε αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό κέντρο. Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.


Ανάλογο κύμα δημιουργίας αυτοιδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων - καταλήψεων υπάρχει και στην Ιταλία.

Τους περιγράφει στο τελευταίο της βιβλίο "Φράχτες και Παράθυρα” (Αϊ στο διάολο, ΔΝΤ)" η Ναόμι Κλάιν."Το "Corto Circuito" είναι ένα απο τα πολλά centri sociali της Ιταλίας. Τα κοινωνικά κέντρα είναι εγκαταλειμμένα κτίρια- αποθήκες, εργοστάσια, στρατώνες, σχολεία που καταλήφθηκαν και μεταμορφώθηκαν από τους καταληψίες σε εστίες κουλτούρας και πολιτικής, απαλλαγμένες απο τον έλεγχο τόσο των αγορών όσο και του κράτους. Συμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 150 κοινωνικά κέντρα στην Ιταλία.

Το παλαιότερο και μεγαλύτερο κοινωνικό κέντρο -το Leoncavallo, στο Μιλάνο- είναι πρακτικά μια αυτάρκης πόλη με εστιατόρια, κήπους, ενα βιβλιοπωλείο, εναν κινηματογράφο, μια στεγασμένη ράμπα scateboard και ένα κλάμπ τόσο μεγάλο ωστε μπόρεσε να φιλοξενήσει τις εμφανίσεις των Public Enemy.

Τα κοινωνικά κέντρα είναι χώροι ανεμελιάς και αντισυμβατικότητας, σε έναν κόσμο που μεσο-αστικοποιείται και ευπρεπίζεται ολοένα και περισσότερο, ενα γεγονός που παρακίνησε την γαλλική εφημερίδα Le Monde να τα χαρακτηρίσει ως “το πολιτιστικό κόσμημα της Ιταλίας”."

Περισσότερα εδώ.Κοιμηθείτε ήσυχοι


Ξυπνάς με τον ήχο του ελικοπτέρου.

Καθόλου ασυνήθιστο αν μένεις στο κέντρο.

Οι πρώτες ειδήσεις: "Επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια", με διάσπαρτες λέξεις όπως "ανομία", "έμποροι ναρκωτικών", "προσαγωγές".

Το κλίμα πανηγυρικό, περιμένεις ότι η Αστυνομία εξάρθρωσε κάτι ανάλογο με το καρτέλ στο Μεντεγίν.

Κι ύστερα έρχονται στα μάτια σου οι φωτογραφίες.

Παιδιά με μια κούκλα στο χέρι, στην αγκαλιά της μάνας τους.

Οι εχθροί εντοπίστηκαν και συνελλήφθησαν.

Κοιμηθείτε ήσυχοι.
Ησυχία - Τάξις - Ασφάλεια

Σπύρου Τρικούπη 17 η κατάληψη που φιλοξενούσε μόνο οικογένειες με μικρά παιδιά, δεν είχε δώσει τη παραμικρή αφορμή και συμμετείχε ενεργά σε ό,τι της είχε ζητηθεί για τη καθαριότητα της πλατείας - εκκλησία παραβίασαν.

Πάνοπλοι - όργανα τής τάξεως, απομάκρυναν γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, κοριτσάκια με κούκλες στο χέρι κι επικίνδυνους αντιεξουσιαστές που εκείνη την ώρα μαγείρευαν.

Ανακουφισμένοι νοικοκυραίοι έβγαιναν στα παράθυρα και ξέβραζαν το μίσος τους.

Ντροπή και αίσχος!

Thekla Tselepi

( Φωτο απο την Chrysa Matsagani )
Επιτέλους ξεβρώμισαν τα Εξαρχεια!

Επιτέλους θα μπορούμε να παίρνουμε τα κορίτσια μας και να βόλταρουμε στην πλατεία οπως παλιά.

Οι μαχαιροβγάλτες, οι πρεζέμποροι, η μαφία, επειτα από τη συντονισμένη επιχείρηση των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και κρατικής ασφάλειας, θα έρθουν αντιμέτωποι επιτέλους με την ελληνική δικαιοσύνη και όλοι εμείς ,ασφαλείς πλέον, θα ξανακάνουμε τα Εξάρχεια την όαση που υπήρξε στο παρελθόν. Ευχαριστούμε Κυριάκο.

Ευχαριστούμε Μιχάλη.

Υ/γ: Η καλλιτεχνική - πνευματική πρωτοπορία της χώρας μας είναι λαλίστατη και μεγαλόστομη όταν πρόκειται για το «ξεπούλημα της Μακεδονίας» και την «επαναφορά στην κανονικότητα» αλλά δε βρίσκει ουτε μία αράδα να γράψει για τον πιο ακραίο ανθρώπινο πόνο. Τον πόνο των παιδιών.

Σσσσσσσς.

Κοιμηθείτε ήσυχα.

Χάρης Τζωρτζάκης
Να, εδώ ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, μας λέει ότι η Αστυνομία μάζεψε από τα #εξαρχεια τα… σκουπίδια.
 
Έτσι αντιλαμβάνονται τους πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο σε τέσσερα κτίρια της περιοχής.

via @GiannisMpathas
Στην Εισαγγελία ο Μπαλάσκας που θέλει να «ρουφήξει» τους ανθρώπους – «σκουπίδια» από τα Εξάρχεια

Στον αρμόδιο εισαγγελέα, με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας παραπέμπεται το βίντεο με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ Σταύρου Μπαλάσκα σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, όπου έμμεσα χαρακτήρισε «σκουπίδια» τους πρόσφυγες.

Εκεί λοιπόν, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κλήθηκε με αφορμή την επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων που γινόταν εκείνη την ώρα στα Εξάρχεια, κάνοντας έναν άστοχο παραλληλισμό. «Ένα δάχτυλο, εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι η αστυνομία, η οποία σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια προοδευτικά, δημοκρατικά, με σχέδιο από τα επιτελεία της Αστυνομίας» ανέφερε .

Μπορούμε τώρα να κοιμηθούμε ήσυχοι. Η τρομοκράτισσα με την κούκλα βρίσκεται στην Πέτρου ΡάλληΣχετικά άρθρα

«Δεν σας φτάνει το ξύλο που φάγατε χθες;» - Επίθεση των ΜΑΤ σε αλληλέγγυους μέσα στην Ευελπίδων [ΒΙΝΤΕΟ]

Επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν άτομα που συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες της Κυριακής στα Εξάρχεια.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×