op
×

Μαθαίνουμε για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Διαβάστηκε
Μαθαίνουμε για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Εκδήλωση Για Την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία από Building with earth

Σε μια προσπάθεια δικτύωσης καταναλωτών και παραγωγών, διοργανώνουμε μια πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓεω, Community Supported Agriculture).

Η ΚΥΓεω είναι ένα κοινωνικοοικονομικό μοντέλο παραγωγής και πώλησης αγροτικών προϊόντων, μια άμεση συνεργασία βασισμένη στην ανθρώπινη σχέση, τη σύμπραξη μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, όπου οι ευθύνες και οι απολαβές της αγροτικής εργασίας μοιράζονται μέσω μιας μακροπρόθεσμης δεσμευτικής συμφωνίας. Ο καταναλωτής υποστηρίζει οικονομικά τον παραγωγό, με αντάλλαγμα τη λήψη σε τακτική βάση ενός καλαθιού προϊόντων. Τα περιεχόμενα του καλαθιού προϊόντων, όπως και το τίμημα συναποφασίζονται ώστε να διαμορφωθεί μία δίκαιη τιμή και για τα δυο μέρη. Ο καταναλωτής ζητάει από παραγωγούς της εμπιστοσύνης του μία ευρεία γκάμα αγροτικών, και όχι μόνο, προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά συνδέονται, κυρίως, με τον τρόπο παραγωγής (βιολογική, φυσική, περμακουλτούρα) αλλά και μεταποίησης.

Στο μοντέλο της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας οι καταναλωτές, επικοινωνούν τακτικά με τους παραγωγούς. Επισκέπτονται τους χώρους των παραγωγών συμμετέχοντας ή εκπαιδευόμενοι σε κάποιες καλλιεργητικές ή μεταποιητικές εργασίες. Έτσι, οι καταναλωτές γνωρίζουν οτι το καλάθι τους παράχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας και με μεθόδους που σέβονται το περιβάλλον αλλά και την υγεία τους.
Για ευνόητους λόγους το δίκτυο είναι καθαρά τοπικό και αφορά παραγωγούς/καταναλωτές σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τη Λάρισα.

Πού; Στο αγρόκτημά μας στο Νέσσωνα Λάρισας

Πότε; Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, από τις 5 μμ έως όσο μας πάρει. Όποιος θέλει φυσικά μπορεί να έρθει και νωρίτερα.

Τι θα κάνουμε εκεί; Θα γνωριστούμε, θα ξεναγηθούμε στο αγρόκτημα, θα ακούσουμε μερικά πράγματα για την ΚΥΓεω, θα συζητήσουμε και στη συνέχεια θα φάμε και θα πιούμε προϊόντα ντόπιων παραγωγών συνεχίζοντας τη συζήτηση.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση επικοινωνήστε στο kostas@cob.gr και στα 6932568126 και 6973970075.

Αν θέλετε να πάρετε μια πρώτη γεύση για την ΚΥΓεω, ρίξτε μια ματιά στα βίντεο της εκπομπής “Αντιδραστήριο” στην ΕΡΤ3


Σχετικά άρθρα

ΠΕΛΙΤΙ: 6η Φθινοπωρινή Γιορτή με ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων - Είσοδος ελεύθερη

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν παραδοσιακούς σπόρους με σχολικά είδη, να συμμετέχουν σε συζητήσεις με παραδοσιακούς καλλιεργητές και να ενημερωθούν για τον Περιαστικό Λαχανόκηπο και την Ομάδα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας 

Υποβολή αιτήσεων καταναλωτριών/των για συμμετοχή στην 2η Ομάδα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας

Καλούμε, λοιπόν, τις/τους καταναλώτριες/τες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη 2η Ομάδα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας Κοζάνης, να το δηλώσουν μέχρι την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Σύντομη εισαγωγή στην ΚΥΓΕΩ και στην διατροφική Κυριαρχία [ΒΙΝΤΕΟ]

Η ομιλία από την Τζέννυ Γκιουγκή για Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ) και την διατροφική Κυριαρχία στην γιορτή άνοιξης στο AgriHerb, Βασιλικά στις 9 Απριλίου 2017.

Η τροφή μας | Οι ιστορίες μας και οι συνεργασίες μας 17 – 25 Απριλίου 2017

Το 2016 στο Nyeleni, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Διατροφική Κυριαρχία που έγινε στην Ρουμανία, πάρθηκε η συλλογική απόφαση να ξεκινήσουμε καμπάνια για τις τοπικές διατροφικές συνεργασίες. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×