op
×

300 πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν εργασία μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης του SolidarityNow

Διαβάστηκε
300 πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν εργασία μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης του SolidarityNow
Πόσο εύκολο είναι να βρει δουλειά ένας πρόσφυγας ή ένας μετανάστης; Κι αν βρει, τι δουλειά θα είναι αυτή; Θα είναι από τους τομείς που δεν προτιμώνται γιατί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί; 

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και συμβουλές για τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, τη σύνταξη βιογραφικού, τα εργασιακά δικαιώματα και τη σύνδεση με επιχειρήσεις αναμένεται να δοθούν στο πρώτο "Φεστιβάλ Καριέρας", που διοργανώνει αύριο το "SolidarityNow", στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) της οργάνωσης, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν βρει δουλειά περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από αφρικανικές χώρες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

"Μάλιστα, το τελευταίο τετράμηνο βρέθηκαν οι 100 από τις συνολικά 300 θέσεις εργασίας που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό και αφορούν σε διάφορες δουλειές, όπως καμαριέρα και διάφορες δουλειές στην κουζίνα" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια των δράσεων του "SolidarityNow" στη βόρεια Ελλάδα Ιωάννα Φουρκιώτου. 

Παράλληλα, όπως διευκρινίζει η σύμβουλος εργασίας της οργάνωσης, Μαίρη Ασβεστά, στις 100 θέσεις εργασίας του τελευταίου τετράμηνου περιλαμβάνονται ανειδίκευτοι εργάτες σε εργοστάσια αλλά και εξειδικευμένοι μάστορες, όπως μαραγκοί και επιπλοποιοί.

"Φυσικά, μιλάμε για προσλήψεις, όπου τηρείται όλο το νόμιμο πλαίσιο και τουλάχιστον το κατώτερο όριο μισθού" σημειώνει η κ. Ασβεστά ξεκαθαρίζοντας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρει εργασία μέσω της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας & Εργασιακής Συμβουλευτικής, που λειτουργεί στο Κέντρο Προσφύγων της οργάνωσης, έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα.

"Επειδή έχουμε επαφή μαζί τους, στη συνέχεια γνωρίζουμε ότι καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, απαιτητικές, με πολλές ώρες δουλειάς και σε θέσεις που γενικότερα δεν προτιμώνται" υπογραμμίζει η κ. Ασβεστά. Βασικό πρόβλημα πάντως των προσφύγων και μεταναστών είναι η μη γνώση των ελληνικών και συγχρόνως, η έλλειψη μαθημάτων ελληνικών σε ενήλικες, "που γίνονται κυρίως από ΜΚΟ, με υπερπλήρεις τάξεις". "Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, με αξιόλογες σπουδές, οι οποίοι δεν μπορούν να τις αναγνωρίσουν και είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρουν δουλειά επειδή δεν μιλούν ελληνικά" καταλήγει η κ. Ασβεστά.

Το Φεστιβάλ Καριέρας διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος SIRIUS, αύριο και μεθαύριο, στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center), στην οδό Ιωάννη Κωλέττη 25Δ, με στόχο να φέρει κοντά πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. 

Νατάσα Καραθάνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Σχετικά άρθρα

Συνέδριο για την Κοινωνική Ένταξη των Προσφύγων στην Ελλάδα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ΕΕΔΑ με ελεύθερη είσοδο

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - ΕΕΔΑ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα διοργανώνουν διήμερο συνέδριο με θέμα «Η Κοινωνική Ένταξη των Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας στην Ελλάδα: Επιτεύγματα, Προκλήσεις και Προοπτικές».

ΟΕΝΓΕ: Θα προσφέρουμε περίθαλψη σε πρόσφυγες και μετανάστες με ή χωρίς ΑΜΚΑ

Την πρόθεσή τους να βοηθήσουν όλους ανεξαιρέτως του πρόσφυγες και μετανάστες είτε έχουν είτε δεν έχουν ΑΜΚΑ επαναλαμβάνουν σε ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×