op
×

Εργαστήριο με θέμα:“Σχεδιάζοντας έναν μικρό Συνεταιρισμό” στο Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας του Νομού Ηρακλείου

Διαβάστηκε
Εργαστήριο με θέμα:“Σχεδιάζοντας έναν μικρό Συνεταιρισμό” στο Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας του Νομού Ηρακλείου

Το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας  Νομού Ηρακλείου της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. COMMONSLAB οργανώνει εργαστήριο με θέμα:“Σχεδιάζοντας έναν μικρό Συνεταιρισμό”

Περίοδος 6 Νοεμβρίου 2019 - 18  Δεκεμβρίου 2019


Το εργαστήριο έχει σαν στόχο την δημιουργία προϋποθέσεων ίδρυσης μικρών Συνεταιρισμών βήμα - βήμα από την ιδέα  μέχρι την υλοποίηση της.

Οι μικροί συνεταιρισμοί με την νομική μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και του Συνεταιρισμού Εργαζομένων αποτελούν τις κύριες μορφές φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. 

Τα μέλη τους επιλέγουν  την δυνατότητα να οργανώσουν συνεταιριστικά την εργασία τους με σκοπό την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών μέσα από μια οικονομική δραστηριότητα που σέβεται τον άνθρωπο και  το  περιβάλλον.


Το εργαστήριο είναι δωρεάν,όπως όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο στήριξης και  απευθύνεται σε ομάδες τουλάχιστον 3 ατόμων  που θέλουν να δημιουργήσουν ή συμμετέχουν ήδη σε  συνεταιριστική επιχείρηση. 

Σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις θα καλυφθούν από μεμονωμένα άτομα που  κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα λειτουργούν μεταξύ τους σαν ομάδα.


Πρόγραμμα εργαστηρίου

6/11    Δημιουργία πλαισίου συνεργασίας ομάδας

Με οδηγό τις 7 συνεταιριστικές αρχές  τα μέλη της ομάδας θέτουν του όρους συμμετοχής τους στον συνεταιρισμό.

13/11  Επιλογή προϊόντων – υπηρεσιών

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αποτελούν τον κύριο κορμό του εργαστηρίου. Ξεκινώντας από την ιδέα της ομάδας θα καταλήξουμε σε προϊόντα και υπηρεσίες πάνω στα οποία θα βασιστεί η οικονομική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού. 

20/11  Σχεδιασμός παραγωγικής διαδικασίας

Σχεδιάζουμε τις φάσεις παραγωγής και καταγράφουμε τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση της.

27/11  Σχεδιασμός διαδικασίας πώλησης

Σχεδιάζουμε την στρατηγική πώλησης των προϊόντων/υπηρεσιών και ορίζουμε τις διαδικασίες εφαρμογής της.

4/12    Χρηματοοικονομικά: Επένδυση και ταμειακές ροές

Μετά την καταγραφή των απαραίτητων πόρων της παραγωγικής διαδικασίας και της στρατηγικής πώλησης προκύπτει το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για την υλοποίηση του σχεδίου καθώς και οι τρόποι κάλυψης  της . Επίσης δημιουργούμε τον πίνακα πρόβλεψης εσόδων - εξόδων για ν αξιολογήσουμε το σχέδιο μας.

11/12  Η δικτύωση για την δημιουργία υποστηρικτικών δομών

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο εργαστήριο μελετάνε πως η δικτύωση μεταξύ τους μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τα οικονομικά σχέδια τους

18/12  Αλληλεπίδραση με την κοινότητα

Η συνεταιριστική δράση λειτουργεί υποστηρικτικά σε συνεργασία με την κοινότητα η οποία την περιβάλει για την επίλυση κοινών οικονομικών,κοινωνικών,πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στη θεματική αυτή θα επιχειρήσουμε να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις προς αυτήν την  κατεύθυνση. 


Η μεθοδολογία του εργαστηρίου έχει σχεδιαστεί, ώστε να δώσει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διαμορφώσουν κοινή γλώσσα που θα τους επιτρέψει να έχουν μια παραγωγική επικοινωνία, με στόχο την δημιουργία ενός σχεδίου δράσης, μέσα από τον διαμοιρασμό γνώσεων,εμπειριών και ικανοτήτων.


Οι συναντήσεις θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα κάθε Τετάρτη 18:00-21:00. Αν συμπληρωθεί ο αριθμός των τεσσάρων ομάδων θα δημιουργηθεί δεύτερο γκρούπ κάθε Δευτέρα τις ίδιες ώρες.

Στις συναντήσεις θα γίνονται εισηγήσεις σχετικά με τις θεματικές και στη συνέχεια οι ομάδες θα περιγράφουν τις εργασίες που θα πρέπει να διεκπεραιωθούν μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Στο διάστημα μεταξύ των συναντήσεων τα στελέχη καθώς και ο χώρος του κέντρου στήριξης θα είναι καθημερινά 9:00 με 17:00 στη διάθεση των ομάδων για την όσο δυνατόν καλύτερη υποστήριξη τους.


Εθνικής Αντιστάσεως 73 Ηράκλειο Κρήτης

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στο https://kalo.commonslab.gr/2019/10/01/ergastirio-schediazontas-enan-mikro-synetairismo/

Πληροφορίες  mail:kalo@commonslab.gr  τηλ 2811112473


Το εργαστήριο οργανώνεται στα πλαίσια της δράσης  “Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας” που  αποτελεί μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα

Οικονομία για το κοινό καλό: Ένα οικονομικό μοντέλο στην υπηρεσία όλων αλλά και του περιβάλλοντος

Για να ληφθούν πραγματικά, αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, είναι αναγκαίο ν’ απομακρυνθούμε από το νεοφιλελεύθερο σύστημα με τα τεράστια για ορισμένους πλεονεκτήματα.

Ο αμπελουργικός συνεταιρισμός Caves de Rauzan καταργεί τα τοξικά μικροβιοκτόνα

Ο συνεταιρισμός Caves de Rauzan (Κάβες του Ροζάν) έπειτα από αίτημα των πελατών του που ζητούν στους 340 αμπελουργούς του οι οποίοι καλλιεργούν 36.000 στρέμματα στην περιοχή Αντρ-ντε-μερ, σταματά να χρησιμοποιεί τα πιο τοξικά για την υγεία εντομοκτόνα

Ιδρύθηκε Ενεργειακή Κοινότητα στη Θεσσαλονίκη που διέπεται από τη λογική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

Στο συνεταιρισμό αυτό μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαμένει στην Ελλάδα με προτεραιότητα τους κατοίκους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Αλληλέγγυα οικονομία, για να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας: έξι απόψεις προς συζήτηση

Μία νέα οικονομία με γνώμονα την αλληλεγγύη, με άλλα λόγια μία νέα κοινωνική δομή αλληλέγγυα είναι απαραίτητη και όχι μόνο επιθυμητή.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×