op
×

Μεταναστευτικό μια ασύμμετρη απειλή

Μεταναστευτικό μια ασύμμετρη απειλή

Μεταναστευτικό μια ασύμμετρη απειλή 

 

Για μια ακόμη φορά η Ευρώπη απειλείται από μια εισβολή που όμοια της ούτε είχε αντιμετωπίσει ποτέ, ούτε έχει την κατάλληλη οργάνωση, εμπειρία και το χειρότερο την ισχυρή βούληση να την αντιμεπτωπίσει με ένα οργανωμένο ή/και συντονισμένο αμυντικό σχέδιο.


Πρόκειται για μετακινήσεις απελπισμένων προσφύγων ή/και οικονομικών μεταναστών οι οποίοι, είτε ατομικά είτε ομαδικά προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα από οποιοδήποτε σημείο σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούν θαλάσσιες διαδρομές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει την Ελλάδα σε μια από τις περισσότερο απειλούμενες Ευρωπαϊκές χώρες για 2 λόγους:


α. Η χώρα μας βρέχεται σχεδόν από παντού από θάλασσα και


β. γειτνιάζει και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής με την πηγή των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και με τη χώρα η οποία, αντί να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, αποτελεί σημαντικό μέρος του, δηλαδή την Τουρκία.


Η διαφορά στη φύλαξη των χερσαίων με των θαλάσσιων συνόρων είναι τεράστια.


Τα χερσαία σύνορα φυλλάσονται σχετικά εύκολα, ασφαλίζονται με φράκτες, ηλεκτρονικά μέσα και περιπολίες  που μπορεί να αποτρέψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό παράνομη εισροή μεταναστών.


Αντίθετα τα θαλάσσια σύνορα, φυλάσσονται δύσκολα , ενώ και όσοι μετανάστες τα χρησιμοποιούν γνωρίζουν ότι τα περιπολικά της ακτοφυλακής υποχρεούνται να τους διασώσουν.


Η λύση να παραλαμβάνουν τα πλοία της FRONTEX τους εισερχόμενους παράνομα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα μετανάστες και να τους μεταφέρουν στο Τουρκικό έδαφος, είναι ανέφικτη και σίγουρα η βίαιη αυτή εισβολή και προφανώς άνευ αδείας της Τουρκίας, θα αποτελέσει casus belli μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας και προφανώς και της χώρας μας.

 

Όπως όλα τα σοβαρά όμως προβλήματα  και το μεταναστευτικό έχει την λύση του ,αν αντιμετωπιστεί στην πηγή και κάτω από το πρίσμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια, ούτε να στρουθοκαμηλίζει, αφού οι μετανάστες, ούτε στην Ελλάδα σκοπεύουν να παραμείνουν, ούτε στη Μάλτα, αλλά ούτε και στην Ιταλία, τις τρεις δηλαδή χώρες που δέχονται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση.


Για αυτό αργά ή γρήγορα, θα βρούν τον τρόπο να μετακινηθούν προς τις χώρες της Ευρώπης που αποτελούσαν τον αρχικό τους προορισμό.

Οι δράσεις, όμως που προτείνονται προϋποθέτουν ότι η Ευρώπη θα κινηθεί συντονισμένα:


1. Η ταυτοποίηση των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών θα γίνεται από συνεργεία υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής ένωσης (Ε.Ε.) στην Τουρκία ή σε οποία άλλη χώρα θεωρείται οτι συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες για να μετακινηθούν προς την Ευρώπη π.χ Λιβύη.


Εκεί θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν πολιτικό άσυλο και θα κατανέμονται στις χώρες της Ε.Ε αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας.


Η Ελλάδα π.χ που έχει 3% του πληθυσμού της Ε.Ε. θα παίρνει αντίστοιχο ποσοστό και η Γαλλία με την Γερμανία θα λαμβάνουν αντίστοιχο ποσοστό προσφύγων με το ποσοστό πλυθυσμού τους.


Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, για να ακολουθούν στη συνέχεια τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τους νεκρούς.


Οι οικονομικοί πρόσφυγες θα ταυτοποιούνται με αποτέλεσμα οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ε.Ε. εντοπιστούν να επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή θα είναι η προϋπόθεση για να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχει στο εδαφος της και


2. Για κάθε οικονομικό μετανάστη που θα εισέρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα παρανόμως θα αφαιρείται συγκεκριμένο ποσό απο την οικονομική βοήθεια που δίνει η Ε.Ε. στην Τουρκία (π.χ. 10.000 € πρόστιμο).


Παράδειγμα, αν εισέλθουν 30.000 μετανάστες αυτόματα θα μειώνεται η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία κατά 300.000.000 € (30.000 Χ 10.000€).


Οποιαδήποτε φοβική στάση απέναντι σε μια Τουρκία, που απειλεί σε μόνιμη σχεδόν βάση να πλημμυρίσει την Ευρώπη με οικονομικούς μετανάστες, δεν θα επιτύχει να αποτρέψει την πραγματοποίηση αυτής της απειλής. Ενδεχόμενα, να την καθυστερήσει, για λίγο χρονικό διάστημα.


Το αποτέλεσμα όμως θα είναι πιο καταστροφικό, αφού οι καθημερινές έστω και μικρές τακτικές ροές δημιουργούν μια κατάσταση Μιθριδατισμού, χωρίς να διεγείρουν δηλαδή τα υγιή αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός γίγαντα δηλαδή από πλευράς αμυντικών οικονομικών και διπλωματικών δυνατοτήτων, που όμως παραμένει σε ύπνωση ή/και εγκληματική αδράνεια.


Παράλληλα, ενισχύει τάσεις απομονωτισμού, και συνεισφέρει στο μύλο ακροδεξιών και λαϊκίστικων πολιτικών, που είναι σε αντίθεση με το πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ιστορία της πιο πολύτιμης ίσως Ηπείρου του κόσμου, γι’ αυτό αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό, σαν άλλη γη της επαγγελίας, για τους κατατρεγμένους σχεδόν όλης της γης.

 

Αθήνα, 5-11-2019

 Ιωάννα Π.Λαχανά, Δικηγόρος- Ποινικολόγος

Κατερίνα Τζανετάκου Ψυχολόγος, Public Health Practitioner, BA, MSc,  MBPsS 

 
Π.Χ. Μεταξάτος, Πολιτικός Μηχανικός Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, MSc. North Eastern University, USA.

 

Συνεργάτες της Center for International Studies, Proposals and Solutions CISPS.

 

ΥΓ: Το κείμενο αυτό μεταφρασμένο στην αγγλική θα αποσταλεί και στην Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΛέξεις Κλειδία - Tags
Ιωάννα Λαχανά Π.Χ. Μεταξάτος Κατερίνα Τζανετάκου Ψυχολόγος Ιωάννα Λαχανά ποινικολόγος μεταναστευτικό
29
Ευρώπη
96
πρόσφυγες
1311
μετανάστες
424
Σχετικά άρθρα

Η ΜΕΤΑδραση βοηθά στην αναβάθμιση των νοσοκομείων με την εγκατάσταση wifi για την παροχή τηλεδιερμηνείας

Η ΜΕΤΑδραση αξιοποιεί μέρος του χρηματικού ποσού που έλαβε από το Ανθρωπιστικό Βραβείο Conrad N. Hilton, για να εγκαταστήσει δίκτυο wifi για την παροχή τηλεδιερμηνείας 

Γυναίκες πρόσφυγες διεκδικούν το δικαίωμα στο όνειρο μέσα από τις σπουδές τους

Ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα που υπονομεύονται από την ίδια τη φύση του αναγκαστικού εκτοπισμού, της βίας και των συγκρούσεων είναι αυτό της εκπαίδευσης. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×