op
×

Λεφτά υπάρχουν!

Διαβάστηκε
Λεφτά υπάρχουν!

Δεκάδες Κοινωνικές Τράπεζες και Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα έχει ήδη η Ελλάδα.


Λεφτά υπάρχουν ! Αρκεί να τα εφεύρουμε…Χιλιάδες εναλλακτικά νομίσματα κυκλοφορούν σ΄ όλο τον κόσμο στα πλαίσια της ανταλλακτικής οικονομίας, παράλληλα και συμπληρωματικά με τα υπερεθνικά ή εθνικά νομίσματα δημιουργώντας τη νομισματική ποικιλότητα (diversite monetaire).


Ένας από τους δημιουργούς του ευρώ, ο Μπερνάρντ Λιετέρ (www.lietaer.com/about/bio) στο βιβλίο του: «Το μέλλον του χρήματος», προσπαθεί να αποδείξει ότι: «η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας».Έτσι ανατάχτηκε το κατεστραμμένο Βανκούβερ, έτσι επιβίωσαν 6 εκατομμύρια Αργεντίνοι: Με τους αστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο, τις λέσχες ανταλλαγών nodos, εκδίδοντας 200 εκατομμύρια κοινωνικά χαρτονομίσματα creditos.

Στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα και τεχνολογικά πιο προηγμένα ηλεκτρονικά δίκτυα ανάλλαγων – LEDS λειτουργούν στις Αγγλοσαξονικές χώρες. Στη Γερμανία κυκλοφορούν περίπου 50 εναλλακτικά τοπικά νομίσματα,  που υποστηρίζονται από την «Ένωση Εναλλακτικών Νομισμάτων»,  κοινωνικές τράπεζες και 86 περιφερειακά ταμεία (Regiongelder). 
To παράλληλο κοινωνικό νόμισμα του Βερολινου,  το Berliner, γίνεται δεκτό σε περισσότερα από 200 μαγαζιά όπου ψωνίζουν και συχνάζουν νέοι. Στη Γαλλία κυκλοφορεί ένα τριπλό εναλλακτικό νόμισμα το SOL (Αλληλοβοήθειας Υγείας – Πρόνοιας, Ηθικού Ισοδίκαιου Εμπορίου, και Ανταλλακτικό Συνεταιριστικό) και στην Ιταλία το Libra και το Credito.

Το καλοκαίρι ήμουν συντονιστής σε ένα πάνελ, στα πλαίσια του τριήμερου φόρουμ για την αλληλέγγυα οικονομία που διοργάνωσε στο Γκάζι ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Νίκος Χρυσόγελος (Δες το βίντεο) . Εκεί εκτός των άλλων μίλησε για το νέο κίνημα ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Κοινωνικής Τράπεζας: Βanca Popolare Etica.  Στις 19-21 Οκτώβρη διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία δίπλα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό Ελληνικού το «1ο φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας» (Δες βίντεο).

Στην Ελλάδα μετά την επιτυχία του ΟΒΟΛΟΥ της Πάτρας και της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας (ΤΕΜ) του Βόλου, σε δεκάδες πόλεις και γειτονίες κυκλοφορούν ηλεκτρονικά, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα. Μπες στα site που δημοσιεύουμε και δες τα! 

Αν ένας «τρελός» Δήμαρχος τολμήσει να τυπώσει τοπικό νόμισμα, με σύνθημα την αυτάρκεια , οι δημότες θα ευημερήσουν! Ανακυκλώνοντας τα υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες με γειτονικούς δήμους , θα μειωθεί  αυτομάτως η ανεργία και θα  χτυπηθεί  η μαύρη εργασία. Όπως έγινε στην Αυστριακή πόλη Worgl το 1932-34 μεσούσης της κρίσης του ΄29.

Βεβαίως χρειάζεται  ο «τρελοδήμαρχος» να ιδρύσει Xρονοτράπεζα ή Κοινωνική Tράπεζα στα πρότυπα της βραζιλιάνικης Banco Palmas, η οποία το 2008 πήρε το «Βραβείο Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας»από τον ΟΗΕ. Καλώς ήλθατε στον καινούριο κόσμο της κοινωνικής εργασίας και του «δωρεάν κοινωνικού Χρήματος»!

Σχετικά άρθρα

«Η Ελλάδα είναι θύμα εγκλήματος»

ΓΚΡΕΓΚ ΠΑΛΑΣΤ (δημοσιογράφος-ερευνητής, οικονομολόγος, συγγραφέας)  «Καταλαβαίνω την κούραση και την απογοήτευση, και ότι μερικοί άνθρωποι κυριολεκτικά πεινάνε, αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισμένοι. Αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσετε."

Ας εμπνευστούμε από εναλλακτικά συστήματα αξιών!

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ρουμελιώτη - Φιλοξενούμενοι οι καθηγητές της Κοινωνικής Οικονομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, συγγραφείς του βιβλίου «Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας», Drs Τάκης Νικολόπουλος και Δημήτρης Καπογιάννης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×