op
×

Τι δεν καταλαβαίνεις; Παραγωγή ρεύματος... με απλή βεβαίωση - Έρχεται η πλήρης ισοπέδωση των βουνών

Διαβάστηκε
Τι δεν καταλαβαίνεις; Παραγωγή ρεύματος... με απλή βεβαίωση - Έρχεται η πλήρης ισοπέδωση των βουνών

Συντάκτης: enallaktikos.gr

Αντικατάσταση της άδειας παραγωγής, με απλή βεβαίωση καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες, στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, "για το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποσκοπεί, τόσο στην συντόμευση της διαδικασίας για τις νέες αιτήσεις, όσο και στην εκκαθάριση των συσσωρευμένων αιτήσεων που εκκρεμούν στη ΡΑΕ και οι οποίες κυμαίνονται στις 1.900. Συγκεκριμένα, σύμφωνα  με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (και πρόεδρος της επιτροπής) Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016, εκκρεμούν οι 1891, ενώ οι χρόνοι εξέτασης από την ΡΑΕ των εκκρεμών αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής, υπερβαίνουν τους 18 μήνες". 

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η καταστροφή του “Αμαζόνιου της Ελλάδας”


Έρχεται η πλήρης ισοπέδωση των βουνών

Ουσιαστικά, το υπουργείο ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ισοπέδωση των ελληνικών βουνών από τις αιολικές εγκαταστάσεις. Άλλωστε, η κ. Σδούκου, τόνισε ότι θα προχωρήσει η απλούστευση των αντίστοιχων διαδικασιών για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και το χωροταξικό.

Υπενθυμίζουμε, ότι για την μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά δάση και παρθένα φύση.


Ταχύτερη και "ελαφρύτερη" διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταταχθούν διάφορες κατηγορίες επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, κάτι που συνεπάγεται ταχύτερη και «ελαφρύτερη» διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Έκανε λόγο επίσης για νέα αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, ώστε να αναδειχθεί σε κεντρικό εργαλείο παρακολούθησης και υποβοήθησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Η πρόταση του ΥΠΕΝ δόθηκε στα μέλη της επιτροπής που κλήθηκαν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.  Οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη άδεια παραγωγής για τους σταθμούς ΑΠΕ, θα ενσωματωθούν  στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για σειρά περιβαλλοντικών και χωροταξικών θεμάτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.


Διαβάστε επίσης: Καταγγελία για Άγραφα - αιολικά: "Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υ.Π.ΕΝ και το Δασαρχείο Καρπενησίου λειτουργούν ως «υπάλληλοι» των εταιρειών"Σχετικά άρθρα

Ανεμογεννήτριες στο Μακρυνόρος Ναυπακτίας: Γνωμοδότησαν θετικά (στα κρυφά από την τοπική κοινωνία) 15 αρμόδιες υπηρεσίες

Γνωμοδότησαν θετικά (στα κρυφά) όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά η τοπική κοινωνία η οποία θίγεται άμεσα από τις επιπτώσεις του έργου, δεν ενημερώθηκε...

Καταγγελία για Άγραφα - αιολικά: "Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υ.Π.ΕΝ και το Δασαρχείο Καρπενησίου λειτουργούν ως «υπάλληλοι» των εταιρειών"

Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο: "η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υ.Π.ΕΝ και το Δασαρχείο Καρπενησίου λειτουργούν ως «υπάλληλοι» των εταιρειών των αιολικών".
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×