op
×

Δυτικό Μέτωπο: Άθλιος περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Αττικής

Διαβάστηκε
Δυτικό Μέτωπο: Άθλιος περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Αττικής

Γράφει το Δυτικό Μέτωπο


"Ο κ. Πατούλης  στη σημερινή παρουσίαση στο Ζάππειο  των θέσεων  της περιφέρειας Αττικής για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων  διατύπωσε, με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο, την πρότασή του για μια υπερσυγκεντρωτική εγκατάσταση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αλλού;  Στη Φυλή και τη Δυτική Αθήνα.

Ξεκαθάρισε πως από τις 6 μονάδες επεξεργασίας  που προβλέπει το υφιστάμενο περιφερειακό σχέδιο θα γίνουν 3 νέες μονάδες  επεξεργασίας. Μία στο Γραμματικό, μία στον Πειραιά -εκεί που βρίσκεται ο σημερινός σταθμός μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)- και μία νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων στη Φυλή (πέρα από το ΕΜΑΚ, που συνεχίζει τη λειτουργία του). Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο, που κατά κάποιο τρόπο επαναφέρει το σχέδιο Σγουρού. Κατά τον κ. Πατούλη, η νέα μονάδα θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του κεντρικού τομέα Αθηνών. Δηλαδή καταργούνται   οι  δυο μονάδες επεξεργασίας του κεντρικού  τομέα Αθηνών  καθώς και η  μονάδα επεξεργασίας του νοτιοανατολικού τομέα που προβλέπει το υφιστάμενο  ΠΕΣΔΑ.

Το υφιστάμενο ΕΜΑΚ στη Φυλή θα «αναβαθμιστεί», προκειμένου -εκτός των σύμμεικτων- να μπορεί να επεξεργάζεται, σε πρώτη φάση, 120.000 τόνους βιοαποβλήτων και σταδιακά να φτάσει τους 200.000 τόνους. Σε ότι αφορά στις δυο μονάδες  επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) του Μαρκόπουλου και των Μεγάρων, ο κ. Πατούλης  δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, πράγμα που σημαίνει πως  τις ξεχνάμε και αυτές μαζί με τις 3  μονάδες επεξεργασίας.

Το σπουδαιότερο το άφησε για το τέλος ο κ. Πατούλης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνει κανένας νέος  χώρος τελικής διάθεσης στην Αττική, με εξαίρεση το  Γραμματικό  (το οποίο  είναι ΧΥΤΥ μικρής δυναμικότητας 24.000 τόνων)  για τις τοπικές ανάγκες. Συνεπώς, ο μοναδικός χώρος τελικής διάθεσης στην Αττική θα είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος -από κάποια στιγμή και μετά- θα δέχεται τα υπολείμματα  των μονάδων επεξεργασίας, αν και εφ΄ όσον  προχωρήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης (λες και τα υπολείμματα των σκουπιδιών δεν είναι σκουπίδια). Με άλλα λόγια, η εγκατάσταση της Φυλής θα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη  χωματερή του κόσμου, το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας  παγκοσμίως  και  τη μοναδική στην Αττική μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων .

Αν δεν είναι αυτό περιβαλλοντικός  ρατσισμός  τι άλλο είναι; Είναι, πλέον, απολύτως καθαρό πως η επιλογή του «όλα στη Φυλή» γίνεται με  καθαρά κοινωνικά - ταξικά κριτήρια. Οι φτωχοί να φάνε τη ρύπανση! Οι μελέτες -ανάθεση του δήμου Φυλής- που δημοσιοποίησε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, οι οποίες διαπιστώνουν «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα» και κάνουν λόγο για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων», δε φαίνεται να συγκινούν τον κ. Πατούλη και τους συν αυτώ. Ούτε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που λένε πως -κατά την περίοδο 1999-2015- η αύξηση του ποσοστού των θανάτων από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική είναι 34,7 %, ενώ στην υπόλοιπη Αττική 10,1%,  φαίνεται να συγκινούν τον κ. Πατούλη. Ίσως να  θεωρούν πως εμείς, εδώ στα δυτικά, έχουμε μεταλλαχτεί πλέον, σαν εκείνα τα σκαθάρια που αντέχουν και  σε συνθήκες  πυρηνικού πολέμου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις  για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (καύση), κατηγορώντας όσους αντιδρούν για λαϊκισμό, στέλνοντας ένα σαφές  μήνυμα, εν όψει της αναθεώρησης του ΕΣΔΑ. Τώρα να στοιχηματίσουμε πως  και οι μονάδες καύσης που σχεδιάζουν θα γίνουν στη Δυτική Αττική;  Μάλλον δεν χρειάζεται.

30.1.2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο"
Λέξεις Κλειδία - Tags
Δυτικό Μέτωπο
23
ΧΥΤΑ Φυλής
31
Σχετικά άρθρα

Εφιαλτικά τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής

Εφιαλτικά, για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, είναι τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής, που κατάφερε να πάρει στα χέρια του και δημοσιοποιεί το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

Και νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή και επέκταση της λειτουργίας του ΕΜΑΚ

Για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συντονισμένη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η κρίση διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, για να επιβληθούν φιλοεργολαβικές επιλογές
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×