op
×

Στην Φλωρεντία το καραβάνι του Πελίτι για την ελευθερία των σπόρων (φωτο)

Διαβάστηκε
Στην Φλωρεντία το καραβάνι του Πελίτι για την ελευθερία των σπόρων (φωτο)

Από το Πελίτι

Είμαστε στη Φλωρεντία στην πλατεία του Ευαγγελισμού, όπου γίνεται το Φεστιβάλ με θέμα τη Δημοκρατία για τους Σπόρους την Τροφή και τη Γη. Συμμετέχουν πολίτες, οργανώσεις και αγρότες από πολλές χώρες προκειμένου να ενδυναμωθεί με δημιουργικούς τρόπους η Παγκόσμια Συμμαχία και να σχεδιασθούν κοινές δράσεις, ώστε από τους σπόρους μας και την τροφή μας να ξεκινήσει μια νέας μορφής οικονομία βασισμένη στα κοινά αγαθά.


Η συνάντηση σε αυτήν την αιώνια πόλη, γίνεται σε μια εποχή κοινωνικής οικονομικής και οικολογικής κατάρρευσης. Ο οραματισμός και η δημιουργία εναλλακτικών επιλογών στις σχέση με τα σημερινά οικονομικά και αγροτικά μοντέλα αποτελούν πλέον επιτακτική ανάγκη.   Το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους και το Φεστιβάλ της Φλωρεντίας με θέμα τη Δημοκρατία για τους Σπόρους την Τροφή και τη Γη διοργανώθηκαν με στόχο τη δημιουργία των   εναλλακτικών επιλογών.

Είμαστε εδώ για να σπείρουμε τους σπόρους του μέλλοντος και τους σπόρους ενός άλλου οράματος για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.


Το Καραβάνι και το Φεστιβάλ των Σπόρων διεκδικούν την επαναφορά της κοινοκτημοσύνη των σπόρων, της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το βιομηχανικό αγροτικό μοντέλο έχει φέρει μια σοβαρή κρίση στα πλαίσια της οποίας η γη υποβαθμίζεται, η βιοποικιλότητα καταστρέφεται, οι αγρότες ξεριζώνονται από τους πόρους επιβίωσης και την κουλτούρα τους και τέλος, ο σπόρος ιδιωτικοποιείται, καταστρέφεται, πατεντάρεται και περιχαρακώνεται.

Η παλιά οικονομία που βασίζεται στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών έχει φέρει ως αποτέλεσμα την οικολογική κρίση και τη βαθειά οικονομική κρίση.

Ένα οικονομικό σύστημα που κυριαρχείται από το κερδοσκοπικό χρηματιστήριο έχει δημιουργήσει μια κρίση για τις κοινωνίες μας και για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό το ανισόρροπο σύστημα έχει φέρει τεράστια ανεργία και οι νέοι δεν έχουν δουλειές.


Αυτό το μοντέλο επιτρέπει τον σφετερισμό των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας και καταστρέφει όχι μόνο τη γη αλλά και την οικογενειακή γεωργία και τις ευκαιρίες για τους νέους.

Δεν πρέπει να επιτραπεί, η οικειοποίηση της γης μας και των κοινών αγαθών από την απληστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η γη και τα κοινά αγαθά πρέπει να βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των τραπεζών και αυτών των ιδρυμάτων.

Δεσμευόμαστε να υπερασπίσουμε τη βιοποικιλότητα και την ελευθερία του σπόρου να θεωρείται κοινό αγαθό.

Στο πνεύμα του Γκάντι δηλώνουμε ότι δεν συνεργαζόμαστε με άδικους νόμους για τους σπόρους, προκειμένου να υπερασπιστούμε την κοινοκτημοσύνη των σπόρων.

Στη Φλωρεντία, σπέρνουμε τους σπόρους της δημοκρατίας της γης στο πλαίσιο της οποίας προστατεύουμε τον πλανήτη, ξανακτίζουμε τις κοινότητες και προσφέρουμε ελπίδα στις επόμενες γενιές.

Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε μια αγροτική Αναγέννηση και μια νέα οικονομία βασισμένη στα κοινά αγαθά, στη συνεργασία και στη δημιουργική συλλογική μας νοημοσύνη.

Φλωρεντία 29 Απριλίου 2014


 
Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε: Κάλεσμα δράσης για την Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων σας καλεί να συμμετέχετε με άτομα και κοινότητες από ολόκληρο τον πλανήτη, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, για να επιβεβαιώσουμε ξανά την δέσμευσή μας στην Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης.

Πελίτι: νέα ομάδα στην Βουλγαρία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Από το χειμώνα του 2013 είχαμε μιλήσει για τη δημιουργία μιας ομάδας στη Βουλγαρία. Ο καιρός έφερε την ωριμότητα και πάρθηκε η απόφαση να ανοίξει η ομάδα στη Βουλγαρία που είναι η πρώτη ομάδα σε άλλη χώρα, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πελίτι

Τα ψιλά γράμματα από τον πόλεμο των τροφίμων

Με τη δημιουργία “ιδιοκτησίας” των σπόρων μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η επιβολή τους παγκοσμίως μέσω του ΠΟΕ, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας έχει εγκαθιδρύσει μια μονοπωλιακή αυτοκρατορία για τους σπόρους και την τροφή

Η Σαμοθράκη, ένα μικρό «θαύμα» βιοποικιλότητας

Στις 20 Ιουνίου του 2005, οι βοτανολόγοι Αρνε Στριντ και Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν στις απολήξεις του όρους Σάος, 300 μέτρα από το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρεμιώτισσας, μια νέα Centaurea (Κενταύρια), ένα ποώδες φυτό της οικογένειας της μαργαρίτας. Καθότι ενδημική του νησιού, της έδωσαν το όνομα Centaurea samothracica

Δείτε ποιες μικρές εταιρείες παραδοσιακών σπόρων εξαγόρασε η Monsanto!

Η Monsanto εξαγοράζει μικρές εταιρείες παραδοσιακών σπόρων. Δηλαδή, ενώ νομίζετε ότι αγοράζετε  καθαρούς αυθεντικούς  σπόρους, στην πραγματικότητα βοηθάτε την Monsanto να κερδίζει περισσότερα χρήματα και να ελέγχει το σύνολο της αγοράς των σπόρων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×