op
×

Φτερά για την Επιστήμη | ΓεωΣυναντήσεις με τους Cl. Bacri & A. Normier

Διαβάστηκε
Φτερά για την Επιστήμη | ΓεωΣυναντήσεις με τους Cl. Bacri & A. Normier

Είναι μόλις 30 χρόνων και έχουν κάνει το γύρο του πλανήτη με ένα ελαφρύ αεροπλανάκι, για να βοηθήσουν ερευνητές, γεωλόγους, γεωφυσικούς, αρχαιολόγους, οικολόγους σε αποστολή στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Το Φεστιβάλ Les Rencontres de la Terre – ΓεωΣυναντήσεις έχει την τιμή να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αποστολή “Φτερά για την Επιστήμη” της Clémentine Bacri και του Adrien Normier.

Η ΓεωΣυνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου και ώρα  9 μ.μ. στον κήπο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Λόφος Νυμφών, Θησείο) στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Διηγήθηκαν τις περιπέτειες τους και τις ανακαλύψεις που έκαναν μαζί με τους επιστήμονες στην Ελλάδα (Νερό), στη Χιλή (Αέρας), στην Ινδονησία (Φωτιά) και στο Περού (Γη).

Συγκεκριμένα, στις τέσσερις αυτές χώρες του πλανήτη θα συναντήσουμε ιστορίες για το νερό, τη φωτιά, τον αέρα και τη γη:

Ελλάδα/Νερό : Στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, στο νησί της Σάμου στο βόρειο Αιγαίο, μια διεθνής ομάδα βιολόγων καταγράφει μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη σε βιοποικιλότητα. Με τις αεροφωτογραφίσεις της Clémentine και του Adrien, θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν τα λιβάδια Ποσειδώνιας που βάλλονται από την τουριστική εκμετάλλευση και την αστικοποίηση της ακτογραμμής.

Ινδονησία/Φωτιά : H Clémentine και ο Adrien συνεχίζουν το ταξίδι τους και φτάνουν στην Ινδονησία, όπου συναντούν τον Γάλλο ηφαιστειολόγο Philipson Bani για μια αποστολή πάνω από τον ηφαίστειο Papandayan. Αλλά πριν ξεκινήσουν τη φωτογράφιση από το αεροπλανάκι, ο Philipson πάει την Clémentine μια βόλτα στις πλάγιες του ηφαιστείου.

Χιλή/Αέρας: Βόρια του Σαντιαγό, την Χιλιανή πρωτεύουσα, οι δυο εξερευνητές μας εισάγουν στα τεχνάσματα που επιτρέπουν τους αγρότες της ξηράς εκείνης περιοχής να συλλέγουν γλυκό νερό για να καλλιεργήσουν τα εδάφη τους.

Περού/Γη: H Clémentine και ο Adrien πετάνε πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Καράλ Σουπέ, ερείπιο της αρχαιότερης προ-κολομβιανής πόλης που ανακαλύφθηκε ως τώρα στην Αμερική. Για μεγάλη χαρά του επιτελείου των αρχαιολόγων, ανακαλύπτουν γεωγλυφικά, ένα είδος τεραστίων χαραγμάτων σχεδιασμένα με πέτρες, που δεν είχαν ποτέ εντοπιστεί από το έδαφος.Πηγή: Εconews.gr

Λέξεις Κλειδία - Tags
ΓεωΣυναντήσεις γεωλογία, πετρώματα, ηφαίστεια Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
25
περιβαλλοντικές οργανώσεις
21
φύση
86
βιοποικιλότητα
92
αγροτες
31
νερό
345
Σχετικά άρθρα

Ένα καλαμάκι που σώζει ζωές! (βίντεο)

Το LifeStraw, όπως είναι η ονομασία του, είναι ένας 22 εκατοστών σωλήνας, που κατασκευάστηκε το 2005 από Δανούς και αποτέλεσε λύση στο πρόβλημα του μη ασφαλούς πόσιμου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το περιοδικό Time χαρακτήρισε το Lifestraw Καλύτερη Ευρεσιτεχνία του 2005.

Γιορτή του Δάσους 2014 στην Καστάνιτσα: πολλές εκδηλώσεις και μεγάλη συμμετοχή

Μια γιορτή που διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά από τον Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών και έχει ως κύριο στόχο την προστασία του δάσους και την περιβαλλοντική αφύπνιση πολιτών και φορέων. Από τις 10 έως και τις 17 Αυγούστου 2014, στο παραδοσιακό τσακωνοχώρι του Πάρνωνα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, θεατρικές παραστάσεις, πεζοπορίες, αθλητικοί αγώνες κ.α.

Πώς ένας άνθρωπος έφερε την επανάσταση στη γεωργία (βίντεο)

Από τους πιο διορατικούς και ριζοσπαστικούς αγρότες όλων των εποχών, ο Masanobu Fukuoka άφησε πίσω του πλούσια κληρονομιά για την παραδοσιακή καλλιέργεια της γης.  Μέσα σε διάστημα 30 ετών, σταδιακά, εγκατέλειψε τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας, προκειμένου να δώσει τον έλεγχο της γης στον πιο έμπειρο καλλιεργητή... τη Φύση!

Μοιραστείτε: Κάλεσμα δράσης για την Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων σας καλεί να συμμετέχετε με άτομα και κοινότητες από ολόκληρο τον πλανήτη, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, για να επιβεβαιώσουμε ξανά την δέσμευσή μας στην Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης.

Χαλκιδική: Μολυσμένο από αρσενικό όλο το υδατικό υποσύστημα του Νεοχωρίου (Έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων)

Μπορεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας σε λίγες μέρες να αποτελεί οριστικά παρελθόν για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, τα «έργα και ήμερες» του που αφορούν την αμέριστη υποστήριξη που επιδείκνυε στην καταστροφική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και τις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού αποτυπώνονται όμως ήδη με τον πιο τραγικό τρόπο στις ζωές των κατοίκων και κυρίως στην υγεία τους.

Η ποσότητα του νερού πάνω στη Γη

Περισσότερο από το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από ωκεανούς, με ένα μέσο βάθος μόλις πάνω από δύο μίλια (ένα αρκετά μικρό βάθος σε σχέση με τη διάμετρο του πλανήτη μας). Αλλά πόσο νερό υπάρχει πραγματικά; Στην απεικόνιση αυτή, η σφαίρα στα αριστερά απεικονίζει τη Γη με όλο το νερό να έχει απομακρυνθεί.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×