op
×

OHE: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ντιτρόιτ - Διέκοψαν την υδροδότηση σε χιλιάδες φτωχούς κατοίκους

Διαβάστηκε
OHE: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ντιτρόιτ - Διέκοψαν την υδροδότηση σε χιλιάδες φτωχούς κατοίκους

OHE: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ντιτρόιτ - Διέκοψαν την υδροδότηση σε χιλιάδες φτωχούς κατοίκους


Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατηγόρησαν χθες τη δημοτική αρχή του Ντιτρόιτ, ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, διακόπτοντας την υδροδότηση σε χιλιάδες κατοίκους που δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς του.


Το Ντιτρόιτ, που αποτέλεσε τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που κήρυξε πτώχευση, ξεκίνησε να κόβει το νερό σε όλα τα νοικοκυριά που δεν είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς τους τα τελευταία 2 χρόνια, υπογράμμισαν οι τρεις ειδικοί.

Η πόλη, που δεν έχει ανακάμψει από την κρίση στην αγορά ακινήτων και την ύφεση που πλήττει τις ΗΠΑ από το 2008, κόβει το νερό σε περίπου 3000 καταναλωτές κάθε εβδομάδα και 30.000 νοικοκυριά ενδέχεται να έχουν την ίδια μοίρα τους επόμενους μήνες, προσέθεσαν οι ίδιοι.

«Το να διακόπτεται η υδροδότηση, επειδή δε μπορούν να πληρώσουν επειδή δεν έχουν τα μέσα για αυτό, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος του ανθρώπου στην πρόσβαση στο νερό και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισαν, ενώ ζήτησαν «την άμεση επανασύνδεση» στο δίκτυο διανομής των νοικοκυριών που επλήγησαν.


Οι εμπειρογνώμονες εξήγησαν ότι θα μπορούσαν να κατανοήσουν τη διακοπή της υδροδότησης στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να πληρώσει αν και έχει τα μέσα, όμως στο Ντιτρόιτ, όπου η ανεργία είναι ενδημική και η φτώχεια πιο διαδεδομένη όσο ποτέ, η πρόσβαση στο νερό δεν προσφέρεται σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

«Όταν υπάρχει μια πραγματική αδυναμία πληρωμής, τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύουν πολύ απλά να κόψεις» το νερό, επισήμανε η Καταρίνα ντε Αλμπουκέρκι, μία ειδική των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πρόσβασης στο νερό και υποδομών υγείας.

Η Λεϊλάνι Φάρχα, ειδική σε θέματα στέγασης, από την πλευρά της υπογράμμισε τις δραματικές και απρόβλεπτες επιπτώσεις της διακοπής της υδροδότησης. Τα παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους από τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς η κατοικία τους δε διαθέτει  τρεχούμενο νερό και οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανθυγιεινές. «Εάν οι διακοπές στην υδροδότηση πλήττουν κυρίως τον πληθυσμό των μαύρων Αμερικανών, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι συνιστούν διάκριση και αντίκεινται σε συνθήκες που έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ», προσέθεσε η ίδια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια ημέρα κατά των πυρηνικών σήμερα για τον ΟΗΕ - η Ελλάδα απείχε από τις ψηφοφορίες....

Για πρώτη χρονιά φέτος τιμάται από τον ΟΗΕ η 26 Σεπτεμβρίου σαν «Παγκόσμια ημέρα κατά των πυρηνικών» με δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη. Η αναγόρευση της ημέρας έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 στην ολομέλεια του ΟΗΕ και  υπερψηφίστηκε με 151 ψήφους σε δυο σημαντικές ψηφοφορίες και θα συνεχισθεί με συζήτηση στις 6-7 Δεκεμβρίου 2014 στη Βιέννη. Σημειώνται ότι η Ελλάδα απείχε από τις ψηφοφορίες....

Υπάρχει ζωή εκεί έξω... Βρέθηκε εξωπλανήτης με καθαρό ουρανό και νερό!

Η καθαρή από σύννεφα ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη στο μέγεθος του Ποσειδώνα επέτρεψε στους αστρονόμους να εντοπίσουν ίχνη νερού, με τη μορφή υδρατμών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature». Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν τρία διαστημικά τηλεσκόπια (Hubble, Spitzer, Kepler) για να αναλύσουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη ΗΑΤ Ρ-11b, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 124 ετών φωτός από τη Γη. Η διάμετρός του είναι σχεδόν τετραπλάσια του δικού μας πλανήτη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×