op
×

Χημικά ώρα μηδέν!

Διαβάστηκε
Χημικά ώρα μηδέν!

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, το αμερικάνικο MV Cape Ray έφυγε από το λιμάνι της Ρότα στην Ισπανία την Τρίτη και ήδη κατευθύνεται προς την Ιταλία όπου θα παραληφθούν οι ποσότητες των χημικών που πρέπει να καταστραφούν.

Το Πεντάγωνο πάντως αναφέρει ότι το Cape Ray θα φτάσει στο λιμάνι Gioia Tauro σε αρκετές ημέρες.

Τα επικίνδυνα χημικά θα μεταφορτωθούν στο Cape Ray από ένα δανέζικο πλοίο που τα μετέφερε από τη Συρία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να κρατήσει δύο μέρες.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το είδος της ασφάλειας που οι ΗΠΑ θα παρέχουν στο Cape Ray, αλλά τονίσαν ότι σκοπεύουν να το προστατεύσουν με ναυτικές δυνάμεις.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ειδικό εξοπλισμό αξίας 5.000.000 δολάριων και θα επεξεργαστεί τα χημικά αέρια μουστάρδας και το μεθυλοφωοφονυλ διφθοριδίου, ή «DF», ένα πρόδρομο συστατικό του σαρίν.


Τα υποπροϊόντα από τα χημικά όπλα θα παραδοθούν σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και τη Φινλανδία όπου θα υποστούν περαιτέρω επεξεργασία, είπε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου. Κανένα χημικό δεν θα πάει στις ΗΠΑ.

Η μέθοδος της υδρόλυσης εν πλω δοκιμάζεται πειραματικά στην περίπτωση αυτή πρώτη φορά παγκοσμίως.

Για την καταστροφή όλου του χημικού οπλοστασίου θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες.

πηγή: agonaskritis.gr
Σχετικά άρθρα

Χημικά Συρίας: ολοκληρώθηκε η καταστροφή των 600 τοξικών τόνων στη Μεσόγειο

Την ολοκλήρωση της καταστροφής των αποθεμάτων χημικών ουσιών της Συρίας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ιδιαίτερα τοξικών αερίων σαρίν και μουστάρδας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και συγκεκριμένα στο πλοίο Cape Ray χαιρέτησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ΙΝ.ΚΑ. Κρήτης για τα χημικά στη Μεσόγειο

Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καταγγέλλει την υποτελή ενδοτικότητα, την πολιτειακή μαλθακότητα και την εγκληματική υπηρεσιακή ανεπάρκεια και αμεριμνησία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών...

ΒΙΝΤΕΟ: Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω εντός του Cape Ray

Σαν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας ή από κάποιο θρίλερ όπου όλα εξαρτώνται από λεπτές ισορροπίες και ένα μικρό τυχαίο ή εσκεμμένο λάθος μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή μοιάζουν οι εικόνες από το βίντεο του στρατού των ΗΠΑ για το πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω εντός του Cape Ray.

Ξεκίνησε η εν πλω διαμαρτυρία για τα χημικά της Συρίας από τα Χανιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή του στολίσκου για τον εντοπισμό του πλοίου «Cape Ray» το οποίο πραγματοποιεί την υδρόλυση των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Τα σκάφη βρίσκονται 127 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης.

Η καταστροφή των χημικών στην Ευρωβουλή

Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Το θέμα έφεραν για συζήτηση οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μαριάς των ΑΝΕΛ.

To Cape Ray σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη

Απίστευτο σήμα του κυβερνήτη του: "Ας δοκιμάσουμε τις αντιδράσεις των Κρητικών"! Σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κρήτης θα βρεθεί μέχρι το επόμενο Σάββατο το πλοίο Cape Ray, πάνω στο οποίο καταστρέφονται χημικά όπλα της Συρίας. Κι αν η απόσταση μπορεί να φαίνεται μεγάλη μια αναφορά σε “δοκιμή των αντιδράσεων των πολιτών” στη Κρήτη ,που γίνεται σε σήμα του κυβερνήτη του πλοίου έχει αρχίσει να αναζωπυρώνει τις ανησυχίες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×