op
×

Νέο ηχηρό και θεσμικό «όχι» για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Διαβάστηκε
Νέο ηχηρό και θεσμικό «όχι» για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Σύσταση για συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα

αναδημοσίευση από enet.gr

Το δικαίωμα στο νερό απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμηνύει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με τον πρόεδρό της να επισημαίνει ότι όταν η προστασία του δικαιώματος του νερού δεν διασφαλίζεται στην πράξη, η υποβολή συστάσεων προς τη πολιτεία, δεν αποτελεί για την Επιτροπή απλή άσκηση συμβουλευτικού ρόλου, αλλά λαμβάνει τη μορφή θεσμικής υποχρέωσης.

 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον Κωστή Παπαϊωάννου, πρόεδρο της ΕΕΔΑ, το δικαίωμα στο νερό, είναι «εμβληματικής σημασίας», καθώς πάνω του στηρίζονται τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμα στη ζωή και την επιβίωση, την υγιεινή, το δικαίωμα στο ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και άλλα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΕΔΑ, παρουσιάστηκαν οι συστάσεις της επιτροπής για την αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος στο νερό. Το ζήτημα του νερού μοιάζει ασυνήθιστο θέμα, σε σχέση με αυτά που καταπιάνεται συνήθως η ΕΕΔΑ, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, όμως σημαίνει πολλά περισσότερα, καθότι, με τη μη κατοχύρωση της προσβασιμότητάς του, και μάλιστα της καλής ποιότητας νερού, από όλους τους πολίτες, προσβάλλονται ακολούθως βασικά δικαιώματα. Για τον λόγο τούτο, το νερό αποτελεί κομβικό σημείο για την επιτροπή, η οποία τοποθετήθηκε με σαφή τρόπο κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και, προχωρώντας περισσότερο, προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση, αφενός του νερού ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου του δικαιώματος του νερού ως καθολικού δικαιώματος.

«Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, επιβεβαίωσε, ότι η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ», επισήμανε ο Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε πως το «ξεπούλημα» του νερού δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, οπότε η όποια πρόθεση είναι της κυβέρνησης και της «αδηφάγου πολιτικής της» όπως ανέφερε.

Για την απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της ΕΥΔΑΠ, μίλησε ο πρώην υπουργός, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος της νομικής επιτροπής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), Γεώργιος Σταυρόπουλος, χαρακτηρίζοντάς την ως «γενναία και πρωτοπόρο δικαστική απόφαση».

«Τα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης του νερού οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών και σε μη τήρηση συνθηκών ασφαλείας εκ μέρους των ιδιωτών», τόνισε ο Άγης Τερζίδης, παιδίατρος και επιστημονικός συνεργάτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σταδιακή επιστροφή ή η διασφάλιση της διαχείρισης των υδάτων στα χέρια κρατικών και δημοτικών φορέων (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αργεντινή, Βολιβία) λειτούργησε ανασταλτικά στη γέννηση υγειονομικών κινδύνων. Τελικά, το αναφαίρετο οικουμενικό δικαίωμα στο νερό, αν και θεσμοθετημένο, αποτελεί ακόμα στόχο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, σε υγειονομικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο, αφού περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, υπογράμμισε ο κ. Τερζίδης.

Η ΕΕΔΑ απηύθυνε ειδικότερες συστάσεις που αφορούν στην επάρκεια του νερού και στην εποπτεία της ιδιωτικής εκμετάλλευσης, καθότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό σε ανεπάρκεια. Επίσης, τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα του νερού, την προσβασιμότητά του, ιδιαίτερα από ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, κατοίκους μικρών νησιών, αλλά και συστάσεις για την τιμολόγησή του και για αναστολή της διακοπής ύδρευσης σε άτομα που αδυνατούν να πληρώσουν. Άνθρωποι σε φυλακές ή κέντρα κράτησης, όπως και καταυλισμοί των Ρομά αντιμετωπίζουν συχνά παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο νερό. Τέλος, η επιτροπή συστήνει τη συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν στο νερό, όπως εκπρόσωπους των εργαζομένων στη διοίκηση της ύδρευσης και αποχέτευσης όπως προβλέπει ο νόμος, που δεν τίθεται όμως σε εφαρμογή.

Σχετικά άρθρα

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: σχετικά με συγχώνευση ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ

Από καιρό είχαμε δηλώσει ότι το νερό και η ΕΥΑΘ θα είναι πάντα στόχος των ιδιωτών, ένα μονοπωλιακό αγαθό που αποφέρει σίγουρο κέρδος στους κρατικοδίαιτους επενδυτές, είναι ελκυστικό. Η επιβεβαίωση ήρθε από επίσημα χείλη, του υπουργού υποδομών, κ. Χρυσοχοίδη,  ο οποίος έκανε δηλώσεις για συγχώνευση-συνεργασία μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, με σκοπό την ανάπτυξη, την αξιοποίηση, και άλλες ανάλογα εύγλωττες εκφράσεις που δημιουργούν όμορφες εντυπώσεις.

Υπάρχει ζωή εκεί έξω... Βρέθηκε εξωπλανήτης με καθαρό ουρανό και νερό!

Η καθαρή από σύννεφα ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη στο μέγεθος του Ποσειδώνα επέτρεψε στους αστρονόμους να εντοπίσουν ίχνη νερού, με τη μορφή υδρατμών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature». Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν τρία διαστημικά τηλεσκόπια (Hubble, Spitzer, Kepler) για να αναλύσουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη ΗΑΤ Ρ-11b, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 124 ετών φωτός από τη Γη. Η διάμετρός του είναι σχεδόν τετραπλάσια του δικού μας πλανήτη.

Ένα καλαμάκι που σώζει ζωές! (βίντεο)

Το LifeStraw, όπως είναι η ονομασία του, είναι ένας 22 εκατοστών σωλήνας, που κατασκευάστηκε το 2005 από Δανούς και αποτέλεσε λύση στο πρόβλημα του μη ασφαλούς πόσιμου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το περιοδικό Time χαρακτήρισε το Lifestraw Καλύτερη Ευρεσιτεχνία του 2005.

Χαλκιδική: Μολυσμένο από αρσενικό όλο το υδατικό υποσύστημα του Νεοχωρίου (Έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων)

Μπορεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας σε λίγες μέρες να αποτελεί οριστικά παρελθόν για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, τα «έργα και ήμερες» του που αφορούν την αμέριστη υποστήριξη που επιδείκνυε στην καταστροφική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και τις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού αποτυπώνονται όμως ήδη με τον πιο τραγικό τρόπο στις ζωές των κατοίκων και κυρίως στην υγεία τους.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×