op
×

Νίκη! ΣτΕ: "Το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο"

Διαβάστηκε
Νίκη! ΣτΕ:  Το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο

Τίτλοι τέλους για την πώληση της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ


ΣτΕ: Το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο

Προς οριστικό φινάλε οδεύει η πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ η οποία ορίζει ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο.


«Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του», αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου που αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ.Στο ίδιο κείμενο το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι ρόλος του είναι «να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Η απόφαση της Δικαιοσύνης ακυρώνει τη δυνατότητα πώλησης του 67% των μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Το δεδομένο αυτό είναι αδύνατο να το αγνοήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την περίπτωση της ΕΥΑΘ» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ντίνος Μανιατόπουλος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι το προηγούμενο που δημιουργήθηκε για την ΕΥΔΑΠ κρίνεται αυτή τη στιγμή ακαταμάχητο και για την περίπτωση της ΕΥΑΘ.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,017% της ΕΥΑΘ. 

Στρατηγικός επενδυτής


Σε περίπτωση που το ΤΑΙΠΕΔ επιστρέψει το 50% συν μια μετοχή πίσω στο Δημόσιο (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή) το Ταμείο έχει στη συνέχεια τρεις επιλογές:

1. Την εκχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής. Να πουλήσει δηλαδή ποσοστό ως 24% σε «στρατηγικό επενδυτή» μεταβιβάζοντας και το μάνατζμεντ. Σε αυτή την περίπτωση ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης αλλά το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί τον έλεγχο.

2. Τη διάθεση μετοχών (πάλι ως 24%) μέσω Χρηματιστηρίου διατηρώντας το Δημόσιο το μάνατζμεντ.

3. Να επιστρέψει το ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρο το ποσοστό του στο Δημόσιο ακυρώνοντας όχι απλώς το σχέδιο πώλησης αλλά και αυτό της εισόδου ιδιώτη επενδυτή. 

Με δεδομένη την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος η επιλογή που διατηρεί «λογική αποκρατικοποίησης» είναι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η πρώτη, η αναζήτηση δηλαδή στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα δοθεί και το μάνατζμεντ. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο το κατά πόσον θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον καθώς ένα ποσοστό 24% δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό εφόσον δίνει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στον υποψήφιο επενδυτή.

Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο ψάχνει εναγωνίως έσοδα για την ΕΥΑΘ (και παραλλήλως για την ΕΥΔΑΠ) έτσι ώστε να συντηρηθεί το δίκτυο που παρουσιάζει προβλήματα και διαρροές.


Τέλος και η ΕΥΔΑΠ

Ως πριν από λίγες ημέρες κατείχε και το 61,33% της ΕΥΔΑΠ με σκοπό την πώληση εταιρείας το 2015. Ωστόσο οι τίτλοι τέλους για την αποκρατικοποίηση έπεσαν (πριν καν αρχίσει) την περασμένη εβδομάδα. Ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο γνωστοποιούσε την ακύρωση της μεταβίβασης του 34% της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι στο ΤΑΙΠΕΔ απέμεινε ποσοστό μόλις 27,3%...

Αντιστροφή μεταβίβασης

Το ΣτΕ σημειώνει ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της. «Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» τονίζουν οι δικαστές.

Με βάση τα νέα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα υποχρεωθεί να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο και ένα ποσοστό άνω του 50% από το 74,017% των μετοχών της ΕΥΑΘ που πέρασαν σε αυτό.

Πρόκειται επομένως για αντιστροφή της μεταβίβασης και αναστολή της πώλησης καθώς το Ταμείο είχε ήδη δρομολογήσει τον διαγωνισμό για το 67% των μετοχών της ΕΥΑΘ, ενώ είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους ομίλους.  
Σχετικά άρθρα

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: σχετικά με συγχώνευση ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ

Από καιρό είχαμε δηλώσει ότι το νερό και η ΕΥΑΘ θα είναι πάντα στόχος των ιδιωτών, ένα μονοπωλιακό αγαθό που αποφέρει σίγουρο κέρδος στους κρατικοδίαιτους επενδυτές, είναι ελκυστικό. Η επιβεβαίωση ήρθε από επίσημα χείλη, του υπουργού υποδομών, κ. Χρυσοχοίδη,  ο οποίος έκανε δηλώσεις για συγχώνευση-συνεργασία μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, με σκοπό την ανάπτυξη, την αξιοποίηση, και άλλες ανάλογα εύγλωττες εκφράσεις που δημιουργούν όμορφες εντυπώσεις.

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ: Δείτε στον χάρτη της Ελλάδας ότι ξεπουλιέται ΕΔΩ!

Πολύτιμος οδηγός για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών. Στη χαρτογράφηση περιουσιών του Δημοσίου που είναι προς πώληση (επικείμενες αποκρατικοποιήσεις) προχώρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. ΕΔΩ!

Υπάρχει ζωή εκεί έξω... Βρέθηκε εξωπλανήτης με καθαρό ουρανό και νερό!

Η καθαρή από σύννεφα ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη στο μέγεθος του Ποσειδώνα επέτρεψε στους αστρονόμους να εντοπίσουν ίχνη νερού, με τη μορφή υδρατμών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature». Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν τρία διαστημικά τηλεσκόπια (Hubble, Spitzer, Kepler) για να αναλύσουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη ΗΑΤ Ρ-11b, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 124 ετών φωτός από τη Γη. Η διάμετρός του είναι σχεδόν τετραπλάσια του δικού μας πλανήτη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×