op
×

Όποιος τα βάζει με το νερό βουλιάζει

Διαβάστηκε
 Όποιος τα βάζει με το νερό βουλιάζει

Φαίνεται ότι όποιος τα βάζει με το νερό κινδυνεύει νομοτελειακά να.. βουλιάξει και από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρείται ούτε το ΤΑΙΠΕΔ.


Με χαρά και αίσθηση απόδοσης δικαιοσύνης υποδεχτήκαμε την είδηση για την απόφαση 736/2014 που εξηγούμε και σχολιάζουμε νομικά παρακάτω, συγχαίρουμε την Ένωση Πολιτών για το νερό και ελπίζουμε αυτή η απόφαση να είναι αρχή του τέλους για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει κάθε κίνηση του περιβόητου “Ταμείου”, που αν έχει την ίδια “επιτυχία” με εκείνη της “μητέρας” του, της γερμανικής Treuhand, στο τέλος θα είναι … μείον…

savegreekwater.org


Κατά του ΤΑΙΠΕΔ η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα ασφαλιστικά μέτρα της “Ένωσης Πολιτών για το Νερό” - Κ136

Η ανακοίνωση της Ένωσης Πολιτών για το Νερό

Καταπέλτης κατά του ΤΑΙΠΕΔ η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με την Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων της “Ένωσης Πολιτών για το Νερό”, της δευτεροβάθμιας Ένωσης των Συνεταιρισμών Νερού της Θεσσαλονίκης, που συγκρότησε η Κ 136, για να διεκδικήσει το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ στο όνομα των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Τρεις φορές ζητήσαμε με τη νόμιμη οδό πληροφορίες για τη διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ απέκλεισε την “Ένωση Πολιτών για το Νερό” από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε. Και τις τρεις το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο, ισχυριζόμενο ότι είναι “ιδιωτική εταιρία” και δεν υποχρεούται να δώσει τίποτε. Την τρίτη φορά προσφύγαμε στο Πρωτοδικείο Αθηνών με Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων.

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα την απόφαση αυτή (επισυνάπτεται) η οποία “Διατάσσει την καθ' ης (ΤΑΙΠΕΔ) ή και όποιον άλλο έχει στην κατοχή του τα κατωτέρω αναφερόμενα έγγραφα να τα επιδείξει στην αιτούσα (“Ένωση Πολιτών για το Νερό”)...”

Με δυό λόγια το Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να δώσει στην Ένωση Πολιτών για το Νερό όλα τα αιτούμενα από αυτό στοιχεία, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του περί εταιρείας “ιδιωτικού δικαίου”.

Στοιχείο με πολύ ενδιαφέρον γενικότερα, είναι και η αναφερόμενη Απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 19.12.2013 (Τμήμα μείζονος συνθέσεως) Υπόθεση Fish Legal, Emily Shirley κατά Information Commissioner, United Utilities Water plc, Yorkshire Water Services Ltd, Southern Water Services Ltd (C-279/12), με Προεδρεύοντα τον Β. Σκουρή, που αφορά την “πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία, επιχειρήσεις επεξεργασίας λυμάτων και ύδρευσης και ιδιωτικοποίηση του κλάδου, όπου κρίθηκε ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν ανατεθεί από το κράτος διοικητικά καθήκοντα, εμπίπτουν υπό προϋποθέσεις στην έννοια της “δημόσιας αρχής” και οφείλουν να διευκολύνουν την πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφορία. (Σύμβαση Aarhus, οδηγία 2003/4/ΕΚ). Κατόπιν αυτών πρέπει να υποχρεωθεί η καθ' ης (ΤΑΙΠΕΔ) και όποιος άλλος έχει στην κατοχή του τα αναφερόμενα έγγραφα να τα επιδείξει στην αιτούσα (Ένωση Πολιτών για το Νερό)...κλπ.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να ισχυρίζεται στο εξής ότι είναι “ιδιωτική εταιρεία”, δεν μπορεί να λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια και είναι υποχρεωμένο να δίνει όλες τις πληροφορίες που ζητούνται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες των θεμάτων που διαχειρίζεται.

Μετά το ιστορικό Δημοψήφισμα της 18ης Μάη 2014 και την απόφαση του ΣτΕ, η απόφαση αυτή είναι μια ακόμη νίκη των πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού, ενάντια στην αδιαφάνεια και τον ετσιθελισμό του ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργώντας νέα νομικά δεδομένα στον ευρύτερο αγώνα κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

 

Κίνηση 136

Ένωση Πολιτών για το ΝερόΗ Απόφαση Ασφαλιστικών Μέτρων σε αρχείο pdf

Σχετικά άρθρα

Ιρλανδία: Μαζική διαδήλωση ενάντια στις χρεώσεις του νερού:

«Σταματήστε τη μεγάλη ληστεία του νερού» έγραφε το πανό. Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δουβλίνο ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να επιβάλει χρεώσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης. Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει σημειωθεί ενάντια στις πολιτικές λιτότητας εδώ και χρόνια.

Για να μην βγεί στο σφυρί ο υγροβιότοπος και το κάμπινγκ της Επανομής από το ΤΑΙΠΕΔ Της Ελεάννας Ιωαννίδου

 ΦΩΤΟ: Σήμερα στην Επανομή, δεκάδες πολίτες συντονιστήκαμε για την προστασία του υγροβιότοπου και του παρακείμενου εγκαταλειμμένου παλιού κοινοτικού κάμπινγκ που βγαίνουν "πακέτο" στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ.

"Σκανδαλώδης η σύμβαση παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου" - Συνέντευξη Τύπου από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

‘Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό’ πιστεύει ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν άμεσα οι όροι της Σύμβασης που προωθείται προς υπογραφή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούνται μυστικοί από τους πάντες και η οποία προβλέπεται να επικυρωθεί εκ των υστέρων από την Ελληνική Βουλή.

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: σχετικά με συγχώνευση ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ

Από καιρό είχαμε δηλώσει ότι το νερό και η ΕΥΑΘ θα είναι πάντα στόχος των ιδιωτών, ένα μονοπωλιακό αγαθό που αποφέρει σίγουρο κέρδος στους κρατικοδίαιτους επενδυτές, είναι ελκυστικό. Η επιβεβαίωση ήρθε από επίσημα χείλη, του υπουργού υποδομών, κ. Χρυσοχοίδη,  ο οποίος έκανε δηλώσεις για συγχώνευση-συνεργασία μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, με σκοπό την ανάπτυξη, την αξιοποίηση, και άλλες ανάλογα εύγλωττες εκφράσεις που δημιουργούν όμορφες εντυπώσεις.

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ: Δείτε στον χάρτη της Ελλάδας ότι ξεπουλιέται ΕΔΩ!

Πολύτιμος οδηγός για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών. Στη χαρτογράφηση περιουσιών του Δημοσίου που είναι προς πώληση (επικείμενες αποκρατικοποιήσεις) προχώρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. ΕΔΩ!
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×