op
×

Η καταστροφή των χημικών στην Ευρωβουλή

Διαβάστηκε
Η καταστροφή των χημικών στην Ευρωβουλή

Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Το θέμα έφεραν για συζήτηση οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μαριάς των ΑΝΕΛ.


Επί του θέματος τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι έλληνες ευρωβουλευτές Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ), Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι), Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), οι οποίοι υπογράμμισαν τις ολέθριες συνέπειες της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στα ύδατα της Μεσογείου.

Ο κ. Μαριάς κατήγγειλε ότι το πλοίο «Cape Ray» του αμερικανικού ναυτικού επί του οποίου γίνεται εν πλω η καταστροφή των χημικών είναι ακατάλληλο λόγω παλαιότητας. Έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται  μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό σαρίν. Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.

O Γιώργος Γραμματικάκης, με την ιδιότητά του και ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  επεσήμανε ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει  περισσότερο  τους κινδύνους της χημικής υδρόλυσης,  που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.    Σε   μια κλειστή   θάλασσα όπως  η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική  καταστροφή. Επεσήμανε ότι οι διαδικασίες υδρόλυσης  που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης  και με την  απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες.

Ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότζι, είπε στους ευρωβουλευτές σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων και ο ΟΗΕ, ότι η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας διεξήχθη «σε πλήρη συμμόρφωση με τους εθνικούς νόμους και διεθνείς κανονισμούς. Είναι μια διαδικασία που έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία νωρίτερα στην περίπτωση της Λιβύης». Διαβεβαίωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εργασιών και για να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Ο ιταλός αξιωματούχος επικεντρώθηκε στην έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Συρία, τονίζοντας τους στόχους της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων που συνεισφέρει στην επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή.

πηγή: localit.gr


 
Σχετικά άρθρα

Νικηφόρες κινήσεις σε όλη την Κρήτη ενάντια στους πλειστηριασμούς [βίντεο]

Πέρα από την Ένωση Δανειοληπτών Ρεθύμνου, αντίστοιχες κινήσεις αποτροπής πλειστηριασμών υπάρχουν τόσο στο Ηράκλειο – η Λαϊκή Στάση Πληρωμών – όσο και στα Χανιά – μέσω της Δημοκρατικής Πατριωτικής Κίνησης. Όπως κάθε εβδομάδα, στο Ηράκλειο η Λαϊκή Στάση Πληρωμών ήταν στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου για να αποτρέψει πλειστηριασμούς. Αυτή τη φορά όμως προέκυψαν και ειδήσεις μιας και τον πλειστηριασμό ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη επιχείρησε η αγγλική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο Financial Mortgage LtD.

Ελούντα, Κρήτη: Βρετανός αλυσοδέθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βαρελόσκυλα

Ένα πρωτότυπο τρόπο διάλεξε ο βρετανός κάτοικος Ελούντας Jon Walton για να διαμαρτυρηθεί για τα περιστατικά κακοποίησης των ζωών και ειδικότερα για τα σκυλιά τα οποία, κάποιοι ασυνείδητοι, αφήνουν δίπλα σε βαρέλια, δεμένα με ένα μικρό σχοινί, με ελαχίστη τροφή και νερό, κάτω από τον κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού ή τα κρύα του χειμώνα.

Άσπρος Ποταμός Κρήτης: αναστήλωσαν τον αρχαιότερο συνοικισμό χωρίς ρεύμα και οι τουρίστες κάνουν ουρά

Αναστήλωσαν τον ερειπωμένο οικισμό μετατρέποντας τον σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Πετρόχτιστα κρεβάτια, βράχοι που ξεπροβάλλουν από παντού μέσα στα σπιτάκια, οροφές με δοκάρια, καλάμια και χώμα για μόνωση, συνθέτουν το σκηνικό που μοιάζει πραγματικά βγαλμένο από άλλη εποχή.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×