op
×

Πελίτι: νέα ομάδα στην Βουλγαρία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Διαβάστηκε
Πελίτι: νέα ομάδα στην Βουλγαρία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Στις 9 Αυγούστου 2014 άνοιξε η πρώτη ομάδα του Πελίτι εκτός συνόρων στη γειτονική Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Σαΐνατούδης:

Συντονίστρια της ομάδας είναι η Zdravka Hristova (Ζτράφκα Χρίστοβα). Η Zdravka γνώρισε ως εθελόντρια το Πελίτι το 2012. Από τότε δημιουργήθηκε μια στενή σχέση και μια σχέση φιλίας.

Από το χειμώνα του 2013 είχαμε μιλήσει για τη δημιουργία μιας ομάδας στη Βουλγαρία. Ο καιρός έφερε την ωριμότητα και πάρθηκε η απόφαση να ανοίξει η ομάδα στη Βουλγαρία που είναι η πρώτη ομάδα σε άλλη χώρα, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πελίτι.

Ευχόμαστε καλή αρχή στη Zdravka και στους υπόλοιπους φίλους μας στη Βουλγαρία για το μεγάλο ταξίδι που ξεκινάνε.

Ο δρόμος του Πελίτι θα φέρει πολλά δώρα δύσκολα και ευχάριστα, θα είμαστε μαζί σας σε αυτό το ταξίδι. Η ομάδα ανοίγει σε μια πολύ σημαντική χρονική στιγμή για τη Βουλγαρία μια που και εκεί η γεωργική βιοποικιλότητα δέχεται πολλές πιέσεις. Η Βουλγαρία επίσης είναι μια πολύ πλούσια χώρα όσο αφορά τη γεωργική της ιστορία. Λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι πολλοί οι αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες. Η ομάδα έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο μια που στη χώρα δεν υπάρχουν άλλες ομάδες που να έχουν ως βασικό τους θέμα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Από το 2012 και μετά που ήρθε η Zdravka στη 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, άνοιξε το δρόμο και για πολλούς ακόμη Βούλγαρους να επισκεφτούν τη γιορτή και να εμπνευστούν από αυτή.

Μάλιστα στη χρονιά που μας πέρασε οργανώθηκε και η πρώτη ανταλλαγή σπόρων στη Βουλγαρία από την «Πράσινη ομάδα Βουλγαρίας» εμπνευσμένη από τη γιορτή του Πελίτι.

Καλό δρόμο

Με αγάπη και φως για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Δύο λόγια για τη Zdravka

Η Zdravka γεννήθηκε το 1978 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Σόφιας. Εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια Ελληνικών. Δραστηριοποιείτε σε θέματα οικολογίας στη Βουλγαρία και είναι μέλος της Πράσινης Ομάδας Βουλγαρίας.

Σχετικά άρθρα

Θρίαμβος των αγροτών - Καταργείται παράλογος νόμος που ευνοούσε τη Monsanto στην Γουατεμάλα

Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Γουατεμάλα ανέστειλε τον παράλογο "Νόμο της Monsanto", σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν παράνομο για τους αγρότες της χώρας να φυλάνε σπόρους

Πώς η Monsanto συμβάλλει στην εξόντωσή μας [βίντεο]

Το 90% των ποικιλιών που υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει σήμερα εξαφανιστεί! Οι μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν καταβάλει τις τελευταίες δεκαετίες προσπάθειες ώστε να μειωθεί η βιοποικιλότητα, ενώ ταυτόχρονα προωθούν το πατεντάρισμα των λιγοστών ποικιλιών που έχουν απομείνει.

Τάφος «βαμπίρ» βρέθηκε στην Βουλγαρία - εδώ να δεις βρικόλακες!...

Ένας τάφος «βαμπίρ» βρέθηκε στην Βουλγαρία. Ο σκελετός που βρισκόταν μέσα στον τάφο είχε ένα μεταλλικό πάσσαλο στον θώρακα στην πλευρά της καρδιάς. Ο Νικολάι Οβχάροφ, που ανακάλυψε τον τάφο, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph, ότι πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμη θύμα του τελετουργικού εξόντωσης βρικολάκων. Τόνισε ότι πάσσαλο στο στήθος κάρφωναν και σε ήδη νεκρούς κυρίως «κακούς ανθρώπους» αλλά και αμαρτωλούς αυτόχειρες για να αποτρέψουν την νεκρανάστασή τους.

Η κιβωτός των σπόρων που δίνει ζωή σε σχολικούς κήπους

Επενδύοντας στην παιδεία, τη γνώση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων, η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου- Κιβωτός του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×