op
×

Υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά από ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστηκε
Υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά από ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) ανακάλυψαν έναν τρόπο να μετατρέψουν παλιές, ανακυκλωμένες μπαταρίες αυτοκινήτων σε φωτοβολταϊκά πάνελ και έτσι να δώσουν μια ακόμα λύση παραγωγής ανανεώσιμης, καθαρής ενέργειας.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται σε ένα υλικό για το οποίο έχετε διαβάσει στο econews: τον περοβσκίτη (ορυκτό οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου). Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ένα υλικό με βάση τον περοβσκίτη που ακόμα περιέχει οργανικό μόλυβδο και αλογόνο και με το οποίο επιτυγχάνεται αποδοτικότητα της τάξης του 19%, ποσοστό που το καθιστά ανταγωνιστικό με τα συμβατικά πάνελ πυριτίου που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

Το πρόβλημα με την τεχνολογία είναι τα τοξικά κατάλοιπα που αφήνει πίσω του ο μόλυβδος. Οι ερευνητές του MIT παρέκαμψαν αυτό το μειονέκτημα χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο μόλυβδο από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων.

Μάλιστα, χάρη στο λεπτό υμένιο (thin film) του φωτοβολταϊκού υλικού, η ομάδα του MIT απέδειξε ότι ο μόλυβδος από μια μόνο μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος ικανής να καλύψει τις ενεργειακές  ανάγκες 30 νοικοκυριών.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Πο-Γεν Τσεν, εκτιμά ότι λόγω της απλής παραγωγικής διαδικασίας, τα πάνελ αυτά θα είναι εύκολο να παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα με χαμηλό κόστος.


Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στις μπαταρίες όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που αντικαθιστούν σταδιακά τις παλαιότερες με μόλυβδο σημαίνει ότι μόνο στις ΗΠΑ μπορούν να αποσυρθούν έως 200 εκατομμύρια τοξικοί συσσωρευτές, γεγονός με τεράστιες περιβαλλοντικές προεκτάσεις.

Όπως λέει η Άντζελα Μπέλτσερ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, σήμερα το 90% του μολύβδου που ανακτάται από ανακυκλωμένες παλαιές μπαταρίες χρησιμοποιείται για την παραγωγή νέων.

Μόλις, η τεχνολογία αυτή αποσυρθεί ο μόλυβδος αντί να ρυπάνει το περιβάλλον μπορεί να ανακυκλωθεί για την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η τεχνολογία παρουσιάζεται στην επιστημονική επιθεώρηση Energy and Environmental Science.

Δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω video:Πηγή: econews

Σχετικά άρθρα

Ιδέες για εξοικονόμηση ενέργειας κατ'οίκον [βίντεο]

Ο Γιάννης Βουγιουκλάκης, διδάκτωρ μηχανολόγος μηχανικός και στέλεχος του ΚΑΠΕ, μας ενημερώνει για μικρές και μεγάλες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.

Πώς ανακυκλώνουν οι έξι κορυφαίες πόλεις της Δ. Αμερικής και πώς εμείς

Ο ηγέτης της ανακύκλωσης στην Ευρώπη είναι αναμφίβολα η Σουηδία, η οποία αξιοποιεί το 99% των σκουπιδιών που παράγει. Λαμπρά παραδείγματα ανακύκλωσης υπάρχουν όμως και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ένα αχανές μποστάνι στην αραβική έρημο με φωτοβολταϊκά και υδροπονία

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας οραματίστηκε έναν τρόπο για να μεταμορφώσει την αφιλόξενη Αραβική Χερσόνησο σε παγκόσμιο κέντρο καλλιέργειας τροφίμων.

Παλιρροϊκή ενέργεια: το μεγαλύτερο έργο του κόσμου ένα βήμα πιο κοντά στην “Ατλαντίδα”

Ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου παλιρροϊκής ενέργειας παγκοσμίως πραγματοποίησε η Atlantis Resources που ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 83 εκατ. δολαρίων.

Πόσο χώρο χρειαζόμαστε για να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρο τον πλανήτη με ηλιακή ενέργεια;

To 2009, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ήταν 20,279,640 GWh. Ο ήλιος παράγει περισσότερη ποσότητα ενέργειας από αυτήν, μέσα σε μία ώρα. Πόσο λοιπόν χώρο θα έπρεπε να καλύψουμε με φωτοβολταϊκά, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη; Όπως βλέπετε και στην εικόνα, όχι και τόσο πολύ!
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×