op
×

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων : Φορέας διαχείρισης για την Αγιά τώρα!

Διαβάστηκε
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων : Φορέας διαχείρισης για την Αγιά τώρα!

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί την κυβέρνηση και το Δήμο Χανίων να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη της Αγιάς, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε εικόνες σαν κι αυτές που βλέπουμε αυτές τις μέρες με τη λίμνη σχεδόν αποξηραμένη,  με ελάχιστο νερό σε λακκούβες και ζώα και πουλιά να πασχίζουν να επιβιώσουν.


Η εικόνα της λίμνης της Αγιάς χωρίς νερό είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τις γεμάτες πισίνες των ξενοδοχείων δίπλα στη θάλασσα και την κατασπατάληση νερού από κακές γεωργικές πρακτικές (ανεξέλεγκτο πότισμα με κανονάκια αντί για σταγόνες) και υδροβόρες καλλιέργειες που έχουν αντικαταστήσει τις ξερικές, τη στιγμή μάλιστα που τα μισά τρόφιμα που παράγονται καταλήγουν στα σκουπίδια!

Πέρα από τη γενικότερη αλλαγή στάσης και πολιτικής τόσο στον τουρισμό όσο και στη γεωργία σε σχέση με την κατανάλωση νερού, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ο μοναδικός αυτός υγρότοπος να έχει μια ελάχιστη στάθμη νερού, η οποία είχε συμφωνηθεί πριν μερικά χρόνια, μια συμφωνία που, όπως όλοι μπορούν σήμερα να διαπιστώσουν, δεν τηρείται.

Για το λόγο αυτό, πρέπει η νέα δημοτική αρχή να δεσμευτεί και να προχωρήσει άμεσα στη λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη της Αγιάς και να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίσημη θεσμοθέτησή του με Προεδρικό Διάταγμα ή Νόμο.

Στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης επιβάλλεται να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη λίμνη, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, το Δασαρχείο και όλες οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Έργο του θα είναι η διασφάλιση της ελάχιστης στάθμης νερού που έχουν υποδείξει οι Μελέτες Διαχείρισης και η γενικότερη φροντίδα και προστασία της λίμνης.

Η λίμνη της Αγίας είναι ο σημαντικότερος ίσως υγρότοπος της Κρήτης, με πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών να έχουν καταγραφεί, ανάμεσά τους και αρκετά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση που προστατεύονται από τη νομοθεσία. Είναι μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 των προστατευόμενων τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων και προστατεύεται από την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τα πουλιά στο μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα, αλλά και για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες χειμώνα και καλοκαίρι. Αποτελεί περιοχή οικοτουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και πεδίο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για σχολικές ομάδες.

Αξίζει να την προστατέψουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κι αλλάζοντας στάση απέναντι στο νερό και στη φύση γενικότερα: Το νερό το μοιραζόμαστε με τους άλλους κατοίκους του πλανήτη, ανθρώπους και ζώα. Πρέπει να το ξοδεύουμε με φειδώ και περίσκεψη και οι αρμόδιοι πρέπει να φροντίσουν γι’ αυτό.

agonaskritis.gr

Λέξεις Κλειδία - Tags
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων Λίμνη Αγιάς περιβάλλον
389
Σχετικά άρθρα

Σοκαριστικό βίντεο της NASA δείχνει πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απλώνονται σε όλο τον πλανήτη

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αόρατες, όμως η NASA κατάφερε να τις αποτυπώσει σε αυτό το πραγματικά σοκαριστικό βίντεο, που δείχνει πώς το  μεγάλο σύννεφο εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε διάστημα ενός έτους.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×