op
×

Γλυκιά νίκη! Πώς οι μέλισσες νίκησαν την Monsanto στο Μεξικό

Διαβάστηκε
Γλυκιά νίκη! Πώς οι μέλισσες νίκησαν την Monsanto στο Μεξικό

Τα στοιχεία έπεισαν τον δικαστή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παραγωγή μελιού στο Yucatán – η Monsanto, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη

Μια μικρή ομάδα μελισσοκόμων στο Μεξικό κατάφερε να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον γίγαντα της βιοτεχνολογίας, την Monsanto, σταματώντας τις φιλοδοξίες της εταιρείας να φυτέψει χιλιάδες στρέμματα γενετικά τροποποιημένης σόγιας. 

Ένας δικαστής στην πολιτεία του Yucatán τον περασμένο μήνα ανακάλεσε μια άδεια που εκδίδεται για την Monsanto από το Υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού, η οποία επιτρέπει την εμπορική φύτευση της γενετικά τροποποιημένης Round-up ready σόγιας.

Η άδεια αυτή έδινε στην Monsanto την δυνατότητα να φυτέψει τους σπόρους σε επτά πολιτείες (625.000 στρέμματα), παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων αγροτών Μάγια, μελισσοκόμων, της Greenpeace, της Εθνικής Επιτροπής του Μεξικού για την Βιοποικιλότητα και του Εθνικού Ινστιτούτου Οικολογίας.

Κατά την ανάκληση της άδειας, ο δικαστής πείστηκε από τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σόγιας για την παραγωγή μελιού στην χερσόνησο Yucatán. "Η συνύπαρξη μεταξύ της παραγωγής μελιού και γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι αδύνατη", αποφάνθηκε ο δικαστής.


Το Μεξικό είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού. Περίπου 25.000 οικογένειες στην χερσόνησο Yucatán εξαρτώνται από την παραγωγή μελιού. Αυτή η τροπική περιοχή παράγει περίπου το 40% του μελιού της χώρας, σχεδόν το σύνολο του οποίου εξάγεται στην ΕΕ.

Οι Roundup-ready καλλιέργειες - σόγιας, καλαμποκιού, ζαχαρότευτλων και βαμβακιού - έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι ανθεκτικές στο glyphosate, το δραστικό συστατικό του φυτοφαρμάκου Roundup.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το glyphosate ενέχει κίνδυνο για την υγεία ανθρώπων και ζώων, κάτι που η Monsanto και άλλες εταρείες αρνούνται.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορούν να καταστρέψουν τους μελισσοκόμους του Μεξικού, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς την Ε.Ε. Μια απόφαση - ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2011 περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την πώληση μελιού που περιέχει γύρη από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Μέλι που περιέχει περισσότερο από 0,9% γενετικά τροποποιημένης γύρης πρέπει να φέρει ειδική σήμανση και δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά ως βιολογικό προϊόν. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν απαγορεύσει εντελώς το μέλι που περιέχει γενετικά τροποποιημένη γύρη.
Arturo Rocha/Greenpeace


με πληροφορίες από theguardian
Σχετικά άρθρα

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ελ Σαλβαδόρ να αγοράσει γενετικά τροποποιημένους σπόρους από την Monsanto

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ελ Σαλβαδόρ να αγοράσει γενετικά τροποποιημένους σπόρους από την Monsanto, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η οργή κατακλύζει το Μεξικό: «Ένας τάφος για το κράτος»

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πόλη του Μεξικού με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης για την υπόθεση των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν και θεωρείται ότι δολοφονήθηκαν από μέλη των καρτέλ ναρκωτικών σε συνεργασία με διεφθαρμένους αστυνομικούς.

Η Ρωσία απαγορεύει τα γενετικά τροποποιημένα: "Ας τα φάνε οι Αμερικανοί"...

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev ανακοίνωσε  ότι η χώρα δεν θα εισάγει πλέον γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έχει πολύ χώρο για να παράγει τα δικά της βιολογικά προϊόντα.

Άννα, να μια μπανάνα! της Γιώτας Καραδήμα

Η πρόταση της φιλάνθρωπης δύσης στα προβλήματα υποσιτισμού, βρεφικής θνησιμότητας και τύφλωσης που μαστίζουν κυρίως την Αφρική, μέσα από τη νέα, σούπερ, γενετικώς τροποποιημένη (γ.τ.) μπανάνα, με υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×