op
×

Σύνδρομο burnout: γιατροί στα πρόθυρα της λιποθυμίας

Διαβάστηκε
Σύνδρομο burnout: γιατροί στα πρόθυρα της λιποθυμίας

Γιατροί στα πρόθυρα της λιποθυμίας


ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ


Ανησυχητική η κατάσταση για τους ειδικευόμενους


Από επαγγελματική εξουθένωση (σύνδρομο burnout) υποφέρει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα ιατρικά λάθη, την κακή απόδοση και τις ανθυγιεινές τους συνήθειες.


Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστά εξουθένωσης είναι πολύ υψηλά στους ειδικευόμενους (49,1%), δηλαδή στους γιατρούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Από τους γιατρούς των νοσοκομείων που υποφέρουν από bunrout, οι δύο στους τρεις (63,6%) είναι γυναίκες.


Όσον αφορά τις ειδικότητες, οι περισσότερο επιβαρυμένοι φαίνεται ότι είναι οι παιδίατροι καθώς το 45,5% αυτών εμφανίζει συμπτώματα burnout. Ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι με 34,3%, οι χειρουργοί με 32,5% και οι παθολόγοι με 23,1%. Επιπλέον, το 31,8% συνολικά των ιατρών εμφανίζουν συναισθηματική εξάντληση.

Σε σχέση με τα ιατρικά λάθη, στους παθολόγους και παιδίατρους όσο χαμηλότερη είναι η ομαδική συνεργασία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα εργασίας. Στους χειρουργούς, όσο μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους στο επάγγελμα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς τους.

Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση των γιατρών είναι ότι το 50% τρώει πρωινό λιγότερο από 4 φορές την εβδομάδα, ενώ το 10% δεν τρώει καθόλου πρωινό. Επίσης, το 34,3% επιλέγει το γρήγορο φαγητό (fast food) για τη διατροφή του πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το 44,7% των γιατρών είναι καπνιστές, εκ των οποίων το 10,3% καπνίζει περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα. Το 50% ασκείται ελάχιστα, λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα και το 11% όταν πίνει, καταναλώνει περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ τη φορά.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα, με τίτλο: “Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Επαγγελματική εξουθένωση και οργάνωση νοσοκομείων”, στο οποίο μετέχουν ως εταίροι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πλαίσιο, άρχισε το 2009 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Η έρευνα έγινε σε ένα δείγμα περίπου 4.000 γιατρών και από τις εννέα χώρες, ενώ στο δείγμα περιλαμβανόταν 700 γιατροί από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα αποτελέσματα του έργου, πρόκειται να συσταθεί στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, από την επιστημονική ομάδα που συντόνισε το έργο, ένα Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας. Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015 και θα έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους γιατρούς και σκοπό την προάσπιση της υγείας, την ικανοποίηση, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας υγείας των ασθενών καθώς και την πρόληψη των ιατρικών λαθών.
Το Κέντρο θα διαθέτει τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη γιατρών από όλη την Ελλάδα.http://www.patrastimes.gr
Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μαθήματα Γερμανικών για γιατρούς

Συνεχίζονται τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για άνεργους ιατρούς που αναζητούν θέση εργασίας στη Γερμανία. Προσφέρονται δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας σε ιατρούς που θέλουν να πάρουν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους στη Γερμανία.

Η άσκηση που προβλέπει πότε θα πεθάνεις [βίντεο]

Η άσκηση είναι απλή και την συνέλαβαν και ανέπτυξαν γιατροί από τη Βραζιλία. Ουσιαστικά μετράει την ευελιξία του οργανισμού και του σώματος και αυτός που την κάνει δεν έχει παρά να καθίσει και μετά να σταθεί όρθιος δίχως κάποια υποστήριξη.

Γιατροί καταγγέλλουν τον διοικητή του «Γ. Γεννηματάς» για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση Ρωμανού

Την ώρα που οι γονείς του Νίκου Ρωμανού επισημαίνουν με κάθε τρόπο τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται ο γιος τους, καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα ο διοικητής του «Γ. Γεννηματάς» έρχονται στο φως και προκαλούν αίσθηση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×