op
×

Από κατανάλωση κρέατος πιθήκων στο Κονγκό το 1920 ο ιός του AIDS - επιστημονική ανακάλυψη

Διαβάστηκε
Από κατανάλωση κρέατος πιθήκων στο Κονγκό το 1920 ο ιός του AIDS - επιστημονική ανακάλυψη

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως εντόπισαν την περιοχή από όπου ξεκίνησε το AIDS. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για την Κινσάσα τη σημερινή πρωτεύουσα της σημερινής Δημοκρατίας του Κονγκό και εκτιμούν πως ο ιός HIV εμφανίστηκε περίπου το 1920.

Ο HIV μεταδόθηκε από τους πιθήκους στους ανθρώπους τουλάχιστον 13 φορές (πιθανώς από κατανάλωση κρέατος), ωστόσο μόνο μία από αυτές ήταν που οδήγησε στην εξάπλωση του ιού.

Για την πανδημία, την «τέλεια καταιγίδα» όπως αναφέρεται, οι επιστήμονες σημειώνουν στη μελέτη τους πως συντέλεσαν πολλοί παράγοντες, όπως η πληθυσμιακή έκρηξη, η πορνεία, η αύξηση των μετακινήσεων των πληθυσμών λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης και της αποικιοκρατίας, τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία κ.α.


Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λουβέν με επικεφαλής τον Όλιβερ Πάιμπας καθηγητή του Τμήματος Ζωολογίας, που έκανε και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Εντοπίζοντας το αρχαιότερο δείγμα του HIV, το οποίο προέρχεται από άνθρωπο στην Κινσάσα το 1959, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα «γενεαλογικό δέντρο» του HIV καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι ρίζες του βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή του Κονγκό.


Η Κινσάσα, που τότε ονομαζόταν Λεοπολντβίλ, ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο αναπτυσσόμενες πόλης της περιοχής, και στα αρχεία της εποχής καταγράφεται μια ραγδαία εξάπλωση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, που συνδέεται κυρίως με μια μεγάλη μετακίνηση ανδρικού πληθυσμού στην μεγαλούπολη για εργασία που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των γυναικών που εκδίδονταν.

«Για πρώτη φορά αναλύσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης για την γεωγραφία των πληθυσμών που μας επέτρεψαν να προσδιορίσουμε από που προήλθε ο ιός», δήλωσε ο καθηγητής Όλιβερ Πάιμπας. «Φαίνεται πως ο συνδυασμός των παραγόντων στην Κινσάσα στις αρχές του 20ου αιώνα συντέλεσαν στη δημιουργία μιας ‘τέλειας καταιγίδας’ που οδήγησε σε μια γενικευμένη επιδημία με ασταμάτητη ορμή που αρχικά απλώνεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική».

Από την Κινσάσα ο HIV φέρεται να εξαπλώθηκε στην γειτονική Μπραζαβίλ και στη συνέχεια στις εργατουπόλεις της Κατάνγκα, επαρχεία που βρίσκονται πολλά ορυχεία. Από εκεί ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη την Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ασθένεια το 1981, ενώ ο ιός HIV ανακαλύφθηκε το 1983.
Λέξεις Κλειδία - Tags
Κονγκό
5
HIV
32
κατανάλωση κρέατος πιθήκων πίθηκοι
3
AIDS
38
Σχετικά άρθρα

Ο βιασμός ως πολεμική τακτική στο Κονγκό

Υπογράφουμε εδώ για ένα Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό! Απαιτούμε τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου για τους βιασμούς που χρησιμοποιούνται ως όπλο στο Κονγκό.

Γιατρός μόλυνε πάνω από 100 χωρικούς με τον ιό HIV

Του είχε αφαιρεθεί η άδεια άσκησης του επαγγέλματος, ενώ μέσα στα θύματα του ήταν και 19 παιδιά. Κατηγορείται οτι σκοπίμως δεκάδες χωρικούς με τον ιό HIV, καθώς χρησιμοποιούσε κατ' επανάληψη τις ίδιες σύριγγες.

"Θα έχουμε καθαρίσει με το AIDS ως τα Χριστούγεννα, αν εκτελέσουμε όλους τους γκέι"

Ο Άντερσον χαρακτήρισε τα μέλη της γκέι κοινότητας "γεμάτα ασθένειες, εξαιτίας της κρίσης του Θεού". Μάλιστα, δεν διαχωρίζει τους γκέι από τους μπαϊσέξουαλ αφού "όλοι ανήκουν στην ίδια κατηγορία και η Βίβλος θα τους αποκαλούσε σοδομιστές".

Επανάσταση για τη θεραπεία του AIDS - O ίδιος ο οργανισμός μπορεί να θεραπεύσει το θανατηφόρο ιό

Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν τον γενετικό μηχανισμό, εξαιτίας του οποίου δύο άνδρες που ήταν μολυσμένοι από τον HIV "μπορεί να βίωσαν μία ενδογενή θεραπεία", κάτι που οδηγεί σε χάραξη νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση του AIDS.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×