op
×

Σημαντικά ευρύματα στο ναυάγιο των Αντικηθύρων

Διαβάστηκε
Σημαντικά ευρύματα στο ναυάγιο των Αντικηθύρων

Νέοι θησαυροί αλλά και σημαντικά ευρηματα που ίσως οδηγήσουν σε ένα καινούργιο ανασκαφικό μέτωπο προέκυψαν, κατά τη διάρκεια της υπερσύγχρονης υποβρύχιας έρευνας που συντελείται από τις 15 Σεπτεμβρίου στο ναυάγιο των Αντικηθύρων υπό την εποπτεία της διευθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, με την συμμετοχή διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων.

Ευρήματα που ωστόσο παραμένουν στο σκοτάδι ωσότου ανακοινωθούν από...επίσημα χείλη, όπως δήλωσε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», στη χθεσινή εκδήλωση στο Καψάλι των Κυθήρων, ο οποίος αποκάλυψε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά στα νέα ευρήματα κάνοντας λόγο ακόμη και για καθεστώς λογοκρισίας από πλευράς της πολιτείας που καθυστερεί σκοπίμως τις ανακοινώσεις.

«Βρισκόμαστε σε καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Από τις καλύτερες των προθέσεων μέχρι και λόγοι τους οποίους φαντάζεστε», είπε ο κ Λασκαρίδης που έχει διαθέσει το σκάφος του «Γλάρος» για τις ανάγκες της αποστολής.

Τις δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη περί ύπαρξης επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί και η διευθύντρια της εφορίας ενάλιων ανασκαφών Αγγελική Σίμωση, που έχει και την εποπτεία όλης της αποστολής, και παρακάλεσε να κάνουμε υπομονή, καθώς, όπως συγκεκριμένα δήλωσε, η διαφορά της εδώ ανασκαφής με την Αμφίπολη, όπου γίνονται διαρκώς ανακοινώσεις, είναι ότι εδώ είναι θάλασσα.

«Εδώ οι άνθρωποι βουτούν στα 50 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικά θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της ανασκαφής όπως θα έχουμε μπορέσει να αναλύσουμε τις νέες ανακαλύψεις» είπε η κ. Σίμωση.

Αγάλματα και σιδερένια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τις πρώτες μελέτες του βυθού εικάζεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχετίζονται με τον περίφημο μηχανισμό τωνΆντικυθήρων.

Η ανασκαφή πρόκειται να διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου.

πηγή: 'Εθνος


Λέξεις Κλειδία - Tags
Αντικύθηρα
3
ναυάγιο
45
Σχετικά άρθρα

Βράβευσαν το κορίτσι που έσωσε τη ζωή του βρέφους στο ναυάγιο κοντά στην Κρήτη

Το ετήσιο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών άνευ προκηρύξεως δόθηκε στη 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Δίνουν χαρτιά στην ηρωίδα της Μεσογείου

Το αίτημα να ταξιδέψει για τη Σουηδία, όπου ήταν και ο αρχικός της προορισμός, σχεδιάζει να ικανοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών στην Doaa Al Zamel, τη 19χρονη Σύρια που έσωσε τη μικρή Νάντια μετά το ναυάγιο με τους 490 νεκρούς μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και πάλεψε με τα κύματα επί τέσσερις μέρες κρατώντας στη ζωή 17μηνο κοριτσάκι.    

Διακινητές γελούσαν ενώ βύθιζαν πλοίο μεταναστών

Την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Μάλτας. Περίπου 500 μετανάστες οι οποίοι ταξίδευαν προς την Ιταλία, έχασαν τη ζωή τους, όταν οι διακινητές τους βύθισαν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν. Επιζώντες ανέφεραν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ότι όχι μόνο η βύθιση του πλοίου ήταν εσκεμμένη αλλά και ότι οι διακινητές γελούσαν αφού είχαν βυθίσει το σκάφος.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×