op
×

Καφενεία επισκευών: τα νέα οικολογικά, συνεργατικά και δημιουργικά στέκια

Διαβάστηκε
Καφενεία επισκευών: τα νέα οικολογικά, συνεργατικά και δημιουργικά στέκια

Καφενεία επισκευών: τα νέα οικολογικά, συνεργατικά και δημιουργικά στέκια

Καφενείο: κατάστημα στο οποίο σερβίρουν κυρίως καφέ αλλά και αναψυκτικά, ποτά, γλυκά και όπου συχνά μπορεί κανείς να παίξει χαρτιά, τάβλι και γενικά να περάσει την ώρα του.

Αν συμμερίζεστε την επικρατούσα άποψη που θέλει τα καφενεία στις διάφορες γωνιές του κόσμου να έχουν ως θαμώνες τους «αργόσχολους» ή ηλικιωμένους που συναντιούνται απλώς για να περάσουν την ώρα τους και να αναλύσουν τα νέα της ημέρας, ώρα να αναθεωρήσετε.


Τα τελευταία 5 χρόνια, ανά την Ευρώπη και την Αμερική ξεφυτρώνουν καφενεία όπου οι άνθρωποι συναντιούνται όχι για να «σκοτώσουν τον χρόνο τους» αλλά για να επιδιορθώσουν παρέα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ακριβώς όπως το διαβάσατε. Καλώς ορίσατε στα «καφενεία επισκευών»!
 
Χαλασμένες καφετιέρες, μίξερ και ηλεκτρικές συσκευές παντός είδους ,αλλά και ποδήλατα, φθαρμένα ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που κινδύνευσαν να καταλήξουν σε κάποιον κάδο σκουπιδιών, βρίσκουν μία σωτήρια δεύτερη ζωή στο καφενείο επισκευών. Δωρεάν, συλλογικά και διασκεδαστικά οι άνθρωποι της περιοχής συναντιούνται, παίρνουν τα διαθέσιμα εργαλεία ανά χείρας και βρίσκουν λύσεις επιδιόρθωσης σε «άχρηστα» αντικείμενα παρέα με ειδικούς. Τόσο εύκολα!
 
Η ιδέα πρωτοβημάτισε το 2009 στην Ολλανδία όταν η Maritine Postma άνοιξε το πρώτο καφενείο επιδιορθώσεων εκκινώντας από τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων και της παράτασης της ζωής τους ως απάντηση στην άμετρη σπατάλη πρώτων υλών και του απερίσκεπτου πετάγματος αντικειμένων.

Τάχιστα, η ιδέα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και σήμερα μετράμε 400 τέτοια καφενεία επισκευών (repair cafes)! Εκεί μέσα, θα βρείτε ανθρώπους που μοιράζονται κοινές αξίες για πρακτική γνώση, για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και της απαιτούμενης ενέργειας, που αγαπάνε να φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους και μοιράζονται ιδέες αλληλεγγύης, συνεργασίας, βιωσιμότητας.
 

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όσο η «αλυσίδα» αυτών των καφενείων εξαπλώνεται τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα επακόλουθα οικολογικά οφέλη. Σκεφτείτε το έτσι: τέτοιες πρωτοβουλίες  ανατρέπουν στην πράξη το υπάρχον σχήμα «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» και στρέφονται στο δυναμικό «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση». Αυτό ερμηνεύεται σε εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας, ενίσχυση της βιωσιμότητας του κύκλου ζωής των προϊόντων, καθώς επίσης και σε ανθρώπους που από απλοί «καταναλωτές» γίνονται συνειδητοποιημένοι «χρήστες» που εξοικονομούν χρήματα και ανταλλάζουν γνώση και win-win πρακτικές.
 
Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουν γίνει ακόμα τα εγκαίνια ενός καφενείου επιδιόρθωσης, αλλά μπορείτε να εμπνευστείτε και να πάρετε ιδέες και κουράγιο για όσα αλλάζουν στον πλανήτη μας εδώ. Και που ξέρετε. Ίσως σε λίγο καιρό από τώρα θα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότεροι σε «καφενεία» τέτοιου είδους!


 
Πηγή: repaircafe.org

Λέξεις Κλειδία - Tags
Κατανάλωση
27
επιδιόρθωση
6
Καφενεία επισκευών
4
οικολογικά, συνεργατικά και δημιουργικά στέκια επαναχρησιμοποίηση
62
Σχετικά άρθρα

Παζάρι Μεταχειρισμένων στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών

Αύριο Παρασκευή στις 7:00 μ.μ.στο  Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών της Θεσσαλονίκης  απο  το Ξεκίνημα. Είναι η ευκαιρία μας να βρεθούμε, να πάρουμε ρούχα, χρήσιμα δώρα, κουζινικά και διακοσμητικά σε τιμές που δεν ξεπερνούν στην πλειοψηφία τους τα 1-2 ευρώ. Έτσι, προωθούμε τη λογική της επανάχρησης και της ανακύκλωσης.

Μπορείτε να μαντέψετε πού κοιμάται η ένοικος αυτού του διαμερίσματος 8 τ.μ.; [βίντεο]

Πρόκειται για ένα από τα πιο μικρά διαμερίσματα στο Παρίσι. Η εφευρητικότητα της ενοίκου, όμως, το μετέτρεψε σε ένα λειτουργικό διαμέρισμα, που αν και λιτό, της προσφέρει όσα χρειάζεται για την καθημερινότητά της.

Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση των αποβλήτων

Ο οδηγός αυτός  - η Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη του ZEROWASTE PRO, φιλοδοξεί να γίνει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο στα χέρια κάθε δάσκαλου και να βοηθήσει να μεταδοθούν οι έννοιες Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στα σχολεία με διασκεδαστικό τρόπο.

Πώς ανακυκλώνουν οι έξι κορυφαίες πόλεις της Δ. Αμερικής και πώς εμείς

Ο ηγέτης της ανακύκλωσης στην Ευρώπη είναι αναμφίβολα η Σουηδία, η οποία αξιοποιεί το 99% των σκουπιδιών που παράγει. Λαμπρά παραδείγματα ανακύκλωσης υπάρχουν όμως και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Φεστιβάλ «Δες το αλλιώς!», 27-28 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Βρυσάκι - Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, η Καλύτερη Ζωή προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να μεταποιήσουν, να χαρίσουν, να «φτιάξουν μόνοι τους», να κάνουν το καλό και να δουν με άλλο μάτι διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Δες το αλλιώς: φεστιβάλ για επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή αντικειμένων

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα του WWF Ελλάς, Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να μεταποιήσουν, να χαρίσουν, να «φτιάξουν μόνοι τους», να «κάνουν το καλό» και να δουν με άλλο μάτι διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×