op
×

ΣτΕ: Θα κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς

Διαβάστηκε
ΣτΕ: Θα κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς

ΣτΕ: Θα κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς


Υποχρεωτικά και άμεσα θα κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνει, ακόμη, ότι η οριοθέτηση του αιγιαλού δε δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα.


Όπως τονίζουν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

Τα κτίσματα σημειώνουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, που ανεγέρθηκαν «χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, κατ’ αρχήν, να λαμβάνεται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη».

Και αυτό, γιατί «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε ιδιοκτήτρια καταστήματος ζητώντας να ακυρωθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης που εκδόθηκε από την κτηματική υπηρεσία Κυκλάδων, που στηρίχθηκε σε έκθεση αυτοψίας του Λιμεναρχείου Σερίφου.

Στην συνέχεια κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία για επανακαθορισμό του αιγιαλού κατά τρόπο ώστε να εξαιρείται το επίμαχο κτίσμα, καθώς έχει αναγερθεί με νόμιμη άδεια. Τελικά το αίτημα αυτό για επανακαθορισμό του αιγιαλού απορρίφθηκε.

Ωστόσο με την σημερινή τους απόφαση, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση ακύρωσης με το σκεπτικό ότι η άδεια ανέγερσης του επίμαχου κτίσματος είχε εκδοθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού που έγινε το 1983 από την Νομαρχία Κυκλάδων, ενώ προσθέτουν ότι ούτε η άδεια ανέγερσης είχε ανακληθεί από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

 Έτσι έκριναν ότι το επίμαχο πρωτόκολλο κατεδάφισης δεν εκδόθηκε νόμιμα και για το λόγο αυτό ακυρώθηκε.


Σχετικά άρθρα

Νερό: Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από τις συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης

Η κατάθεση της αίτησης ακυρώσεως έγινε την τελευταία ημέρα της προθεσμίας δίνοντας όλο το χρονικό περιθώριο στην επιτροπή και τον υπουργό οικονομικών, να αντιδράσει θετικά υπέρ των πολιτών της Θεσσαλονίκης

ΟΧΙ στο ξεπούλημα της παραλίας του Καρτερού!

SOSτε τις παραλίες - Κίνηση Καρτερού – Γουρνών! Η ακτή Καρτερού – Αμνισσού – Τομπρούκ είναι η παραλία των θερινών (και όχι μόνο) μπάνιων των Ηρακλειωτών και συνέβαλε στο να είναι η ζωή μας πιο υποφερτή όταν ο υδράργυρος σκαρφάλωνε στα ύψη. Από την δεκαετία του ‘90 και μετά η παραλία συνεχώς υποβαθμίζεται με ευθύνη των δήμων αλλά και, κυρίως, των κεντρικών κυβερνήσεων, με προφανή πολιτική πρόθεση την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Από τα μέσα Μαΐου το ΤΑΙΠΕΔ την έβγαλε στο σφυρί μαζί με άλλες παραλίες στην υπόλοιπη χώρα με δικαιολογία την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Ο Άγης και οι φίλοι του ξεκίνησαν υπερμαραθώνιο 240 χλμ για να μην ξεπουληθούν οι ακτές

Αιγιαλός SOS 5 με 9 Ιουνίου 2014 Δρούμε για τις ακτές μας : 240 χλμ για τον αιγιαλό- εκκίνηση 08/07/2014. Ο Άγης Εμμανουήλ και οι φίλοι του το είπαν και το έκαναν. Ξεκίνησαν τον πενθήμερο υπερμαραθώνιο μόλις πριν λίγη ώρα από το αρχαίο λιμάνι Κεχριών, πέρασαν την βυθιζόμενη γέφυρα της Ισθμίας και συνεχίζουν για Κινέτα...
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×