op
×

Σνόουντεν: «Εγκαταλείψτε Dropbox, Facebook και Google»

Διαβάστηκε
Σνόουντεν: «Εγκαταλείψτε Dropbox, Facebook και Google»
(Αναδημοσίευση από tanea.gr )
 

Ο Eντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που τόλμησε να αποκαλύψει το σύστημα μαζικής παρακολούθησης πολιτών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου να τιμήσουν το δικαίωμά τους στο απόρρητο των επικοινωνιών τους «ακόμα και όταν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν» και να επιλέξουν εφαρμογές επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν με σεβασμό στην μυστικότητα των υπηρεσιών.


Έχοντας ιδία γνώση για τις τακτικές της NSA αλλά και για τον τρόπο που εταιρείες του Διαδικτύου συνεργάζονται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Σνόουντεν υπογραμμίζει πως το θέμα του απορρήτου θα πρέπει να προσεγγίζεται διαφορετικά. «Δεν θα έπρεπε να δικαιολογήσετε εσείς γιατί θέλετε να επικοινωνείτε με μυστικότητα, ιδιωτικά. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αιτιολογούν γιατί θέλουν να σας στερήσουν αυτό το δικαίωμα όπως οποιοδήποτε θα έπρεπε να ζητήσει την άδειά σας για να ακούει όσα λέτε με κάθε συνομιλητή σας, όχι γιατί λέτε κάτι κρυφό, αλλά γιατί έχετε το δικαίωμα να συζητάτε ιδιωτικά», λέει.

Καταζητούμενος διεθνώς ο Σνόουντεν ζει στη Μόσχα έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο.


Αναφέρθηκε σε υπηρεσίες που δεν κάνουν όλα όσα χρειάζονται για να σεβαστούν το δικαίωμα των χρηστών στην ιδιωτικότητα και έγινε συγκεκριμένος: «Εγκαταλείψτε Dropbox, και εταιρείες όπως το Facebook και το Google. Αναζητήστε ανταγωνιστικές εφαρμογές εταιρειών που κάνουν κρυπτογράφηση των αρχείων σας στο σύστημά σας, κάνουν την μεταφορά κρυπτογραφημένα και τα τηρούν κρυπτογραφημένα στους διακομιστές τους». 

Εναλλακτικά πρότεινε τις εφαρμογές SpiderOak (στην θέση του Dropbox), στο SilentCircle (κλήσεις και SMS) και στις εφαρμογές της WhisperSystems (RedPhone).

Ο Σνόουντεν υποστήριξε επίσης ότι εάν μια τεχνολογική εταιρεία δέχεται να μειώσει την ασφάλεια των συστημάτων και των υπηρεσιών της ως αποτέλεσμα των πιέσεων μιας κυβέρνησης, τότε αυτή η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα αιτήματα και από άλλες κυβερνήσεις και θα ενδώσει. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτενή συνέντευξη του Σνόουντεν στον New Yorker, με αφορμή το ντοκιμαντέρ CitizenFour που καταγράφει τις κινήσεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του.


Την ίδια στιγμή, ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα του Παγκόσμιου Ιστού επανέλαβε από το Λονδίνο την έκκληση να ανακτήσουμε την κυριότητα των δεδομένων μας: «Θα ήθελα να φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίο εγώ είμαι κύριος των δεδομένων μου. Μπορώ να σας τα πουλήσω και να διαπραγματευτούμε την τιμή, αλλά το σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα διατηρώ την κυριότητά τους. Πολλά υπέροχα, και χρήσιμα, πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν», εξηγεί.Λέξεις Κλειδία - Tags
Σνόουντεν
3
απόρρητο επικοινωνιών ανθρώπινα δικαιώματα
163
Σχετικά άρθρα

Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα λόγω λιτότητας

Χρειάστηκε μόλις μία πενταετία λιτότητας για να υποβαθμιστούν σε όλες τους τις εκφάνσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έκθεσης  που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH).

Ισπανία: Ψηφίστηκε ο "Νόμος Φίμωτρο"

Μόλις μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγκρίθηκε στην Ισπανία ο νόμος "φίμωτρο" #LeyMordaza, ο οποίος νομιμοποιεί ουσιαστικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νίκη Ρωμανού στήριγμα των νέων αγώνων για τα δικαιώματα των κρατουμένων

Ως Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων είμαστε χαρούμενοι που συμμετείχαμε σ’ αυτό το πολύμορφο κίνημα το οποίο πλαισίωσε τους απεργούς πείνας (Νίκο Ρωμανό, Γιάννη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη) όλες τις προηγούμενες ημέρες και δεν άφησε ούτε στιγμή την κυβέρνηση να πιστέψει ότι είναι μόνοι.

Πέτρος Δαμιανός: "εγώ να τον συνοδεύω στα ΤΕΙ και μπορώ να εγγυηθώ την επιστροφή του"

Συγκλονιστική η έκκληση-πρόταση από τον δάσκαλό του και διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα,  ότι ο ίδιος  μπορεί  να εγγυηθεί την επιστροφή του Ρωμανού.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×