op
×

Κοτόπουλο: Γιατί πριν το μαγειρέψετε πρέπει να μπει στην κατάψυξη

Διαβάστηκε
Κοτόπουλο: Γιατί πριν το μαγειρέψετε πρέπει να μπει στην κατάψυξη

Φρέσκο κοτόπουλο; Πριν το μαγειρέψετε και το φάτε βάλτε το στην κατάψυξη. Αυτό συστήνει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ώστε να αποφεύγονται δηλητηριάσεις που μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραίες.


Το κοτόπουλο θα πρέπει να μπαίνει στην κατάψυξη και να αποψύχεται πριν από το μαγείρεμα

Το κοτόπουλο θα πρέπει να μπαίνει στην κατάψυξη και να αποψύχεται πριν από το μαγείρεμα λέει ο Φρίντα Γιόργκεσεν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έξι στα δέκα κοτόπουλα που πωλούνται στα ράφια των σούπερμάρκετ περιέχουν βακτήρια που μολύνουν έως και 500 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στη Βρετανία. Ενα από τα πιο συχνά και επικίνδυνα βακτήρια είναι το καμπυλοβακτήριο. Καταψύχοντας το κοτόπουλο ο κίνδυνος μειώνεται κατά 90% υποστηρίζουν οι ειδικοί. Στη Βρετανία το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η Daily Mail έδειξε ότι το 59% των κοτόπουλων που πωλείται στη Βρετανία φέρει το συγκεκριμένο βακτήριο. Αλλες χώρες όπως η Ισλανδία έχουν λάβει δραστικά μέτρα απαγορεύοντας την πώληση πουλερικών που έχουν προσβληθεί.

Το NHS προειδοποίησε το καλοκαίρι ότι το να πλένει κανείς το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο από το καμπυλοβακτήριο.
Τι είναι το καμπυλοβακτήριο

Πρόκειται για οµάδα βακτηρίων σπειροειδούς σχήµατος που ανήκουν στο γένος Campylobacter (καµπυλοβακτηρίδιο) και προκαλούν γαστρεντερίτιδα σε ανθρώπους και ζώα. Στον άνθρωπο γαστρεντερίτιδα προκαλείται κυρίως από το Campylobacter jejuni, και µόνο το 1% των περιπτώσεων από άλλα είδη. Το Campylobacter jejuni, αναπτύσσεται καλύτερα στη θερµοκρασία σώµατος των πουλιών, που φέρουν το µικρόβιο χωρίς να νοσούν.

Ποια είναι τα συµπτώµατα της γαστρεντερίτιδας από Campylobacter;

Τα περισσότερα άτοµα που νοσούν εµφανίζουν διάρροια, συχνά αιµατηρή, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έµετο και πυρετό σε 2 έως 5 ηµέρες µετά την έκθεση στο µικροοργανισµό. Κάποια άτοµα που µολύνονται δεν εµφανίζουν καθόλου συµπτώµατα, ενώ αντίθετα στα ανοσοκατεσταλµένα άτοµα το καµπυλοβακτηρίδιο µπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίµατος και να προκαλέσει σοβαρή λοίµωξη. Τα περισσότερα άτοµα αναρρώνουν πλήρως σε 2 µε 5 ηµέρες, αν και ορισµένες φορές µπορεί τα συµπτώµατα να διαρκέσουν έως και 10 ηµέρες.

πηγή: thetoc.gr
Σχετικά άρθρα

Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα εγκαίρως γιατί η τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει

Η αρμόδια Βρετανική Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων συνιστά να αρχίσετε από σήμερα να ξεπαγώνετε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο που θα μαγειρέψετε ανήμερα τα Χριστούγεννα, εάν τα έχετε στην κατάψυξη.

Προσοχή στα 5 αυτά χόρτα που θα σε στείλουν αδιάβαστο!

Ευτυχώς, τα χόρτα που μπορούν να σε στείλουν στο νοσοκομείο ή και στον άλλο κόσμο είναι πολύ λίγα στη χώρα μας. Η γνώση σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμη, αν θέλουμε να μαζεύουμε χόρτα με ασφάλεια...

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν μαζεύουμε ή καταναλώνουμε μανιτάρια

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού εφιστά η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε ομάδες πληθυσμού που ζουν εκτός των αστικών κέντρων, για την αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών, που συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×