op
×
Έκτακτο κάλεσμα αλληλεγγύης σε συνάντηση για τους Σύριους πρόσφυγες
Στέκι Μεταναστών
25/11/14 19:00
Στέκι Μεταναστών
Αττικής » Κεντρικού Τομέα Αθηνών » Αθηναίων
άλλα:
Τρίτη 25/11, 7μ.μ. στο Στέκι Μεταναστών | 200 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας άσυλο, στέγη και προστασία...

Έκτακτο κάλεσμα αλληλεγγύης σε συνάντηση για τους Σύριους πρόσφυγες

Διαβάστηκε
Έκτακτο κάλεσμα σε συνάντηση για τους Σύριους πρόσφυγες, Τρίτη 25/11, 7μ.μ. στο Στέκι Μεταναστών.

"Εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες, οι περισσότεροι άστεγοι, αναμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά από το μεσημέρι της Τετάρτης (19/11) βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά στην Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας άσυλο, στέγη και προστασία. 

Αρκετοί από αυτούς από χθες Δευτερά 24/11, κλιμακώνοντας τη διαμαρτυρία τους ξεκίνησαν απεργία πείνας.


Οι Σύριοι πρόσφυγες έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας. Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών αύριο Τρίτη στις 7μ.μ. καλεί όλες τις οργανώσεις, συλλογικότητες και το αλληλέγγυο κόσμο σε έκτακτη συνάντηση στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13α) για να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας στους Σύριους πρόσφυγες.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών"Στέκι Μεταναστών web:
Τσαμαδού 13, Αθήνα 106 83, Ελλάδα
Αττικής, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Αθηναίων
silogikhkouzina@yahoo.gr τηλ.: 2103813928 φαξ.: 2103830098
"Η ιστορία του Στεκιού Μεταναστών ξεκινάει το 1997 στον α΄ όροφο της οδού Βαλτετσίου 35 στα Εξάρχεια, με από πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Ετσι σιγά σιγά φτιάχτηκε ένας χώρος συνάντησης μεταναστών και ελλήνων, ένας χώρος αλληλεγγύης, συνύπαρξης, ελευθερίας, ανταλλαγής. 

Στο Στέκι γίνονταν συναντήσεις κοινοτήτων, η συνέλευση του συντονιστικού των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, εκδηλώσεις, συζητήσεις ενώ επίσης λειτουργούσε γραφείο ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων. 

Εδώ γεννήθηκε και η ιδέα για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Το Στέκι όμως είχε και την πολιτιστική του ζωή, μουσική, παιχνίδια, γλέντια, πάρτυ, εκθέσεις. Οργανώθηκαν μαθήματα τουρκικής και ισπανικής γλώσσας και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα «Πίσω Θρανία», ομάδα δασκάλων που διδάσκει σε μετανάστες την ελληνική γλώσσα. Σ’ αυτό το χώρο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών δημιουργήθηκαν ομάδες, έγιναν νέες γνωριμίες, ήρθαν κοντά διαφορετικοί κόσμοι. Τη φροντίδα του στεκιού είχε μια ομάδα από έλληνες και μετανάστες που στήθηκε και λειτούργησε με πολύ κέφι ξεπερνώντας κάθε προσδοκία που είχαμε στο ξεκίνημα της προσπάθειας. 

Η ιστορία Αναγκαστήκαμε όμως να μετακομίσουμε -λόγο του σεισμού του 99’- στο κτίριο της οδού Τσαμαδού 13. Στη διαδρομή μετασχηματιστήκαμε και αυξήθηκαμε τόσο σε κόσμο όσο και σε δραστηριότητες. Στο νέο στέκι συμμετέχουν περισσότερες ομάδες ενώ δημιουργούνται και νέες. 

Η επιτυχία του αντιρατσιστικού φεστιβάλ μας έφερε σε επαφή με νέο κόσμο και συλλογικότητες, ενώ η άνοδος του αντι-παγκοσμιοποιητικού κινήματος με νέες αντιλήψεις. 

Το Στέκι δίνει πολλά σε όλους μας, είναι πια σημείο αναφοράς. Τα απογεύματα γίνονται μαθήματα ελληνικών και υπολογιστών, ενώ τις υπόλοιπες ώρες συνεδριάζουν ομάδες κυκλοφορεί κόσμος, γίνονται συζητήσεις, παρέες πίνουν τον καφέ τους, διαβάζουν ή σερφάρουν στο ίντερνετ. Όλο το κτίριο λειτουργεί καθημερινά σαν ένας ζωντανός οργανισμός, ένας μικρός κόσμος που χωρά πολλούς κόσμους, με διαφορετικές ταχύτητες ένταξης, θεματικές, ιδεολογικές αφετηρίες, οπτικές, ευαισθησίες, τρόπους παρέμβασης, χαρακτήρες και ηλικίες. Ένα αληθινό καλειδοσκόπιο. 

Στη ζωή του κτηρίου συνυπάρχουν δεκατρείς συλλογικότητες και άλλες πέντε που λειτουργούν το Στέκι αλλά και πολλοί «ανένταχτοι» που συμβάλλουν καθημερινά στη λειτουργία του. Μαθαίνουμε να συμβιώνουμε, να αλληλοενημερωνόμαστε, και προσπαθούμε να λειτουργούμε με αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης. 

Γνωρίζουμε τους προβληματισμούς και τις κουλτούρες άλλων ομάδων και ανθρώπων, τους αγώνες, και τις αγωνίες τους. Αυτό μας βοηθά ακόμα και αν ασχολιόμαστε με κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα, να γνωρίσουμε και άλλα. 

Είναι τελικά ένας χώρος που ενισχύει την ελπίδα μας ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν κοινούς αλλά και διαφορετικούς λόγους να θέλουν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο. Είναι χώρος που δίνει περισσότερους λόγους και αφορμές για εξωστρέφεια και όχι ένας παράδεισος δωματίου. Ναι είναι ένας ζωντανός, αυτοδιαχειριζόμενος χώρος! Προβλήματα εμφανίστηκαν πολλά στη διαδρομή και χρειάστηκε πολλές φορές να δώσούμε λύσεις αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας. Επειδή τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, κάθε μέρα ψάχνουμε δημιουργικούς τρόπους ώστε να διατηρήσουμε τα ενοποιητικά εκείνα στοιχεία αλλά και να ανοίξουμε χώρο για νέους τρόπους έκφρασης. 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του Στεκιού, το ανακαινίσαμε, είναι πιο χαρούμενο και πιο οργανωμένο. Σε οργανωτικό επίπεδο λειτουργεί με τρεις ομάδες: ομάδα πολικο–πολιτιστικής ζωής του στεκιού, οικονομική (γιατί πρέπει να πληρώνουμε και τους λογαριασμούς μας) και τεχνική (για να φτιάχνουμε και καμιά βρύση, κανένα σπασμένο τζάμι). 

Κάθε τρεις μήνες στη συνέλευση κτιρίου συζητάμε όλοι μαζί τα θέματα που αφορούν τη συλλογική μας ζωή.

Το Στέκι Μεταναστών είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική, που αποτελεί χώρο αλληλεγγύης, συνύπαρξης, ελευθερίας, ανταλλαγής.

Πώς λειτουργεί το Στέκι; 
Το Στέκι λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 μ.μ. έως, συνήθως και εκτός απροόπτου, τις 12.00 μ.μ. Τη φροντίδα και τη λειτουργία του έχουν αναλάβει ομάδες και άτομα του κτηρίου με βάρδιες. Στόχος είναι η προσφορά προσιτής στέγης και ενός ανοικτού κοινωνικού χώρου σε ομάδες και άτομα. 
Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζονται έσοδα, τα οποία προέρχονται από τις συνδρομές των ομάδων αλλά και ατόμων καθώς και από τη λειτουργία του Στεκιού. 

Επειδή τα παραπάνω δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό χρειάζεται η συμβολή όλων όσων επισκέπτονται και ζουν στο Στέκι.

Το Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο
είναι ανοιχτό καθημερινά
μέτα τις 8μ.μ."
Σχετικά άρθρα

Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ: έκκληση για βοήθεια!

Οι Σύριοι πρόσφυγες που στεγάζονται στην καφετέρια Ασυρμάτου από το Δεκέμβριο 2014, έχουν ανάγκη από ξυλεία για θέρμανση, είδη προσωπικής υγιεινής και φρέσκα τρόφιμα (φρούτα-λαχανικά)! Οι 50 περίπου άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο πάρκο Ασυρμάτου στηρίζονται από την τοπική Συνέλευση Κατοίκων Αγίου Δημητρίου, το δήμο, το δίκτυο της ΠΡΑΞΗΣ και από άλλους φορείς ή μεμονωμένα άτομα -αναλόγως με τις δυνάμεις του καθενός, ωστόσο τα ξύλα, τα είδη υγιεινής και τα φρέσκα τρόφιμα σπανίζουν.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×