op
×

Θα κλείσει η Ελβετία τα σύνορα;

Διαβάστηκε
Θα κλείσει η Ελβετία τα σύνορα;

Φαίνεται ότι στην Ευρώπη ο ρατσισμός και η προσπάθεια ανύψωσης τείχους "προστασίας" από τους κακούς μετανάστες και πρόσφυγες καλά κρατεί.  Στην Ελβετία η ξενοφοβία πήρε τον δρόμο δημοψηφίσματος. Χαρακτηριστικά, πέρυσι τον Φεβρουάριο, οι Ελβετοί ψήφισαν για το θέμα της μετανάστευσης, κατόπιν πρωτοβουλίας του κόμματος των Δημοκρατικών.


Το συντηρητικό κόμμα της δεξιάς, προτείνει τη θέσπιση νομοθεσίας που προβλέπει τον αριθμητικό περιορισμό των μεταναστών. Συγκεκριμένα, η νέα πρόταση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο κάνει λόγο για 16.000 το χρόνο, δηλαδή πέντε φορές λιγότερο από ότι ισχύει τώρα.

Ανάμεσα τους είναι ο Δήμαρχος του χωριού Αργκό και μέλος του κόμματος των πρασίνων και γενικός γραμματέας της ένωσης Εκοπόπ. Ο ίδιος είναι πολέμιος της εισροής και άλλων μεταναστών στη χώρα και υπέρμαχος του περιορισμού τους, στο 0.2 % του συνολικού πληθυσμού.“H οικολογική ισορροπία έχει διαταραχθεί εδώ και πολύ καιρό στην Ελβετία. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον. Αξίζει τον κόπο στον όνομα της οικονομικής προόδου να μην αφήσουμε καμία επιλογή στα παιδιά μας; Πρέπει να τους αφήσουμε μία κληρονομιά, είτε πρόκειται για φαγητό για νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες. Για εμένα είναι ξεκάθαρο. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που θέλω να αφήσω στα παιδιά μου,“ λέει ο Αντρέας Τόμεν.

Με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα στην Ευρώπη, το Εκοποπ υποστηρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει την διαμονή περισσότερων πολιτών επί εδάφους της.


Η πρωτοβουλία κάθε άλλο παρά ξενοφοβία μας δείχνει.

“Το θέμα δεν είναι φυλετικό, είναι αριθμητικό. Με 73.000 μετανάστες επιπλέον κάθε χρόνο, αυτό συνεπάγεται 40.000 επιπλέον σπίτια και 56.000 περισσότερα αυτοκίνητα. Αυτά ήταν τα νούμερα για το 2013. Η διαμονή περισσότερων πολιτών στην χώρα επιβαρύνει και το οικολογικό της αποτύπωμα και αυτό πρέπει να αλλάξει,” δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Εκοποπ Ανίτα Μέσερ

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν φόβοι, η πρωτοβουλία του εκοπόπ να προκαλέσει προβλήματα στην διμερείς συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ.
Οι συμφωνίες αυτές έχουν τεθεί εν αμφιβόλω, μετά την ψηφοφορία του Φεβρουαρίου.
Με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και την έλλειψη αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξειδικευμένου προσωπικού, οι Ελβετοί από μόνοι τους δεν μπορούν να καλύψουν, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων, Jean Marc Probst, έχει την δική του κατασκευαστική επιχείρηση. Ο τομέας της κατασκευής εξαρτάται κατά πολύ από το ξένο εργατικό δυναμικό.


Μεταξύ εκείνων που ανησυχούν είναι και όσοι εργάζονται στον ιατρικό τομέα.
Επισκεφθήκαμε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης. Εδώ εργάζονται 10,000 άνθρωποι , οι μισοί εκ των οποίων είναι ξένοι.
Το ρίσκο που υπάρχει στην κατάργηση των διμερών συμφωνιών, που μεταξύ άλλων προβλέπει συνεργασία και σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην ροή ξένων εργαζομένων στη χώρα.

Τα δύο τρίτα των μεταναστών που ζουν στην Ελβετία προέρχονται από χώρες της ΕΕ.

Από την ημέρα υπογραφής της διμερούς συμφωνίας , ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται και αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Υπάρχουν καλύτερες επιλογές από το να περιορίσουμε τον αριθμό των μεταναστών τόσο δραστικά, υποστηρίζει η επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων της Ελβετίας.
Εάν υπάρξει συμβιβαστική λύση στις διμερείς συμφωνίες, οι εργοδότες θα εξαρτώνται περισσότερο από τα μικρής διάρκειας συμβόλαια χωρίς να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις.

Οι πολίτες πάντως πιστεύουν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου, αναμένεται να μονοπωλήσει την προεκλογική αντιπαράθεση εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2015.

μετάφραση: tokaravani.gr

πηγή: euronews

Σχετικά άρθρα

Ρατσιστική επίθεση ασθενή σε Νιγηριανή γιατρό

Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς ρατσιστικού περιεχομένου επιτέθηκε ασθενής σε γιατρό του Μαμάτσειου της Κοζάνης στα επείγοντα το βράδυ της Τρίτης, με την γιατρό να απαντάει με μήνυση και την διοίκηση του νοσοκομείου να καταδικάζει το συμβάν.

Ρατσιστικό υπόμνημα προς τους ελεγκτές του μετρό στοχοποιεί τους ομοφυλόφιλους, τους μουσικούς και τους επαίτες

Το υπόμνημα το οποίο διαβιβάστηκε στους ελεγκτές την περασμένη εβδομάδα έχει δεχτεί τα πυρά δεκάδων οργανώσεων και πολιτών οι οποίοι το χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ρατσιστικό και ομοφοβικό και ζητούν εξηγήσεις από την διοίκηση του μετρό.

Ποιός κυβερνά αυτή την Ευρώπη; Η γερμανική δεξιά ή οι χώρες μέλη; Ιδού τι γράφει ο Ξένος Τύπος

Το διακύβευμα του σημερινού Eurogroup δεν είναι μόνο η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον, του Channel 4, που έφερε στο φως την πρόταση Μοσκοβισί. «Την Παρασκευή θα μάθουμε εάν την ευρωζώνη την κυβερνούν η γερμανική δεξιά, η βαλτική δεξιά και η ισπανική δεξιά, ή οι χώρες μέλη», έγραψε ο Βρετανός δημοσιογράφος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Τα σχόλια για το γερμανικό nein. Το Grexit ξανά στο προσκήνιο. Ο γεωπολιτικός παράγοντας. Η χαμένη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρέπει να υποκύψει στο bullying των Γερμανών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×