op
×

Αλληλέγγυα οικονομία: μια απάντηση «από τα κάτω» στην κρίση. Ημερίδα στο Ρέθυμνο

Διαβάστηκε
Αλληλέγγυα οικονομία: μια απάντηση «από τα κάτω» στην κρίση. Ημερίδα στο Ρέθυμνο


Αλληλέγγυα οικονομία: Μια απάντηση «από τα κάτω» στην κρίση. Ημερίδα στο Ρέθυμνο


Ημερίδα με θέμα την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Ρέθυμνο.

Η ημερίδα έχει στόχο να διερευνήσει το ρόλο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη διαχείριση της κρίσης. Επικεντρώνεται κυρίως στη συνάντηση του θεωρητικού επιστημονικού λόγου για την κοινωνική οικονομία με την πολύτιμη πρακτική εμπειρία και τη δράση διάφορων εναλλακτικών κοινωνικών δικτύων αλληλέγγυας οικονομίας από την Κρήτη και όχι μόνο.


Η Ημερίδα οργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας και συνδέεται με προβληματισμούς που προέκυψαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Παγκοσμιοποίηση, Τοπικός Μετασχηματισμός και Κοινωνική Οικονομία σε Περιόδους Κρίσης» (διδάσκων Γιάννης Ζαϊμάκης) και παράλληλα, εκφράζει την ανάγκη της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τους προβληματισμούς, τις κοινωνικές μεταβολές και τον κόσμο των ιδεών της ευρύτερης κοινωνίας.

Θα παρουσιαστούν παραδείγματα συλλογικοτήτων που παράγουν και διακινούν αγαθά και υπηρεσίες έξω από τη λογική της οικονομικής κερδοφορίας προτάσσοντας τον κοινωνικό σκοπό στη λειτουργία της οικονομίας, όπως αυτοδιαχειριζόμενα διαπολιτισμικά μουσικά εργαστήρια, κοινωνικοί συνεταιρισμοί αυτάρκειας, ομάδες ανταλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, φεστιβάλ προώθησης της ελεύθερης γνώσης και της πολιτισμικής αυτενέργειας, εναλλακτικά δίκτυα επικοινωνίας και ενημέρωσης, κολλεκτίβες αγροτικής καλλιέργειας και εναλλακτικές τοπικές πρωτοβουλίες από όλη την Κρήτη ενώ θα συμμετάσχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους ερευνητές, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές κοινωνικών κινημάτων και μέλη δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Όπως αναφέρει εκ των διοργανωτών ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Γιάννη Ζαϊμάκης: «η κοινωνική οικονομία είτε με τη μορφή ενός εργαλειακού μοντέλου που έρχεται από τα πάνω και ευθυγραμμίζεται με τις λογικές της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης στις κοινωνίες του ευρωπαϊκού νότου είτε ως ένα κινηματικό πρόταγμα που διεκδικεί το όραμα μιας συνεργατικής, αλληλέγγυας και εξισωτικής οικονομίας γεννά πολλά επιστημονικά ερωτήματα και πολιτικές προκλήσεις σε μια χώρα σε κατάσταση ”εκτάκτου ανάγκης”».


Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 14: 30 της Παρασκευής στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία στο Ρέθυμνο. Αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

- Σοφία Αδάμ, Οικονομολόγος – ερευνήτρια

- Σκεύος Παπαϊωάννου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

- Γιάννης Ζαϊμάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

- Ross Daly, Φεστιβάλ Χουδετσίου- Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος

- Μάριος Διονέλλης, «πολίτεςTV»

- Φανή Καλαθάκη, ΕΡΤ Οpen

- Παναγιώτης Γεωργουδής, Εφημερίδα των Συντακτών

- Φεστιβάλ των Κοινών (Common-fest )

- Δίκτυο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου

- Ομάδα Εναλλακτικού & Αλληλέγγυου Εμπορίου Τerra Verde

- Ομάδα Καλλιέργειας Πανεπιστημίου Κρήτης «Ζιζάνια»

- Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Από Κοινού»

- Συνεταιρισμός «Το Κιβώτιο» (Συνεταιριστικά καφενεία – παντοπωλεία Μπεγίρι και Χαλικούτι)

- Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων

- Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου

- Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Βασιλειών «Η Ευ-τοπία»

Σχετικά άρθρα

0 Περιφερειακός Μηχανισμός Κοιν.Σ.Επ. Αττικής οργανώνει δίκτυο προώθησης πώλησης κατανάλωσης προιόντων που προέρχονται από την αλληλέγγυα οικονομία

Το Σάββατο 14/02 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Περιφερειακού Μηχανισμού Κοιν.Σ.Επ. Αττικής με θέμα την οργάνωση δικτύου προώθησης πώλησης κατανάλωσης προιόντων που προέρχονται από την αλληλέγγυα οικονομία (Κοιν.Σ.Επ. & αγροτικούς ή αστικούς συνεταιρισμούς).

Αλληλέγγυα οικονομία. Μια απάντηση από τα κάτω…

Παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας από την Κρήτη και όχι μόνο παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Ρέθυμνο. 

“Αντηχείο”: Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στο Βόλο με εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την μουσική και τα παιδιά

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός μας επικροτεί την αρχή της αλληλέγγυας οικονομίας, δηλαδή της συνεργασίας και της έμπρακτης στήριξης προς όλους τους ανθρώπους που συγκροτούν κοινότητες και συλλογικότητες και αναπτύσσουν παραγωγικές και συμμετοχικές εργασιακές σχέσεις, βασισμένες στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών τους. Στηρίζουμε την αρχή της συλλογικής δράσης και της συνεταιριστικής οργάνωσης ως μέσων διάδοσης των ιδεών και επιδίωξης των στόχων των ανθρώπινων κοινοτήτων.

"Μπορούμε να το αλλάξουμε"; Καμπάνια για συμμετοχή των πολιτών στις κοινωνικές δομές των δήμων

Φτώχεια, Εγκατάλειψη, Μοναξιά & Ανεργία είναι οι συνθήκες που θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε με την βοήθεια όλων. Καλούμε όλο το κόσμο να επισκεφθεί τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και να μας βοηθήσει να στηρίξουμε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας.

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων : μια εναλλακτική μορφή οικονομίας είναι εφικτή

Η αντιστροφή της σχέσης ανθρώπων-«χρήματος» φαίνεται να είναι οριστική και αμετάκλητη, όσο ο κοινωνικός έλεγχος  ελαχιστοποιείται. Οι άνθρωποι σήμερα, υπηρετούμε το «χρήμα» και όχι το αντίθετο. Οι ανάγκες της «οικονομίας» και του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποδεικνύονται σημαντικότερες από τις ανάγκες των ανθρώπων.

7η Συνάντηση στο Εργαστήριο Κ.ΑΛ.Ο.: "Σχεδιασμός νέων εγχειρημάτων: Ανάλυση τοπικών αναγκών / πόρων"

Την Πέμπτη 30/10/2014, 18.00-20.00 στο Κ.ΑΛ.Ο εργαστήρι (Κοινωνικής και ΑΛληλέγγυας Οικονομίας) συνεχίζουμε τη συζήτηση με θέμα: "Σχεδιασμός νέων εγχειρημάτων: Ανάλυση τοπικών αναγκών / πόρων".
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×