op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αγρός Φυσικής & Οργανικής Καλλιέργειας - Αξιόκερσα

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Συνεργατισμός, Εθελοντικές Οργανώσεις, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία Αγρός Φυσικής & Οργανικής Καλλιέργειας - Αξιόκερσα

Kαλλιεργούμε την γη βιωματικά, ελεύθεροι από ανησυχίες και πόθους, με σκοπό την διατροφική αυτάρκεια και κύριο άξονα την συνεχή διατήρηση της γονιμότητας της, καταργώντας την γνώση που κατακτήθηκε από τον άνθρωπο με σκοπό το κέρδος και επιστρέφοντας στην αγκαλιά της Φύσης, μαθαίνοντας βιωματικά από αυτήν και όχι χρησιμοποιώντας την ως αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η ανθρώπινη γνώση δεν είναι δυνατόν ποτέ να συγκριθεί με το μεγαλείο της φυσικής τάξης. Όταν η Φύση εμφανίζεται ατελής αυτό είναι το αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας του ανθρώπου πάνω σε αυτήν που ποτέ δεν έχει επανορθωθεί.

Όταν αφεθεί στους κύκλους και τις λειτουργίες της η φύση δεν αποτυγχάνει ποτέ.

Η φύση μπορεί να δράσει - αντισταθμίσει - εξισορροπήσει ένα πράγμα με το άλλο διατηρώντας την τάξη και το μέτρο.

Σκοπός μας είναι η ανάδειξη ενός τρόπου πολυκαλλιέργειας (Δέντρων - Λαχανικών - Σιτηρών) η οποία αξιοποιεί με τον ελάχιστο δυνατό χώρο το μέγιστο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ένα στρέμμα γής είναι αρκετό για να καλύψει της διατροφικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Διαμορφώνουμε έναν ελαιώνα δέκα στρεμμάτων στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής, σε ένα αγρό - λαχανόκηπο φυσικής & οργανικής καλλιέργειας.

Καλλιεργούμε την γη με τις αρχές της Φυσικής Καλλιέργειας (μέθοδος Φουκουόκα), σε συνδυασμό με αυτές τις μόνιμης καλλιέργειας (Permaculture).

Η φυσική καλλιέργεια (η φιλοσοφία του do - nothing ή φιλοσοφία του Mu) είναι κάτι παραπάνω από μια απλή γεωργική τεχνική.

Είναι η πρακτική βάση μιας πνευματικής κίνησης, μιας επανάστασης για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ζει ο άνθρωπός. Οι τέσσερις αρχές τις Φυσικής Καλλιέργειας είναι:

  1. Όχι κατεργασία της Γής,
  2. Όχι λίπασμα,
  3. Όχι βοτάνισμα,
  4. Όχι φυτοφάρμακα.

Η Μόνιμη καλλιέργεια (ταυτόχρονα σημαίνει και μόνιμος πολιτισμός, αγγλ: Permaculture) είναι ένα σχεδιαστικό σύστημα που στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών συμβατών με τα σχέδια της φύσης.

Η μέθοδος Φουκουόκα (fukuoka) έγκειται στην ταυτόχρονη σπορά δασικών δέντρων, θάμνων, καρποφόρων δέντρων, φυτών χλωρής λίπανσης, λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η εποχή των βροχών. Για να προστατευθούν οι σπόροι από τα πουλιά και τα τρωκτικά τοποθετούνται σε σβώλους από άργιλο (seed balls).

Οι σβώλοι στη συνέχεια αφήνονται στο προς καλλιέργεια έδαφος.Ένα χρόνο μετά τη σπορά, από τα φυτά που θα βγουν θα επιβιώσουν εκείνα που ταιριάζουν στο δεδομένο έδαφος και κλίμα.

Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία φυτών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές και να είναι οι συνθήκες.

Η μέθοδος Φουκουόκα είναι προφανώς ξένη με οποιαδήποτε χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ενώ δεν προβλέπει ούτε κατεργασία της γης, βοτάνισμα κοκ.

Σκοπεύει να διευκολύνει την έναρξη της διαδικασίας αναπαραγωγής και βλάστησης από την ίδια τη φύση.

Στόχος του καλλιεργητή είναι να εξυπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος, να ευνοήσει την γέννηση υγιών φυτών.

Μασανόμπου Φουκουόκα, ήταν φυτοπαθολόγος, φιλόσοφος, συγγραφέας και πάνω από όλα αγρότης. Ονόμασε την φυσική καλλιέργεια και μέθοδο του να μην κάνεις τίποτα.Γεννήθηκε σε ένα μικρό αγροτικό χωριό στο νησί του Shikoku στη νότια Ιαπωνία το 1913. Εκπαιδευμένος ως μικροβιολόγος στη γενέτειρά του, ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστήμονας του εδάφους που ειδικεύεται στην παθολογία των φυτών. Σε ηλικία 25 ετών, άρχισε να αμφιβάλλει για την σοφία της σύγχρονης γεωργικής επιστήμης. Εγκατέλειψε τελικά τη δουλειά του ως ερευνητής και επέστρεψε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο νησί της Shikoku στη νότια Ιαπωνία . Από εκείνο το σημείο και αφιέρωσε τη ζωή του για την ανάπτυξη ενός μοναδικού μικρής κλίμακας σύστημα βιολογικής καλλιέργειας που δεν απαιτεί βοτάνισμα, φυτοφάρμακα, λίπασμα, ή όργωμα.

Ο Αγρός Φυσικής & Οργανικής Καλλιέργειας - Αξιόκερσα είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που εδρεύει στα Μέγαρα.


Αγρός Φυσικής & Οργανικής Καλλιέργειας - Αξιόκερσα_cover

Στοιχεία επικοινωνίας:
Επαρ.Οδ. Μεγάρων-Αλεποχωριού, Μέγαρα 191 00, Ελλάδα
T 6970624655 E agros.axiokersa@yahoo.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×