op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού - Η μικρή Λάκκα Σούλι

Συνεργατισμός, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού Η Μικρή Λάκκα Σούλι

Ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού Η μικρή Λάκκα Σούλι, ιδρύθηκε το 1995, αποτελείται από 17 μέλη, εδρεύει στα Ιωάννινα και το αντικείμενο εργασίας του είναι η παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων (γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, πίτες, αρτοσκευάσματα). Δραστηριοποιείται και στην λειτουργία καφέ-ζαχαροπλαστείο.

Ο συνεταιρισμός προέκυψε μετά από ένα σεμινάριο που έγινε, υπό την αιγίδα της ΕΤΑΝΑΜ, στην περιοχή το 1995. Ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσει η πρωτοπόρα επιχείρηση.

Αρχικά ο γυναικείος συνεταιρισμός ξεκίνησε με 24 γυναίκες και στεγαζόταν σε χώρο κάτω από το δημαρχείο. Τα πρώτα 2-3 χρόνια ήταν παρά πολύ δύσκολα γιατί οι γυναίκες δουλεύανε με ελάχιστες ή και καθόλου απολαβές μιας και έπρεπε να βάζουνε χρήματα για τα μηχανήματα του συσκευαστηρίου.

Το 2000 περίπου ενταχθήκανε στο πρόγραμμα Leader με ποσοστό επιδότησης 50%. Ταυτόχρονα έγινε αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου που ήταν παλιό γυμνάσιο. Τα πρώτα χρόνια η βοήθεια τόσο του Δήμου όσο και της Νομαρχίας Πρέβεζας ήταν σημαντική. Παρά τις αρχικές δυσκολίες το μεράκι και η αγάπη αλλά και το πείσμα για την επιτυχία του συνεταιρισμού έδεσε τις γυναίκες όμως οι οικονομικές δυσκολίες των μελών, μιας και ήταν υποχρεωμένες να δουλεύουνε χωρίς να πληρώνονται, ανάγκασε κάποιες από αυτές που αρχικά ξεκίνησαν τον συνεταιρισμό να αποχωρήσουν για περισσότερα χρήματα. Έτσι μείνανε μετά δέκα εφτά και τώρα είναι τελικά εννιά. Όμως οι κόποι και η υπομονή, όσων απομείνανε, ανταμείφθηκαν.

Τα προϊόντα που παράγουν είναι περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Καλαμάτα, και πραγματικά δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες καθώς για να διατηρήσουν την ποιότητα, δεν μπορούνε να παράγουνε μεγάλες ποσότητες από τα προϊόντα, ειδικά τα γλυκά κουταλιού.

Το μυστικό της γεύσης είναι ότι τα φτιάχνουνε όπως οι γιαγιάδες τους: δεν βάζουνε καθόλου συντηρητικά και διατηρούνται με την απόσταξη.

Διατηρούνται για δύο χρόνια και αν δεν ανοιχτούν πολύ περισσότερο ακόμα και μέχρι πέντε χρόνια. Παράγουνε γλυκό καρυδάκι, σύκο, καρότο, κολοκύθι, νεραντζόλεμο, καρπούζι, δαμάσκηνο, βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, κυδώνι, σταφύλι, νεραντζάκι. Παράγουνε όμως και ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες, παραδοσιακές πίτες, κολοκυθόπιτες, λαχανόπιτες, τυρόπιτα, κρεατόπιτα, ζυμαρόπιτα.

Επίσης ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει μπουφέ για κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα αλλά γλυκίσματα όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κλπ, μαρμελάδες μπακλαβά, λαχανόπιτες, αλλά αναλαμβάνουν και catering με παραδοσιακά προϊόντα.

Στην αρχή τόσο το Θεσπρωτικό όσο και η Πρέβεζα και η Λευκάδα, που έχουν τουρισμό, στήριξαν αρχικά τα προϊόντα μας, έγιναν επώνυμα.

Τώρα γίνονται ενέργειες ώστε ο συνεταιρισμός να πάρει το διαπιστευτήρια για HACCP. Η αγορά ζητάει γλυκά Λάκκα Σούλι και στις μέρες μας που οι δουλειές είναι δύσκολες οι γυναίκες είναι πολύ ευχαριστημένες".

"Στον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Θεσπρωτικού Η μικρή Λάκκα Σούλι μπορείτε να προμηθευτείτε Παραδοσιακά εδέσματα, Γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, χωρίς συντηρητικά."

Ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Η μικρή Λάκκα Σούλι είναι δίκτυο της Κοινωνικής, Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας το οποίο εδρεύει στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας.


Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού Η Μικρή Λάκκα Σούλι_products

Στοιχεία επικοινωνίας:
Θεσπρωτικό 483 00, Ελλάδα
T 26830–32686 / 26830–32131 E lakkasouli@yahoo.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×