op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Alternative Trade Network - Εναλλακτικό Εμπόριο και Ηθικός Καταναλωτισμός ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συνεργατισμός, Εθελοντικές Οργανώσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

"Στην Alternative Trade Network πιστεύουμε ότι οι τίτλοι είναι ταμπέλες που εγκλωβίζουν την δημιουργικότητα και τις ικανότητες του ανθρώπου. Κατά συνέπεια, δεν διαθέτουμε CEO ή Marketing Director ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο συναντά κανείς σε μία συμβατική επιχείρηση. Αποτελούμαστε από 5 ιδρυτικά μέλη, που ξεκίνησαν το εγχείρημα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα ενταχθούν άλλα 3 μέλη. Και τα 8 μέλη είναι ισότιμα στην λήψη αποφάσεων, ενώ ο καθένας ορίσει μόνος του τα πεδία δράσεων, ευθύνης και αρμοδιοτήτων που θέλει να έχει.

Εξάλλου λειτουργούμε με βάση τον σεβασμό, την αλληλοϋποστήριξη, την συζήτηση αλλά και την κοινή λογική. Τα υποστηρικτικά μέλη είναι επαγγελματίες που μας στηρίζουν έμπρακτα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους χωρίς όμως να ανήκουν ουσιαστικά στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Στόχος μας είναι κάποια μέλη να λειτουργήσουν ως εργαζόμενοι της Alternative Trade Network Κοιν.Σ.Επ. αν και προς το παρόν όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά!Η φιλοσοφία μας διέπεται από το γεγονός ότι σεβόμαστε απόλυτα τις 7 αρχές του δίκαιου εμπορίου και αγωνιζόμαστε για ένα εμπόριο το οποίο:

Δίνει χώρο ακόμη και στον οικονομικά ασθενέστερο παραγωγό

Διέπεται από διαφάνεια στις εμπορικές διαδικασίες και σχέσεις

Βοηθάει τον παραγωγό να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται αυτόνομα και ανεξάρτητα

Εξασφαλίζει ότι η τιμή των προϊόντων και υπηρεσιών είναι δίκαιη

Εκφράζει την ισότητα των φύλων αλλά και την κοινωνική ισοτιμία

Εξασφαλίζει ασφαλές και υγιές συνθήκες εργασίας

Εφαρμόζει καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής

Η εμπορική διαδικασία με τη δομή που έχει σήμερα έχει ως άξονα κίνησης της το προϊόν. Δηλαδή η επιλογή άρα και η παραγωγή και η προώθηση ενός προϊόντος γίνεται με βάση κάποια χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το ίδιο το προϊόν (τιμή, ιδιότητες, κλπ), ενώ οι άνθρωποι που συντέλεσαν στην παραγωγή του είναι καλά κρυμμένοι πίσω από φίρμες και αναγνωρίσιμα λογότυπα ή πίσω από ταμπελάκια με τιμές. Η διαδικασία αυτή από μόνη της αφήνει πολλά κενά και δημιουργεί πολλά μελανά σημεία.

Με το εναλλακτικό εμπόριο ερχόμαστε να αλλάξουμε τον άξονα της εμπορικής διαδικασίας και να τον μετατοπίσουμε από το προϊόν στον άνθρωπο που το παράγει. Και γιατί το κάνουμε αυτό;

Ως καταναλωτές έχουμε ανάγκη να γνωρίζουμε τι υπάρχει πίσω από τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές προ εκπλήξεων ανακαλύπτοντας ότι τα ρούχα μας ράφτηκαν στα διεθνή χωρικά ύδατα ή ότι η συγκομιδή των φρούτων μας έγινε από ανθρώπους που απειλούνταν με όπλα, ή ότι το μπιφτέκι που φάγαμε για βραδινό δεν ήταν μοσχαρίσιο αλλά κάτι άλλο. Γνωρίζοντας τον άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται πίσω από το προϊόν, έχουμε μια επιπλέον ασφάλεια ότι η παραγωγή είναι αυτή που φαίνεται και ξέρουμε ποιον άνθρωπο με ποια χαρακτηριστικά στηρίζουμε με την αγορά μας.

Ως παραγωγοί αποκτούμε φωνή. Φωνή για να μιλήσουμε για τη δουλειά μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να συζητήσουμε για το τι σκεφτόμαστε να κάνουμε στο μέλλον και να ζητήσουμε στήριξη. Δίνοντας στον καταναλωτή την εικόνα του πως παράγεται ένα προϊόν μπορούμε να διεκδικήσουμε και μία δίκαιη τιμή για τη δουλειά μας και τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Όλοι μαζί γινόμαστε δίκτυο. Δίκτυο προβολής και προώθησης προϊόντων, δίκτυο προβολής και προώθησης ιδεών και πληροφοριών, δίκτυο προβολής και προώθησης μιας πραγματικής αλλαγής στη νοοτροπία μας προς μια πιο υγιή, ανθρώπινη και εποικοδομητική εμπορική διαδικασία.
Ο παραγωγός πλέον δεν είναι απρόσωπος, έχει όνομα, εικόνα, έχει όνειρα και ο καταναλωτής τα βλέπει όλα αυτά αλλά και τα στηρίζει με την αγορά του. Παράλληλα και ο καταναλωτής δεν είναι απρόσωπος, έχει προσδοκίες από τα προϊόντα που αγοράζει. Προσδοκίες τις οποίες ο παραγωγός καλείτε και να σεβαστεί αλλά και να καλύψει.Το δίκαιο εμπόριο έχει δείξει εδώ και δεκαετίες έναν διαφορετικό δρόμο κατά τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει το εμπόριο. Έναν δρόμο πιο ανθρωποκεντρικό, πιο συλλογικό και μάλιστα απόλυτα εστιασμένο στον παραγωγό και στον καταναλωτή. Όμως ο παραγωγός που προέρχεται από την Ελλάδα εξαιρείται από την διαδικασία αυτή κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης. Η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα, παρά του ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε μια άνευ προηγουμένου οικονομικο-κοινωνική κρίση.

Σε καμία περίπτωση δεν προωθούμε κάποιο είδος διαγωνισμό φτώχειας, όμως θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι ακόμη και πριν την κρίση ο παραγωγός που δραστηριοποιούταν στο χώρο της Ελλάδος, δεν είχε ούτε τις ίδιες δυνατότητες ούτε τις ίδιες ευκαιρίες με κάποιον παραγωγό από κάποια χώρα τις βορειο-κεντρικής Ευρώπης.

Ευθύνες μπορούν και πρέπει να αναζητηθούν, όμως νομίζουμε ότι ειδικά τώρα είναι σημαντικότερο να δουλέψουμε ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Πως θα το κάνουμε αυτό; Θα μπορούσαμε από την μια μεριά να απαιτήσουμε να μπούμε στα υπάρχοντα δίκτυα δίκαιου εμπορίου. Μάλιστα κάποιοι προσπαθούν η Ελλάδα να χαρακτηριστεί αναπτυσσόμενη χώρα και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για μία βιώσιμη ευκαιρία και γιατί όχι προς την ανάπτυξη.

Αντί να περιμένουμε να έρθει μια λύση από έξω, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση και πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση μόνοι μας. Μπορούμε να στήσουμε το δικό μας μοντέλο δίκαιου εμπορίου, που να είναι απόλυτα σχεδιασμένο στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Ένα μοντέλο εναλλακτικού εμπορίου που να εστιάζει στα θέλω τόσο των ανθρώπων που παράγουν, όσο και στων ανθρώπων που καταναλώνουν. Για τον λόγο αυτό δημιουργούμε ένα μικρό αρχικά δίκτυο παραγωγών και επιχειρήσεων και προσπαθούμε να κινηθούμε με βάση τις αρχές του δίκαιου εμπορίου. Στόχος είναι το δίκτυο αυτό καθώς αναπτύσσεται να μεγαλώνει σταδιακά.

Βεβαίως ούτε χρειάζεται αλλά ούτε και πρέπει να είμαστε μόνοι μας στον δρόμο αυτό. Για το λόγο αυτό καλούμε:

Τα ήδη στημένα δίκτυα εναλλακτικού εμπορίου να μας ενημερώσουν για τις εμπειρίες τους και να μας διδάξουν τις δικές τους καλές πρακτικές

Την πολιτεία η οποία αν μη τι άλλο έχει ευθύνη για την υποστήριξη του παραγωγού αλλά και την διαφήμιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων

Ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακούς φορείς ή/και καθηγητές να συνεργαστούμε στα πλαίσια έρευνας και ανάπτυξης

Επιχειρήσεις με κοινωνική εταιρική ευθύνη να αναπτύξουμε προγράμματα υποστήριξης

Εσένα να μας βοηθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς."

Το Alternative Trade Network - Εναλλακτικό Εμπόριο και Ηθικός Καταναλωτισμός ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αβέρωφ 18, Αθήνα 104 33, Ελλάδα
info@alternative-trade.com Τηλ: +30 2117905155 Κιν: +30 6974409661
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×