op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ανοικτός Κοινωνικός Χώρος Κατάληψη ΠΙΚΠΑ - Παιδικό Στέκι Φτου Ξελεφτερία

Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Αλληλέγγυα Παιδεία , Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Καταλήψεις

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Πρώτες σκέψεις για την κατάληψη του διώροφου σπιτιού στις 4 Απρίλη 2009 στην Ευγενίου Αντωνίαδου 29 και Τιμοδήμου, στα Άνω Πετράλωνα (στα πέτρινα), στο οποίο υπολειτουργούσε το ΠΙΚΠΑ και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 4 χρόνια.

Η κίνηση αυτή προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων του Θησείου, του Κουκακίου και των Πετραλώνων, που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται στις γειτονιές αυτές.

Το ξεκίνημα έγινε το 2002 ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την περίφραξη και την αστυνόμευση του λόφου του Φιλοπάππου με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τότε, κάτοικοι των γειτονιών, μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχουν κατεβάσει τα κάγκελα του λόφου ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα. 

Το 2003 οι κάτοικοι βρέθηκαν δίπλα στις εργάτριες της Palco ενάντια στις απολύσεις. 

Το 2005 η Κορεάτικη Αγορά έγινε πάρκο και όχι εμπορικό κέντρο όπως ήθελαν τα σχέδια των εργολάβων, των ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου. 

Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί και καταστρέψει πολλές καρκινογόνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είχαν αναγερθεί σε ταράτσες σπιτιών στις γειτονιές μας.Στην εξέγερση του Δεκέμβρη με αφορμή τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου η λαϊκή συνέλευση κατοίκων ξανασυναντιέται σχεδόν κάθε Κυριακή για να συζητήσει πως έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνικές συνθήκες, για να εκφράσει την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες των Δεκεμβριανών και στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία δέχτηκε δολοφονική επίθεση στις 23/12/2008 στην Δημοφώντος και Δρυόπων, στα Άνω Πετράλωνα.

Η λογική των λαϊκών συνελεύσεων ήταν πάντα στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης και της δυνατότητας να παίρνουμε αποφάσεις και να κάνουμε πράξη τα θέλω μας, εμείς, για εμάς, μακριά από ιεραρχίες και εμπορευματικές λογικές, έξω από κοινοβούλια, κόμματα, ΜΜΕ και φορείς. 

Μέσα από τις συνελεύσεις του τελευταίου διαστήματος, προέκυψε η ανάγκη και η θέληση για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου συνεύρεσης της γειτονιάς. Έτσι, λοιπόν, οι κάτοικοι κατέλαβαν το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ.
Στο κατειλημμένο κτίριο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές και συνελεύσεις. 

Στεγάζει τον Κοινωνικό Χώρο για την Υγεία και το Παιδικό Στέκι Φτου Ξεεφτερία""Tο παιδικό στέκι «Φτου Ξελεφτερία» και οι δραστηριότητες του εν μέσω κρίσης

Το χειμώνα του 2007 από μια πρωτοβουλία γονιών, δημιουργήθηκε το παιδικό στέκι “Φτου ξελεφτερία”. 

Πρωταρχική ανάγκη, η επιθυμία κάποιων ενηλίκων και των παιδιών τους να οργανώσουν μόνοι τους το χρόνο τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους.

Μακριά από την τηλεόραση και την απομόνωση της πυρηνικής οικογένειας, τους τυποποιημένους παιδότοπους και την ανάθεση σε ειδικούς . 

Μέσα από το παιχνίδι, χωρίς αρχηγούς, μεγάλους και μικρούς, αγόρια και κορίτσια, ντόπιους και ξένους ή ότι άλλο προσπαθεί να μας διαιρέσει, συναντηθήκαμε όλοι εμείς, παιδιά και ενήλικες (γονείς ή όχι) ώστε να διαμορφώσουμε μαζί την καθημερινότητά μας και να λειτουργούμε συλλογικά.

Από τον Απρίλη του 2010 το παιδικό στέκι «φτου ξελεφτερία» στεγάζεται   στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων στις οδούς Τιμοδήμου και Αντωνιάδου (Ασύρματος).Με φροντίδα, πολλή δουλειά και συντροφικότητα, το από ετών εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΠΙΚΠΑ μεταμορφώθηκε το 2009 από τη λαϊκή συνέλευση της περιοχής σε ζωντανό χώρο εκδηλώσεων, συζητήσεων, προβολών και συνελεύσεων. Φιλοδοξεί να είναι για τη γειτονιά αλλά και όσους-ες επιθυμούν να εμπλακούν, ανάχωμα και τόπος αντίστασης απέναντι στην επέλαση των κυρίαρχων στο όνομα της «κρίσης».

Kάθε Σάββατο  γίνονται εναλλάξ μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά άνω των 2,5 ετών και σχεδιασμός κόμικ για παιδιά άνω των 6 ετών.Στόχος του θεατρικού παιχνιδιού είναι τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι μέσα από αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια συναισθημάτων και ρόλων.

Στην συνέχεια θα το εικονογραφήσουν, με την καθοδήγηση εικονογράφου, μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές ζωγραφικής- από ξυλομπογιές και μαρκαδόρους μέχρι κολλάζ με άχρηστα αντικείμενα. Τέλος τα παιδιά θα ζωντανέψουν το παραμύθι τους μέσα από μια θεατρική παράσταση που θα οργανώσουν και θα παίξουν.

Στα μαθήματα του κόμικ θα ασχοληθούμε με τεχνικές σεναρίου και σχεδίου που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αφηγηθούν μια ιστορία από εικόνες που θα διαδραματίζονται μέσα σε καρέ.


Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να εξελίξουν την φαντασία τους και να την επικοινωνήσουν. Στο τέλος θα οργανώσουν μια έκθεση με τα δικά τους κόμικ και θα μας δώσουν την χαρά να μοιραστούν μαζί μας τον κόσμο τους.

Αυτό που αναζητούμε είναι τα παιδιά να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να συνεργαστούν, να εκφραστούν δημιουργικά και να οικειοποιηθούν ένα χώρο που ανήκει σε όλους μας και  εμείς οι γονείς να ανταλλάξουμε ιδέες και να θέσουμε προβληματισμούς.

Όλα αυτά, εν τω μέσω μιας «κρίσης», που έχει επιβάλει  στις ζωές μας ανασφάλεια, φόβο, αμηχανία και ματαιότητα. Στο τέλος μιας εποχής η οποία έχει αλλοτριώσει τόσο βαθιά τις συνειδήσεις και τις ιδέες μας, που μας είναι αδύνατο πια να ονειρευτούμε.

Τα παιδιά όμως δε φοβούνται, αρκεί να είναι ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπάνε.

Τα παιδιά δεν έχουν τίποτα δεδομένο, γιατί οι φανταστικοί τους κόσμοι δεν έχουν όρια και σύνορα.

Τα παιδιά μπορούν ακόμα να ονειρεύονται.

Για έναν άλλο κόσμο που θα διαλέγουν αυτά και εμείς το θέμα της συζήτησης και τους κανόνες του παιχνιδιού.

 Παιδικό στέκι «φτου ξελεφτερία»
Στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ευγένιου Αντωνιάδου και Τιμοδήμου, Αθήνα 118 51, Ελλάδα
ftoukselefteria@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×