op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Πρωτοβουλίες ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία


"Ποιοί είμαστε; 

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος με πρωτοβουλία κατοίκων Αγιας Παρασκευής είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική. Είμαστε κάτοικοι απ’ την Αγία Παρασκευή, άνθρωποι μικροί και μεγάλοι, όλων των ηλικιών, με παιδιά ή χωρίς, άνθρωποι που ειδικά τον τελευταίο καιρό βλέπουμε την καθημερινότητα μας να δέχεται μια πολυμέτωπη επίθεση. 

Δεν είναι μόνο η κατρακύλα στους μισθούς, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, αλλά και ό,τι αυτό φέρνει από πίσω. 

Η απογοήτευση  η αποξένωση, ο φόβος, η ανασφάλεια είναι τα συμπτώματα αυτής της κατρακύλας.  

     Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις
Τετάρτη 23/10 & ώρα 17.00 - Μαθήματα Αγγλικών για αρχάριους 

Πέμπτη 24/10 & ώρα 21.00 - Προβολή ταινίας "ΓΟΥΟΛ.Υ " του Αντριου Στάντον (Αγγλία 2008) 

Παρασκεύη 25/10 & ώρα 21.oo - Αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο

στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο
Δημοκρατίας 2 & Αγ.Τριάδος 23
της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων αγίας παρασκευής
Τι κάνουμε;

Επιλέγουμε να μην κλεινόμαστε στα σπίτια μας απαθείς στα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο της προσωπικής καβάτζας που ειδικά σήμερα είναι πιο πρόσκαιρη και αβέβαιη από ποτέ. 

Αντίθετα, παλεύουμε συλλογικά με άλλους ανθρώπους της γειτονιάς για τα κοινά μας προβλήματα, ενάντια σ’ όλους αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς και εις βάρος μας, ενάντια σε εκείνους που ιεραρχούν τα κέρδη και την πολιτική τους καριέρα πάνω απ’ τις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες. Δεν περιμένουμε να μας σώσει κανένας Μεσσίας γιατί  ξέρουμε ότι αν δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι θα εξαρτόμαστε μια ζωή από άλλους.

Επιλέγουμε τον δρόμο της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, της διεκδίκησης, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας. 

Συναντιόμαστε στην ανοιχτή συνέλευση κατοίκων κι αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτούς που δημιουργούν αυτή την κατρακύλα στις ζωές μας.

Τι είναι η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής;

Είναι ένα αυτο-οργανωμένο εγχείρημα, μια από τις δεκάδες λαϊκές/ανοιχτές συνελεύσεις της Αττικής. 

Αυτο- οργανωμένο σημαίνει οτι κανένα κόμμα ή δημοτική παράταξη δεν βρίσκεται από πίσω μας, όλες οι αποφάσεις και δράσεις  προκύπτουν απο ανοιχτές δημόσιες συνελεύσεις, και φυσικά η χρηματοδότηση γίνεται απ τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές.  

Η συνέλευση ξεκίνησε στις 15 Φλεβάρη το 2009 με αφορμή την καταπάτηση του κτήματος Σιστοβάρη από τον γνωστό εργολάβο του DaVinci. 

Έκτοτε, οι συναντήσεις αυτές μονιμοποιήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 

Σκοπός της συνέλευσης δεν είναι να διαμορφώσει μια κοινή ιδεολογική ταυτότητα, αλλά να λειτουργεί σαν ένα σημείο συνάντησης, επικοινωνίας, συναναστροφής κι αντιμετώπισης των καθημερινών μας αναγκών, προβλημάτων και ζητημάτων που είναι κοινά. Σκοπός είναι η ανάδειξη δημοσίων θεμάτων κι η άμεση δράση γύρω από αυτά. 

Μέσα από την συνέλευση βγάζουμε κείμενα, τυπώνουμε αφίσες, οργανώνουμε δράσεις και εκδηλώσεις αλλά πρωτίστως συζητάμε για θέματα που αφορούν τη ζωή μας.


Πως λειτουργεί η συνέλευση; 

Οι βασικές αρχές τις συνέλευσης έχουν να κάνουν με την άμεση δημοκρατία. 

Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζονται απ' όλους ισότιμα. 

Ο λόγος που εκφράζει ο καθένας έχει το ίδιο βάρος με των υπολοίπων, με στόχο την  πλήρη πολιτική ισότητα και αντί-ιεραρχία

Οι αποφάσεις, για τα θέματα πάνω στα οποία θα δραστηριοποιηθούμε, παίρνονται στη βάση της συνδιαμόρφωσης.

Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε οι αποφάσεις μας είναι συνθετικές, να αντανακλούν δηλαδή το αποτέλεσμα του διαλόγου, τη ζύμωση των απόψεων.

Η θεματική ατζέντα της συνέλευσης είναι ανοιχτή και καθορίζεται κάθε φορά από αυτούς που συμμετέχουν.

 Τι κάνουμε;  


Το τι έχει κατακτηθεί και κερδηθεί μέσα απ’ την δράση μας δεν είναι κάτι που μπορεί να καταγραφτεί σε μια κόλλα χαρτί. 

Στα 3 χρόνια κινηματικής παρουσίας στη πόλη έχουμε δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης κι αλληλεγγύης, σχέσεις αγώνα που θέλουμε να τις διευρύνουμε με όλα τα εκμεταλλευόμενα κι αντιστεκόμενα κομμάτια της τοπικής-κι όχι μόνο- κοινωνίας.

 Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο μόνος χαμένος αγώνας, είναι εκείνος που δεν δόθηκε ποτέ! 

Είναι ένα συμπέρασμα που έχουμε εξάγει απ’ τη συμμετοχή μας τρία χρόνια τώρα σε πολλούς και διαφορετικούς αγώνες. 

Αγώνες για την υπεράσπιση των δημοσίων-ελεύθερων χώρων στη πόλη (κτήμα Σιστοβάρη, βίλα Ιόλα) καθώς και την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος (Υμηττός). 

Αγώνες ενάντια στα χαράτσια και για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών (ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μέσα μαζικής μεταφοράς, δρόμοι/διόδια). 

Αγώνες ενάντια στα διάφορα μέτρα που προβλέπονται από το μνημόνιο και τις κυβερνήσεις που το υπέγραψαν (συμμετοχή σε απεργίες και διαδηλώσεις, αλληλεγγύη σε ταξικούς αγώνες  εργαζομένων). 

Αγώνες ενάντια στην αύξηση του κόστους ζωής μας μέσω της δημιουργίας δικτύων αλληλεγγύης και δομών αλληλοβοήθειας (χαριστικά –ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες). "

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αγίας Τριάδος 23 και Δημοκρατίας 2, Αγιά Παρασκευή 153 43, Ελλάδα
anoixtisyneleysiagparaskevis@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×