op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αντιρατσιστική Κίνηση Ιωαννίνων - Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ιωαννίνων

Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα


Η Αντιρατσιστική Κίνηση Ιωαννίνων -Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στα Ιωάννινα."Πάρκο Λιθαρίτσια

Διοργάνωση:   
Αντιρατσιστική Κίνηση ΙωαννίνωνΗ Αντιρατσιστική Κίνηση Ιωαννίνων διοργανώνει το

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ΙωαννίνωΝ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

Σάββατο 24/5

18:30 Συζήτηση: «Πρόσφυγες – Μετανάστες απέναντι στην Ευρώπη Φρούριο»
· Ν. Θεοδωρίδης – Δικηγόρος
· Φ. Καραμήτσος – Δημοσιογράφος (Ηπειρωτικός Αγών)
· Μ. Μπαρσέφσκι – Δημοσιογράφος

· Have You Ever Tasted the Cold Spring?
· στοίχημα + θηρίο + παράφρων
· Green Onions

24:00 Προβολή Ταινίας: «Από την Άκρη της Πόλης» του Κ. Γιάνναρη.Κυριακή 25/5

18:30 Συζήτηση: «Ρατσισμός και Εκπαίδευση»
Γ. Νικολάου – Δάσκαλος (Πίσω Θρανία)Τζ. Τζίφα – Κούρδος Πρόσφυγας από τη Συρία
· Μπ. Τουφίδης – Καθηγητής (Γρ. ΕΛΜΕ Ιωαννίνων).

21:00 Συναυλία: Συγκροτήματα Παραδοσιακής Αλβανικής Μουσικής."Του Φιλήμωνα Καραμήτσου

"ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ 4ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Ευρώπη "φρουρεί" τους μετανάστες  Θεσμός έχει γίνει για τα Γιάννενα το αντιρατσιστικό φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Αντιρατσιστική Κίνηση Ιωαννίνων.

Έχει ενδιαφέρον ότι γίνεται στο κέντρο της πόλης, στο πάρκο "Λιθαρίτσια" και στηρίζεται από ένα ευρύ σύνολο οργανώσεων της αριστεράς (ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και η ΚΝΕ μέσω του "Οδηγητή" και η νεολαία ΠΑΣΟΚ).

Η Αντιρατσιστική Κίνηση είναι μία συλλογικότητα νέων ανθρώπων που προέρχονται από το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα και με την παρουσία και τις παρεμβάσεις της διατηρεί επίκαιρο στην πόλη το στοίχημα μίας ανοιχτής αντιρατσιστικής παρέμβασης.

Φέτος διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Μαΐου με κεντρικό θέμα την "Ευρώπη- φρούριο" και τη σχέση της με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Μοναδικός αντίπαλος της διοργάνωσης η βροχή η οποία όμως αντιμετωπίστηκε με καλή οργάνωση από την Κίνηση κι έτσι έγιναν όλες οι ομιλίες και οι παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.

Στην κεντρική συζήτηση την πρώτη μέρα κλήθηκαν να μιλήσουν ο δικηγόρος Νάσος Θεοδωρίδης, η δημοσιογράφος Μάνια Μπαρσέφσκι και ο υπογράφων Φιλήμων Καραμήτσος.

Ο Νάσος Θεοδωρίδης έθεσε το κεντρικό ερώτημα: "Είναι η Ελλάδα χώρα θεσμοποιημένου ρατσισμού;". Ναι, απάντησε. Σήμερα, σημείωσε, τόσο πρακτικές ρατσιστικής βίας όσο και η ατελής διαδικασία νομιμοποίησης είναι υπαρκτά φαινόμενα.

Παράλληλα, το κράτος ουσιαστικά απέχει και δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία να διαπαιδαγωγήσει τους μηχανισμούς του προς την προστασία των μεταναστών. "Το κρατικό σύστημα" τόνισε "θέλει τον μετανάστη ημιπαράνομο ώστε να τον φορολογεί και να του παίρνει τις ασφαλιστικές εισφορές από τη μία, ενώ από την άλλη δεν τον θέλει ίσο στα υπόλοιπα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη".

Πρόταση του Θεοδωρίδη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα μας είναι και παραχώρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Η Μάνια Μπαρσέφσκι από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα τόνισε αρχικά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεχνάει τα μετανάστες γιατί είναι αυτή που καταλήστευσε μαζί με τον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο τους φυσικούς πόρους του Τρίτου Κόσμου και ώθησαν τους κατοίκους του στην μετανάστευση ενώ παράλληλα διατηρούν σε αυτές τις χώρες αυταρχικά καθεστώτα ώστε να εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα.

 Παράλληλα τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται διεθνώς μία σκλήρυνση της στάσης προς τους μετανάστες, χαρακτηρίζονται τα απελευθερωτικά κινήματα "τρομοκρατικά" και καταρρέει ο θεσμός του πολιτικού ασύλου.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στην παροχή ασύλου κάτι που σημειώνει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (σ.σ. τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί και στην Εποχή). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορία του Νάσου Θεοδωρίδη η Ελλάδα ενέκρινε το 2003 μόνο μία αίτηση παροχής πολιτικού ασύλου.

Τέλος η κ. Μπαρσέφσκι θύμισε λόγια της Γιάννας Κούρτοβικ χαρακτηρίζοντας όσα γίνονται στα ελληνικά σύνορα ως έναν "ανοιχτό πόλεμο, με δολοφονίες από σφαίρες που εξοστρακίζονται τυχαία, θανάτους προσφύγων σε ναρκοπέδια, εκμετάλλευση των μεταναστών από κυκλώματα".

Εν δυνάμει εγκληματίες Για τον υπογράφοντα Φιλήμονα Καραμήτσο, η Ευρώπη- φρούριο είναι μία διαδικασία αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο η οποία από τη μία αφήνει εκτός ευρωπαϊκών συνόρων τους "μη τυχερούς", από την άλλη επιτρέπει τη δίοδο ορισμένου αριθμού μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς τους οποίους κάποτε κάποτε νομιμοποιεί για υπενθυμίζει στους "μέσα" ότι δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα βρεθούν εκτός κάποια στιγμή αν κριθούν "παράνομοι".

Παράδειγμα οι έλεγχοι ρουτίνας που κάνουν κάθε βράδυ οι συνοριοφύλακες στη γραμμή του λεωφορείου Γιάννενα- Αθήνα αναζητώντας επιβάτες χωρίς χαρτιά.

Η νομιμοποίηση όμως δεν αφήνει ήσυχο το μετανάστη αφού συνεχίζει να θεωρείται εν δυνάμει κακοποιός. Έτσι όταν χιλιάδες "νόμιμοι" Αλβανοί επέστρεφαν από τις διακοπές στην πατρίδα πέρυσι τον Αύγουστο "κόλλησαν" για μέρες στην Κακαβιά γιατί έπρεπε να ελεγχθούν όλοι μα όλοι από το σύστημα Σένγκεν.

Στο τέλος κόλλησαν τα κομπιούτερ και έμειναν εκεί για μέρες. Το ίδιο έγινε και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Όλα τα χαρτιά των μεταναστών ελέγχονται συστηματικά με πρόσχημα τις έρευνες για τα κυκλώματα πλαστών διαβατηρίων.

Έχουν ενδιαφέρον επίσης και μερικές αντιφάσεις της κυρίαρχης πολιτικής. Το σύστημα ασφάλειας και καταστολής κατά των μεταναστών κοστίζει πάρα πολλά στην Ελλάδα (600 εκατ. ευρώ το χρόνο), οπότε η Ελλάδα αναζητά εναγωνίως πόρους. Το ίδιο χρησιμοποιείται και για τους "εσωτερικούς εχθρούς" (κοινωνικά κινήματα, απεργοί εργαζόμενοι κλπ) ενώ τέλος αφαιρεί μεθοδικά από τους μετανάστες την προσωπικότητά και την πολιτισμική τους υπόσταση οπότε "νομιμοποιεί" και τη ρατσιστική βία εναντίον τους.

Εν τέλει παραβιάζει τις βασικές αρχές του διαφωτισμού πάνω στις οποίες δομείται η σκέψη όχι μόνο της αριστεράς αλλά και της δημοκρατίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν το επόμενο φεστιβάλ να γίνεται σε συνδιοργάνωση με οργανώσεις μεταναστών, ενώ η Αντιρατσιστική Κίνηση μετέφερε την είδηση ότι ήδη στα Γιάννενα συγκροτείται σωματείο Αλβανών εργαζομένων. Τα "Πίσω Θρανία


 Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στον ρατσισμό και την εκπαίδευση. Πολύ σημαντική για τα Γιάννενα ήταν η εμπειρία που μετέφερε ο δάσκαλος Γιάννης Νικολάου. Ανήκοντας στην ομάδα "Πίσω θρανία" της Αθήνας εδώ και πέντε χρόνια έχουν αναπτύξει μαζί με άλλους 25 περίπου δασκάλους ένα σύστημα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ξένους. Η ομάδα έφτασε να διδάσκει σε 200 μετανάστες από 32 χώρες, σχηματίστηκαν τμήματα με μετανάστες διαφορετικών εθνοτήτων ώστε να υπάρχει μία "ρωγμή στα εθνικά στερεότυπα" όπως ειπώθηκε και ο στόχος δεν ήταν μόνο η γλώσσα αλλά να μάθει ο καθένας να συμβιώνει με τον διπλανό του σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία.

Την εμπειρία του μαθητή των "Πίσω θρανίων" μετέφερε ο Τζ. Τζίφα, Κούρδος από τη Συρία, ενώ ο κ. Μπάμπης Τουφίδης, μέλος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, αναφέρθηκε τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός στη πράξη όσο και στις προσπάθειες της ΟΛΜΕ να στηρίξει την αντιρατσιστική εκπαίδευση.

Έχουν εκδοθεί ακόμα και βιβλία τα οποία όμως δεν προωθεί προς το πατρόν το υπουργείο Παιδείας (προτιμά όπως είναι γνωστό την "ολυμπιακή παιδεία"). Και ο δύο μέρες τέλειωναν με συναυλίες.

Η δεύτερη μέρα όμως τέλειωσε με ένα παραδοσιακό γλέντι αλβανικής παραδοσιακής μουσικής από Αλβανούς οργανοπαίχτες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή."

ΠΗΓΗ http://epohi.gr/

Στοιχεία επικοινωνίας:
Πάρκο Λιθαρίτσια, Ιωάννινα 452 21, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×