op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αστικός αγρός Χαλανδρίου

Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι

Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.Τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Ξεκινήσαμε τα μαθήματα "Περμακουλτούρας" τον Σεπτέμβριο, με πρόγραμμα και στόχο αφενός να μοιραστούμε τη γνώση μας, αφετέρου να δώσουμε εργαλεία σκέψης και πράξης σε ανθρώπους που θα ήθελαν να αλλάξουν τη ζωή τους, σε ανθρώπους που μπορεί να ονειρεύονται (αυτό που τόσο συχνά πιπιλάμε σαν καραμέλα) "ένα καλύτερο αύριο". Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνουν τέσσερα δίωρα μαθήματα, το καθένα αφιερωμένο συμβολικά σε κάθε ένα από τα τέσσερα στοιχεία.Το πρώτο μάθημα ήταν αφιερωμένο στο στοιχείο του αέρα, και στη διάδοση των ιδεών. Μιλήσαμε λοιπόν για το τι είναι η Διαρκής Καλλιέργεια (περμακουλτούρα) , σε τι αφορά και πού  αποσκοπεί, δίνοντας τις ηθικές και σχεδιαστικές αρχές της, όπως έχουν δοθεί από τους εμπνευστές της, Μπιλ Μόλισον και Ντέιβιντ Χόλμγκρεν. Ολοι διαπιστώσαμε οτι πρόκειται περί αρχών "κοινής λογικής"(που όμως  έχει πάψει να είναι τόσο "κοινή", και σίγουρα από κάποιους μπορεί να θεωρείται και ντεμοντέ!) όπως "Φροντίδα της Γης", "Φροντίδα του Ανθρώπου", και "Δίκαιη Κατανομή"...
Το δεύτερο μάθημα ήταν αφιερωμένο στο στοιχείο της φωτιάς, και μιλήσαμε για την ενέργεια. Τι είναι, πώς παράγεται, πώς την διαχειριζόμαστε, πώς την αποθηκεύουμε - πάντα με βάση τις 3 ηθικές αρχές που αναφέραμε παραπάνω. Ηταν η ώρα για να μπούμε και λίγο στην πρακτική: φτιάξαμε ένα ωραίο "μάτι-ψηστιέρα" (rocket stove) με πυρότουβλα. 

Μια απλή κατασκευή σαν παιχνίδι, που λειτουργεί με μικρά ξυλαράκια (απ' αυτά που βρίσκονται σε οποιοδήποτε πάρκο, κι έχουν πάχος λεπτότερο από ένα κοινό μολύβι!). Σ' αυτή  την ωραία κατασκευή βράσαμε νερό για τσάι (πάντα με βότανα του αγρού!) και τηγανίσαμε γευστικά μανιταράκια. Φτιάξαμε επίσης ένα "ψυγείο των Βεδουίνων", με διπλή γλάστρα που  ανάμεσα μπαίνει άμμος, και λειτουργεί με την εξάτμιση του νερού (η άμμος πρέπει να κρατιέται μονίμως υγρή, και να σκεπάζεται με βρεμένο πανί). Επίσης δείξαμε φωτογραφίες από πάμπολλες έξυπνες κατασκευές που λειτουργούν με την ενέργεια του ήλιου και του νερού.

Η επόμενη συνάντηση ήταν αφιερωμένη στο στοιχείο του νερού. Αφού μιλήσαμε για το νερό, τις ιδιότητες και τις ιδιαιτερότητές του, το πώς μπορούμε καλύτερα να το διαχειριζόμαστε μέσα στην καθημερινότητά μας και το πού είναι καλύτερα να το αποθηκεύουμε, ήταν η ώρα να μάθουμε πώς φτιάχνεται ένα παρτέρι χωρίς σκάψιμο. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα στρογγυλό παρτέρι σε σχήμα μαντάλας, με τέσσερα τεταρτιμόρια (τέσσερα "πέταλα" ή "καρδιές"), το οποίο οριοθετήσαμε με πέτρες. 

Επειδή η Διαρκής Καλλιέργεια μιλά για την αξιοποίηση όλων των πόρων και των υλικών, φροντίσαμε οι πέτρες του παρτεριού να προέρχονται από τα κομμάτια που πετιούνται από μία επιχείρηση που εμπορεύεται πέτρες Καρύστου. Ετσι τα απορρίματα του ενός γίνονται δομικά υλικά για κάποιον άλλον, και τίποτα δεν πάει χαμένο!

Και αυτό μας έφερε στην τέταρτη συνάντηση, που ήταν αφιερωμένη στο στοιχείο της γης. Αφού φτιάξαμε το παρτέρι μας την προηγούμενη φορά, και μπήκαν τα λάστιχα του ποτίσματος, ήταν η ώρα να φυτευτεί! Φράουλες που μεταφυτεύτηκαν από τον παλιό μας φραουλώνα, μαρουλάκια, πανσέδες και κρεμμυδάκια, όλα μπήκαν με αγάπη και χαρά. (Το αρχικό μας σχέδιο προέβλεπε λιμνούλα στη μέση και ψυχανθείς θάμνους, αλλά με διάμετρο 5m που το θέλαμε τελικά, θα έβγαινε λίγο στενό και φορτωμένο, οπότε αποφασίσαμε οτι στη μέση θα φυτέψουμε κάποιο πολυετές ανθοφόρο, που θα πιάνει μάλλον λογότερο χώρο). Στο μάθημα αυτό μιλήσαμε λίγο και για τα φυτά!

...Και αυτό θα ήταν το τέλος των μαθημάτων περμακουλτούρας στον αγρό, εάν...
Εάν δεν μας ζητείτο να τα συνεχίσουμε! Κι επειδή το θέμα είναι πραγματικά ανεξάντλητο, κάναμε άλλα τρία μαθήματα: ένα μάθημα αφιερωμένο στο χώμα και τα φυτά που επαναλήφθηκε (λόγω αντιφασιστικής πορείας την ίδια ώρα), και ένα μάθημα για το κομπόστ.

Κι επειδή η Διαρκής Καλλιέργεια ζητά ακριβώς να είναι διαρκής, σχεδιάστηκαν δύο ακόμα μαθήματα, για τις δύο επόμενες Τετάρτες. Το επόμενο μάθημα, στις 16 Οκτωβρίου θα έχει θέμα "Διαρκής Καλλιέργεια χωρίς κήπο και μέσα στην πόλη; γίνεται;" Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε - μεταξύ άλλων - σε στρατηγικές και πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε ζώντας μέσα στην πόλη, έτσι ώστε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα αφενός, και να ζούμε με ενσυναίσθηση για τα όντα των άλλων βασιλείων που ζουν ανάμεσά μας. Πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές (ηθικές και σχεδιαστικές) της περμακουλτούρας!

Σχεδιάζεται επίσης ένα μάθημα σχετικά με τα αρωματικά φυτά του αγρού μας (αυτά που βρίσκονται στην σπείρα), όπου θα μάθουμε τη χρήση τους στην καθημερινότητά μας, και θα μάθουμε πρακτικά να τα φροντίζουμε. Οι συμμετέχοντες θα κόψουν για το σπίτι τους το βοτάνι (ή τα βοτάνια) της αρεσκείας τους.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Γαρυττού και Σίφνου, Χαλάνδρι πλησίον μετρό Αγίας Παρασκευής, και τέννις κλαμπ Χαλανδρίου)
astikosagrosx@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×