op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Athens art network - Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο

Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Εικαστικές Κολεκτίβες

"Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο δημιουργήθηκε μέσα στο 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού, την ανάδειξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό του καλλιτεχνικού μας δυναμικού, την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και την στήριξη των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών.

Το δίκτυο συνδικτυώνεται με άλλους φορείς και εγγυάται την επιτυχία των δράσεων όπου συμμετέχει, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία και διανέμει στα μέλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σύνθετης ανταλλακτικής μη νομισματικής οικονομίας. Για πρώτη φορά συμπράττει στο πρόγραμμα ''Παρασκευή στην Αθήνα'' που έτρεξε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών , την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.

Το καλοκαίρι του 2012 υποστηρίζει το ''Athens world music festival'' που έλαβε χώρα στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και στο κέντρο της Αθήνας στον άξονα της οδού Ερμού.Aπό εκεί και μετά το δίκτυο σχεδιάσε και πραγματοποίησε και συνεχίζει να σχεδιάζει συνδιασμένες δράσεις του με άλλους φορείς σε οργανωμένα ετήσια πλαίσια και συγκεκριμένα στα ακόλουθα τρία πολιτιστικά προγράμματα:

1o ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : ''Κήποι της Αθήνας''

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη κήπων της πόλης ως σημεία συνάντησης του κόσμου των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα (συμπεριλαμβανομένης και της οικολογίας) με τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και τα παιδιά.

'Αλλοι στόχοι είναι η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και κατόπιν συνεργασία καλλιτεχνών, η διάδραση διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης , η ποιοτική αναβάθμιση των ίδιων των κήπων , η ένταξη περιθωριακών ατόμων σε καλλιτεχνικές ομάδες του δικτύου και πιθανά μακροπρόθεσμα η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας που μπορεί να προσδώσει στους κήπους τουριστικό ενδιαφέρον.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο ''κήποι της Αθήνας'' έχουν ήδη γίνει στον Εθνικό κήπο στις 16/9 , 14/10 και 30/10 στο Πεδίον του Άρεως στις 30/9 και στο πάρκο Φιξ-Κλωναρίδη στις 25/11. Οι ''κήποι της Αθήνας'' θα συνεχίζονται όλη τη χρονιά με μια συχνότητα 1 ως 2 φορές τον μήνα. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με το ''Athens gardens festival'' από τις 15 ως τις 18 Ιουνίου στον Εθνικό κήπο . Ο στόχος του προγράμματος είναι η θεσμική του καθιέρωση στην κοινωνική συνείδηση, ώστε να γίνει μέρος της ζωής των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

2ο ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : ''η Πατησίων μας''

Ξεκίνησε στην πλατεία Καλλιγά (Καραμανλάκη) το πρωί της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου.
Συνεχίζεται με το ''μια φωτογραφία για την Πατησίων'' που είναι μια ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες άδειων καταστημάτων του ιστορικού δρόμου.
Ο στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη εκ νέου του πάλαι ποτέ εμπορικού δρόμου με τους πολλούς κινηματογράφους, τα πολλά θέατρα και την έντονη κοινωνική συνοχή που όλα αυτά μαζί σημάδεψαν τον αστικό Aθηναϊκό πολιτισμό .

Με την θεματική ενότητα ''Ανακαλύπτω την Πατησίων'' επιδιώκεται η ανάδειξη των θεάτρων, των κινηματογράφων και των πολυχώρων τέχνης και πολιτισμού που βρίσκονται στην Πατησίων , στις παρόδους και τους πέριξ αυτών δρόμους είναι βασικός στόχος. Μέσα από δυο ή και περισσότερες εκδηλώσεις κάθε μήνα σε (προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκυμανταίρ ή animation, συναυλίες, θεατρικές, χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές ή φιλοσοφικά forum κ.α)θα οδηγηθούμε στα τέλη Ιανουαρίου του 2014 στο ''Patision Cinemart technology festival'' , σε συνεργασία με σημαντικούς θεσμικούς φορείς, το οποίο θα εξελιχθεί στους ιστορικούς κινηματογράφους της Πατησίων αλλά και νεώτερους πολυχώρους.

Ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, video art και animation θα επιλεγούν για το πανόραμα και το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.
Τέλος μια σειρά από σταθερές πολιτιστικές δράσεις διεθνούς απήχησης στοχεύουν στην εκ νέου ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δράσεις που αφορούν στο μουσείο προβλέπονται και στα τρία ετήσια προγράμματα του δικτύου.

3o ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : ''το μικρό Παρίσι των Αθηνών''

Το μικρό Παρίσι είναι η περιοχή του κέντρου με τους δρόμους με Γαλλικά ονόματα, η οποία εκτείνεται κάτω από την πλατεία Ομονοίας ως και πέρα από την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Βάθη που είναι ίσως και το κεντρικότερο σημείο της , αφού από αυτήν περνά η οδός Μάρνη (Marne εκ του παραποτάμου Σηκουάνα στο Παρίσι). Οι οδοί Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μάγερ, Μαιζώνος , Μπουκεβίλ , Μολιέρου μαρτυρούν την ιστορική ταυτότητα της περιοχής.

Θέατρα , σχολές θεάτρου, ωδεία, πινακοθήκες, γκαλερί, πολυχώροι , ξενοδοχεία , χώροι εστίασης , αλλά και δημόσιοι χώροι είναι επιλέξιμα σημεία για το πρώτο φεστιβάλ ''Petit Paris d' Athenes'' από τις 9 ως τις 16 Οκτωβρίου. Το πρώτο ''μικρό Παρίσι 2013'' αφιερώνεται στον Albert Camus καθώς φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από την γέννησή του."

Η κίνηση Athens art network - Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Εθνικός Κήπος, Αθήνα 105 57, Ελλάδα
athensartnetwork@gmail.com https://www.facebook.com/pages/Athens
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×