op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής

Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχείριση, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Εργασιακές Κολεκτίβες

"Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Η Ουτοπία είναι εδώ, κάτω απ' τα τσιμέντα!

Ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση κάθε Παρασκευή στις 14:00 

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε βρισκόμαστε κάπου στη μέση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να δράσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους, έξω απ’ το κυρίαρχο παράδειγμα.

Πληθαίνουν, άλλωστε, τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα είτε πρόκειται για ένα εργοστάσιο (Βιομηχανική Μεταλλευτική), είτε για περιαστικές καλλιέργειες (Περκανθές), είτε για ένα απλό κυλικείο.

Το εγχείρημα μας απαρτίζεται από ανθρώπους διαφορετικής πολιτικής και ιδεολογικής αφετηρίας.
Είμαστε φοιτήτριες/φοιτητές της σχολής κι επιδιώκουμε ο χώρος του πανεπιστημίου να καταστεί πραγματικά ελεύθερος, δημόσιος και κοινωνικός, αρχής γενομένης απ’ το κυλικείο.

Επιθυμούμε ένα κυλικείο που θα λειτουργεί από τους φοιτητές για τους ίδιους τους φοιτητές. Σε αντίθεση με το πρότυπο του κυλικείου-μαγαζιού, προτείνουμε την αυτοδιαχείρισή του απ΄ τους φοιτητές, με βλέψη να μετατραπεί σ’ ένα ζωντανό, ανοιχτό κύτταρο δημιουργικότητας, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών κι επικοινωνίας.
Στο αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο μπορούν να οργανώνονται, με πρωτοβουλία των φοιτητών, προβολές, εκδηλώσεις λόγου και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη και φωτοτυπάδικο για τις ανάγκες της σχολής.


Οι αποφάσεις για τη λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου θα παίρνονται από ανοιχτή συνέλευση, με διαδικασίες άμεσης δράσης κι άμεσης δημοκρατίας.
Στη συνέλευση όλοι είμαστε ισότιμα μέλη, συμμέτοχοι μιας δυναμικής, δημιουργικής διαδικασίας, μακριά από γραφειοκρατικές και παραταξιακές λογικές. Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες θεωρούμε δεδομένο ότι οι τιμές  πρέπει να διατηρούνται πολύ χαμηλές.

Επιπλέον, σε μικρές, εναλλασσόμενες βάρδιες  μπορούν να εργάζονται όσοι φοιτητές το επιθυμούν, αποκομίζοντας ένα χαρτζιλίκι-αποζημίωση για τον κόπο τους.Η ανοιχτή συνέλευση διαχειρίζεται τα χρήματα με πλήρη διαφάνεια και τυπικότητα, διαθέτοντάς τα στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

1) Στην αυτοχρηματοδότηση του ίδιου του εγχειρήματος για την κάλυψη των υλικών του αναγκών (αναλώσιμα, μηχανήματα)

2) Το περίσσευμα των χρημάτων διατίθεται, έπειτα από συζήτηση και απόφαση της συνέλευσης, σε κοινωνικά εγχειρήματα (π.χ. κοινωνικά ιατρεία/παντοπωλεία)

Ελάτε να χαράξουμε όλοι μαζί, συλλογικά, τον κοινό μας δρόμο, να φανταστούμε τη ζωή μας αλλιώς!
"


"Η Νομική Σχολή Αθηνών απέκτησε ένα ιδιόμορφο κυλικείο. Πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο, που στήθηκε στο χώρο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα ιδιωτικό. Το τελευταίο διάστημα ο ιδιώτης είχε ξενοικιάσει το χώρο, το κυλικείο παρέμενε κλειστό και η Νομική έμοιαζε με έρημο τοπίο.

Σήμερα, όμως η σχολή έχει αποκτήσει ξανά ζωή και κίνηση. Στον εξωτερικό τοίχο του κυλικείου, βρίσκονται αφισάκια που διαφημίζουν: «50 λεπτά ο καφές».

50 λεπτά ο καφές; Και όμως τόσο κάνει. Διότι ο σκοπός του κυλικείου, όπως υπογραμμίζουν οι συμμετέχοντες, δεν είναι κερδοσκοπικός, δεν είναι η δημιουργία επιχείρησης στη θέση της επιχείρησης. Ο καφές έχει μια πολύ χαμηλή τιμή, έτσι ώστε όλοι οι φοιτητές να μπορούν να τον απολαύσουν. Εξάλλου, η πώληση καφέδων δε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Βεβαίως, αυτή είναι η αφορμή για να λειτουργεί το κυλικείο. Αλλά, ο πραγματικός σκοπός είναι η μετατροπή του χώρου αυτού σε έναν κοινωνικό χώρο, σε ένα σημείο συνάντησης, συνδιαλλαγής και έκφρασης.

Ο Γ. ,μέλος της Συνέλευσης του κυλικείου, ισυρίζεται: «Το κυλικείο είναι ένας τόπος κοινωνικοποίησης και κοινωνικοπολιτικής ζύμωσης. Αυτός είναι ο ρόλος του κυλικείου ανεξάρτητα απο το αν λειτουργεί με όρους επιχείρησης ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Βέβαια, το αυτοδιαχειριζόμενο εκφεύγει από τον παραδοσιακό ρόλο του κυλικείου ως επιχείρησης που λειτουργεί με το πρότυπο εργοδότης-εργαζόμενος-φοιτητής πελάτης. Ο φοιτητής δεν είναι απλώς πελάτης».

Η Μ. συμπληρώνει: «Υπάρχει μια πολιτική χροιά στον όρο «αυτοδιαχειριζόμενο». Το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο είναι ένας χώρος όπου ο φοιτητής θα μπορεί, όποιες και αν είναι οι ανάγκες του να τις εκφράσει».

Τα σχέδια για την αξιοποίηση του κυλικείου είναι πολλά: αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, προβολές ταινιών, γέμισμα των τοίχων με ζωγραφιές και άλλα διάφορα. Ήδη ετοιμάζεται το πρώτο γκράφιτι στον τοίχο. Ο Γ. που το ζωγραφίζει, λέει πως «η δημιουργία είναι πολύ ωραίο πράγμα. Το σχέδιό μου θα μεταδώσει θετική ενέργεια στα παιδιά της σχολής. Ειδικά αν γεμίσει όλος ο τοίχος με σχέδια, θα γίνει πολύ όμορφος ο χώρος. Όλοι θα θέλουν να αράζουν εδώ».

Η Συνέλευση του κυλικείου, η οποία έχει την αρμοδιότητα για ο,τιδήποτε συμβαίνει στο κυλικείο και θα πραγματοποιείται κάθε βδομάδα, είναι ανοικτή για όλους τους φοιτητές της ΝΟΠΕ. «Ο καθένας καλείται να συμμετέχει στη Συνέλευση του κυλικείου και να καταθέσει γνώμη, δεσμευτική για ο,τιδήποτε γίνεται στο κυλικειο», τονίζουν οι συμμετέχοντες στη Συνέλευση. Σε αυτή παίρνονται αποφάσεις πάνω σε τρεις άξονες.

1. Διανομή των εσόδων από τις πωλήσεις για την ανατροφοδότηση του κυλικείου, αλλά και για την αντικατάσταση των οικιακών μηχανημάτων που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται, με άλλα τα οποία θα ανήκουν στη Συνέλευση.

2. Πιθανόν, συμβολική αποζημίωση στους νέους που λειτουργούν το κυλικείο και οι οποίοι συμβάλλουν στην προσπάθεια με βάρδιες.

3. Στήριξη κινημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, όπως είναι για παράδειγμα το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού.

Ο χώρος, στον οποίο έχει στηθεί το αυτοδιαχιριζόμενο κυλικείο, ανήκει στο Πανεπιστήμιο και υπόκειται σε εργολαβική ανάθεση σε ιδιώτη μέσα από διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός βρίσκεται εν εξελίξει, δεν υπάρχει ακόμη ανάδοχος. Το μηνιαίο μίσθιο που ζητάται από το Πανεπιστήμιο λέγεται ότι αγγίζει τις 9.000 ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση κρίνεται ως υψηλό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον ανταγωνισμό που έχει το κυλικείο από ιδιωτικές επιχειρήσεις στη γύρω περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο είναι πιθανόν ο διαγωνισμός να αποδειχθεί άγονος.

Την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία της Συνέλευσης του κυλικείου επισκέφθηκε τον Κοσμήτορα, ο οποίος αντιμετώπισε αρχικά την κατάληψη θετικά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «και εγώ στην ηλικία σας τα ίδια έκανα». Όμως, την επόμενη ημέρα απεστάλη από την Κοσμητεία μια επιστολή προς την Αριστερή Ενότητα Νομικής, με την οποία καταδικαζόταν η προσπάθεια ως παράνομη και καλούνταν οι φοιτητές να εγκαταλείψουν το χώρο. Οι φοιτητές αντέδρασαν στο γεγονός ότι η επιστολή απευθυνόταν σε συγκεκριμένη πολιτική παράταξη «γιατί έτσι υποβιβάσθηκε από τη Διοίκηση η Συνέλευση», όπως παραδέχεται η Μ. ως μέλος της Συνέλευσης.

Η πρωτοβουλία για την κατάληψη του κυλικείου πάρθηκε από μια ολιγομελή ομάδα φοιτητών της Νομικής. Στη συνέχεια και μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας μέρας, στην ομάδα προσχώρησαν επιπλέον άτομα από τη Νομική Σχολή, αλλά και από το Οικονομικό και το Πολιτικό. Όμως, δεν έγινε κάποιο γενικό κάλεσμα και έτσι το κυλικείο δε διαθέτει νομιμοποίηση από την πλειοψηφία των φοιτητών. Επομένως, τα μέλη της Συνέλευσης καλούν όλα τα τμήματα της ΝΟΠΕ σε Γενικές Συνελεύσεις, «ωστε να δοθεί ένα minimum νομιμοποίησης», λέει ο Γ.

Στη Συνέλευση όλοι συμμετέχουν ως άτομα, ακόμη και αν ανήκουν παράλληλα και σε κάποια πολιτική παράταξη. Μάλιστα, αρκετοί που στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια δεν ανήκουν σε κανέναν πολιτικό χώρο. Όμως, στη Συνέλευση του κυλικείου δε συμμετέχουν φοιτητές που ανήκουν στη ΔΑΠ, το ΜΑΣ και την ΠΑΣΠ. Η κάθε παράταξη απέχει για διαφορετικούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική της κατεύθυνση."
ΠΗΓΗ neolaia.grΣτοιχεία επικοινωνίας:
ΝΟΜΙΚΗ, Αθήνα 106 80, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×