op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενος Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Τρίπολης Το παγκάκι

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια"Το «Παγκάκι», είναι ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος στην Τρίπολη που είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας όπου προέκυψε από την ανάγκη μας για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία μέσα από συλλογικές και αυτοοργανωμένες δράσεις.

Λειτουργεί  σε αντιεμπορευματική βάση και αντιιεραρχικά, προτάσσοντας την αυτοδιαχείριση σε κάθε τομέα της ζωής.
Η φυσιογνωμία του χώρου συνδιαμορφώνεται από τα άτομα που το πλαισιώνουν. Οι αποφάσεις για τη λειτουργία του λαμβάνονται μέσα από τη γενική συνέλευση, με ομοφωνία ή και πρωτοβουλιακά,  ενώ τα έξοδα του χώρου καλύπτονται απ’ την ελεύθερη (άρα και συνειδητή) συνεισφορά του καθένα.

Στο «Παγκάκι» λειτουργεί καφενείο, προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ, και στήνεται χαριστικό παζάρι σε εβδομαδιαία βάση.

Ανάμεσα στους στόχους μας είναι η λειτουργία συλλογικής κουζίνας καθώς και η οργάνωση εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με την κοινωνική παρέμβαση (ενημέρωση, συζήτηση, προτάσεις για κοινωνικά θέματα), την πολιτιστική δράση (συναυλίες, βραδιές λογοτεχνίας & ποίησης, θέατρο κλπ.) και τη δημιουργική απασχόληση του παιδιού (ζωγραφική, κατασκευές, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι).

Το «Παγκάκι» είναι ένα στέκι ανοιχτό σε όλους όσους σέβονται τον ανοιχτό του χαρακτήρα και τις βασικές αρχές λειτουργίας του.
Κοινωνικό Καφενείο

Στον χώρο του στεκιού τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του εντάσσεται και καφενείο ανοιχτό σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Η οικονομική συνεισφορά, απαραίτητη για την λειτουργία του χώρου, είναι ελεύθερη και συνειδητή.


   
"Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι ενόχλησε το ΠΑΜΕ και προχώρησε στην καταγγελία αυτής της πρωτοβουλίας. Οι ίδιοι οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. δηλώνουν ότι δεν φιλοδοξούν να γίνουν επιχειρηματίες αλλά θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια λειτουργώντας οι ίδιοι το εργοστάσιο χωρίς τους ιδιοκτήτες που το εγκατέλειψαν. Τονίζουν άλλωστε, ότι η επιτυχία της προσπάθειάς τους εξαρτάται από την αλληλεγγύη της κοινωνίας και θέλουν ο αγώνας τους να αποτελέσει παράδειγμα που θα απλωθεί στους εργασιακούς χώρους και σε όλη την κοινωνία. 

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας προσφέρθηκε να φιλοξενήσει και να στηρίξει αυτή την εκδήλωση. Αυτό όμως που ενόχλησε το ΠΑΜΕ, δεν είναι ότι οι εργάτες θέλουν να γίνουν βιομήχανοι. Αυτό δεν μπορεί να το πιστεύει πραγματικά. Αυτό που τους ενοχλεί είναι ο αυτόνομος αγώνας των εργατών, με συνδικαλισμό από τη βάση που παρακάμπτει τους επαγγελματίες αντιπροσώπους και τους εργατικούς κομματικούς εργατοπατέρες.
Με τη λογική τους οι εργάτες θα έπρεπε να περιμένουν στην ανεργία για το πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες και με την καθοδήγηση της φωτισμένης ηγεσίας να εγκαθιδρύσει τον επίγειο παράδεισο της γραφειοκρατίας όπου ως δια μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Δε λέμε ότι το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ θα λύσει το επαναστατικό ζήτημα σήμερα.

Η διαφορά μας είναι ότι εμείς ευχόμαστε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε να πετύχει, ενώ το ΠΑΜΕ το καταδικάζει εκ των προτέρων. Καταδικάζει δηλαδή την προσπάθεια να σταθούν οι εργάτες χωρίς αφεντικά.

Πού ακούστηκε τέτοιο πράγμα – Χωρίς αφεντικά; Χωρίς καθοδηγητές; Εδώ υπάρχει ολόκληρο ΠΑΜΕ! Αυτό που ενόχλησε είναι η εργατική αυτοδιεύθυνση που έχει σαν βάση της την άμεση δημοκρατία. Γιατί αυτό που θέλουν δεν είναι η απελευθέρωση της εργατικής τάξης αλλά η ηγεμονία της γραφειοκρατίας πάνω στην εργατική τάξη. Θέλουν να γίνουν αυτοί τα αφεντικά των εργατών."
Στοιχεία επικοινωνίας:
Αγίου Δημητρίου 7(Κοντά στην πλατεία Αγ. Βασιλείου) Τρίπολη 221 00, Ελλάδα
topagkaki@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×