op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αυτόνομη Λαϊκή Βόλου - Μικρογιορτή Οικοπαραγωγών μια αυτοδιαχειριζόμενη λαϊκή και αλληλέγγυα αγορά

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συνεργατισμός


"Η Αυτόνομη Λαϊκή Βόλου - Μικρογιορτή Οικοπαραγωγών αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στον Βόλο. Η έννοια της βιολογικής γεωργίας γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη ως αντίδραση στο μοντέλο της γεωργίας που γενικεύτηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο οποίο κυριαρχούσε η χρήση των χημικών προϊόντων και η παραγωγικίστικη λογική.

Όμως, το αγροτικό, όπως και το κοινωνικό κίνημα που συνδέεται στενά με τη βιολογική καλλιέργεια, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει την απαιτούμενη συνοχή.


Για να ικανοποιηθεί η ζήτηση των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην αγορά των βιολογικών προϊόντων έχουν δύο επιλογές: τη μαζική προσφυγή στις εισαγωγές και την ανάπτυξη μιας εντατικής, βιομηχανικού τύπου βιολογικής γεωργίας.

Το εθνικό σήμα και ο ευρωπαϊκός κανονισμός επέτρεψαν τη δημιουργία μιας διεθνούς αγοράς, η οποία διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, το εμπόριο και τον ανταγωνισμό.


Η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων -που γίνεται από ιδιωτικούς και κερδοσκοπικούς οργανισμούς- ευνόησε τη δημιουργία μεγάλων καθετοποιημένων δικτύων στον κλάδο, εις βάρος των δικτύων του αλληλέγγυου εμπορίου.

Η οικολογία και ο κοινωνικός χαρακτήρας που αποτελούν για μας σημαντικές αξίες της βιολογικής γεωργίας, δεν αποτελούν πλέον κυρίαρχα χαρακτηριστικά του οικονομικού κλάδου. Philippe Baque.Είμαστε μια δικτύωση μικρών οικοπαραγωγών (καλλιεργητών, συλλεκτών, μεταποιητών και χειροτεχνών) κυρίως από το νομό Μαγνησίας που προσπαθούμε να παράγουμε προϊόντα χωρίς χημικά -με παραδοσιακές και μικρής κλίμακας μεθόδους- συμπράττοντας με αυτό τον τρόπο στον αγώνα για ισότητα, δικαιοσύνη, αυτονομία, αυτάρκεια και πραγματική διατροφική ασφάλεια.


Επειδή τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στους κλάδους μας δεν μας εκφράζουν, πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην σύσταση ενός νέου συμμετοχικού συστήματος το οποίο θα στηρίζεται στις σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύσσονται ανάμεσα στους παραγωγούς και στους καταναλωτές, με άμεσο τρόπο και χωρίς τη διαμεσολάβηση της αγοράς.


Προχωρήσαμε το Δεκέμβρη του 2010 στη δημιουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης μικρής οικογιορτής που έχει τον χαρακτήρα λαϊκής αγοράς και στηρίζεται: Σε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα στους συμμετέχοντες παραγωγούς, μεταποιητές και χειροτέχνες εφαρμόζοντας ένα είδος «συμμετοχικής πιστοποίησης».

Καθένας από εμάς πιστοποιεί τον άλλο με βάση διάφορα κριτήρια που ναι μεν περιλαμβάνουν τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής αλλά δεν σταματούν μονάχα εκεί.

Στην ανταλλαγή και στο χάρισμα ως τρόπους αντίδρασης στο κυρίαρχο αντι-οικολογικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης το οποίο οδηγεί σε βουνά σκουπιδιών από προϊόντα που επίτηδες φτιάχνονται να μην αντέχουν. Υπάρχουν πάγκοι με προϊόντα, αντικείμενα, είδη ρουχισμού κ.α. από δεύτερο χέρι που προσφέρονται δωρεάν και ωθούν στην ανακύκλωση και την μεταξύ μας ανταλλαγή.


Στην ανάδειξη των σχετικών με τη μικρογιορτή θεμάτων όπως για παράδειγμα οικολογικούς τρόπους παραγωγής, αυτοδιαχείριση της υγείας, διατήρηση της βιοποικιλότητας και των παραδοσιακών ποικιλιών, διαφύλαξη και αναπαραγωγή σπόρων από τους ίδιους τους αγρότες, χρήση των βοτάνων και τις μεθόδους επεξεργασίας τους, το ζήτημα με τα προϊόντα εταιριών που δημιουργούνται για τον έλεγχο της τροφής όπως τα μεταλλαγμένα, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κ.α.

Μέσα από ομιλίες-συζητήσεις, σεμινάρια και προβολές ταινιών επιθυμία μας είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτά.

Στη χρήση δημοσίων χώρων ως κοινωνικό δικαίωμα, απαλλαγμένων από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όλοι οι μικροπαραγωγοί αρνούμαστε την ύπαρξη Φ.Π.Α. σε τρόφιμα και είδη 1ης ανάγκης ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.Στη συμμετοχική, συλλογική και αυτοδιαχειριζόμενη δράση και λήψη αποφάσεων μέσα από ανοικτές συνελεύσεις-συζητήσεις οι οποίες θα γίνονται σε κάθε μικρογιορτή ανάμεσα στους παραγωγούς και στους πολίτες.

Η μικρογιορτή έχει ως στόχο ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να μετατραπούν σταδιακά και οι ίδιοι σε παραγωγούς μέρους της τροφής τους καθώς και των χρηστικών αντικειμένων τους.

 Επιπλέον να λειτουργήσει προτρεπτικά και να στηρίξει και άλλους ανθρώπους να εγκατασταθούν στην περιφέρεια και να (συν)εργασθούν για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή.


Στη μικρογιορτή λειτουργεί και κυλικείο με προϊόντα φτιαγμένα από τους ίδιους τους παραγωγούς από αγνά υλικά καθώς επίσης καφές και τσάι. Αυτά προσφέρονται σε συμβολική τιμή με σκοπό την κάλυψη των εξόδων της εκάστοτε μικρογιορτής.

Ο βασικός σκοπός του κυλικείου είναι η γνωριμία και η άμεση επαφή με τον επισκέπτη.

 Καλωσορίζουμε και καλούμε μικροπαραγωγούς-βιοκαλλιεργητές αλλά και πολίτες του Βόλου να συμμετέχουν, να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Η μικρογιορτή, τώρα το χειμώνα, πραγματοποιείται στην πλατεία Πανεπιστημίου, Ερμού και Παύλου Μελά."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Παύλου Μελά και Ερμού, Βόλος 383 33, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×