op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

CRITICAL MASS Ηρακλείου Κρήτης

Ορθοπεταλιές, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία


"Η CRITICAL MASS Ηρακλείου αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κρήτη. ΚΑΘΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΩΡΑ 5.30 ΜΜ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΒΟΛΤΕΣ ΜΑΣ!"

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ πρώτη και τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα στις 7μ.μ στα Λιοντάρια. 


Η Critical Mass είναι μια ομάδα ποδηλατιστών παγκόσμιας εμβέλειας η οποία διοργανώνει ποδηλατικές βόλτες μέσα στη πόλη με σκοπό να προωθήσει τα δικαιώματα των ποδηλατιστών ως μέρος της κυκλοφορίας και τη χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς.Η Critical Mass δεν έχει προσδιορισμένους «αρχηγούς», οργανωτικές δομές και πολιτικούς στόχους.

Η οργάνωση της Critical Mass δεν τυποποιείται πέρα από τον ορισμό μιας συνάντησης σε καθορισμένο τόπο και χρόνο και το ταξίδι ως ομάδα μέσα στους δρόμους της πόλης. 

Με λίγα λόγια, η Critical Mass μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια "οργανωμένη σύμπτωση", χωρίς ηγεσία ή ιδιότητα μέλους.Η Critical Mass δεν είναι οργάνωση αλλά μια ιδέα, και οι ποδηλατικές βόλτες στην πόλη δεν πρέπει να ταυτιστούν με πορείες διαμαρτυρίας ούτε έχουν στόχο να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία.

Αντίθετα, πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια να γίνει το ποδήλατο μέρος της κυκλοφορίας και να περιοριστεί η εχθρική διάθεση της πόλης προς τους ποδηλάτες, γιορτάζοντας παράλληλα την επιλογή του ποδηλάτου για τη μεταφορά και απολαμβάνοντας κοινωνικό χρόνο στις οδούς της πόλης χωρίς αυτοκίνητο." Πολύχρωμα ποδήλατα, ποδήλατα πόλης, ποδήλατα μοντέρνα, ποδήλατα κλασσικά, περίεργα ποδήλατα, διπλά και τριπλά ποδήλατα, ποδήλατα βουνού, ποδήλατα για χώμα, ποδήλατα και ποδηλάτες... 

Της Πηνελόπης Ντρες 


Στο Ηράκλειο Κρήτης , η ομάδα Critical Mass έχει δώσει άλλον "ποδηλατικό" αέρα σε κάθε δρομάκι της πόλης. 

Η σούστα, η ρακή και το πεντοζάλη δεν είναι μόνο αυτά τα κύρια πλέον χαρακτηριστικά της λεβεντομάνας Κρήτης. "Πανικός" από Ποδήλατα και Ποδηλάτες οι οποίοι στέλνουν καθημερινά ένα ηχηρό "κουδούνισμα" σε κάθε τοπικό αλλά και κρατικό μηχανισμό, διεκδικόντας ποδηλατόδρομους, πάρκινγκ σε πλατείες για ποδήλατα και πιο πράσινο Ηράκλειο. 


Στέλιος Παπαδογιαννάκης (μέλος Critical Mass Ηρακλείου) : " H Critical Mass Ηρακλείου είναι μια ομάδα ποδηλατών που με τις δράσεις της έχει σαν στόχο να εμπνεύσει περισσότερο κόσμο του Ηρακλείου να δει τα οφέλη του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, αναψυχής και βελτίωσης του βιωτικού επιπέδου χρησιμοποιώντας το ποδήλατο στην πόλη και έξω απ' αυτήν.

Σαν δομή καταρχήν δεν έχει αρχηγούς, ούτε συμβούλιο, ούτε νομική υπόσταση. Έχει μόνο μέλη ισοδύναμα, τα οποία μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας της ομάδας κανονίζουν δράσεις, συναντήσεις, βρίσκονται και συμποδηλατούν! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άριστα οργανωμένη σύμπτωση!"

Η ομάδα στελεχώθηκε αρχικά... από φίλους, συναδέλφους, γείτονες και λάτρεις του πεταλιού το 2008. Κάποια άτομα εμπνεύστηκαν από το παγκόσμιο ρεύμα που ονομαζόταν Critical Mass και έτσι ξεκίνησαν αντίστοιχες δράσεις στο Ηράκλειο.

Τα αρχικά 5 μέλη της ομάδας έγιναν 50, 500 και τώρα η ομάδα αριθμεί περίπου 1.400 μέλη κάθε ηλικίας. 

Φυσικά δεν είναι όλα τα μέλη το ίδιο ενεργά, αλλά η ομάδα δεν απαιτεί κάτι τέτοιο. Θέλει μέλη με καλή διάθεση, τα οποία όποτε έχουν χρόνο, να ασχολούνται στο βαθμό που μπορούν, και αυτή η ελάχιστη προσωπική ενασχόληση δίνει τα αποτελέσματα που βλέπουμε μέχρι σήμερα.

Λιλιπούτειοι ποδηλάτες από 2 ετών στα καθισματάκια των γονιών τους απολαμβάνουν τις βόλτες. ΤΟ μεγαλύτερο ηλικιακά μέλος στην Critical Mass; Ετών 72! Σημασία δεν έχουν τα χρόνια αλλά το πνεύμα και η ψυχή να παραμένουν πάντα νέοι. 


Στέλιος Παπαδογιαννάκης (μέλος Critical Mass Ηρακλείου) : "Αντίστοιχα δεν παίζει κανένα ρόλο η επαγγελματική ή οικονομική κατάσταση του καθενός. Σημείο σύγκλισης για όλα τα μέλη είναι η επιλογή του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς, και η διάθεση για κοινωνικοποίηση, επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο μέσον είτε ως χόμπυ, ως πάθος, ως μέσο μεταφοράς, ή στάση ζωής!"

Δυναμικό παρόν της Critical Mass και στα ΜΜΕ της Κρήτης. Αλλά και σε κάθε είδους εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ηράκλειο. Σημαντική εθελοντική βοήθεια των ποδηλάτων ακόμα και σε άλλες φιλανθρωπικές κινήσεις. Δεν γίνονται βάρος σε κανέναν κοινωνικό φορέα ή τοπική διοίκηση... Ίσα ίσα... τα βγάζουν πέρα μόνοι τους... και όταν κάνουν πετάλι και χωρίς αυτό. 


Ποιές είναι οι δράσεις της Critical Mass Ηρακλείου: 

1) Οι μηνιαίες ποδηλατοπορείες που γίνονται μέσα στην πόλη, έχουν σαν αφετηρία τα Λιοντάρια και ημερομηνία αλλάζουν μαζί με την αλλαγή της ώρας :

- Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα στις 18:00,
- Τους χειμερινούς μήνες κάθε τελευταίο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι.

2) Οι εβδομαδιαίες ποδηλατοβόλτες που γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 18:00, με αφετηρία τη Χανιώπορτα, και οι οποίες ανάλογα με τη διάθεση των συμμετεχόντων κινούνται μέσα στην πόλη, αλλά πολλές φορές και έξω από αυτήν.

3) Διοργανώνει τις Πανελλαδικές Ποδηλατοπορείες στην πόλη του Ηρακλείου, οι οποίες γίνονται την άνοιξη ταυτόχρονα σε πάνω από 40 πόλεις της Ελλάδας.

4) Έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία 3 γιορτές ποδηλάτου στο Ηράκλειο, με σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, συνεργείο δωρεάν επισκευής ποδηλάτων, παζάρι μεταχειρισμένων ποδηλατικών ειδών και συναυλίες, και αισιοδοξεί να συνεχίσει να διοργανώνει αντίστοιχες Γιορτές κάθε χρόνο.

5) Λαμβάνει μέρος στις διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο.

6) Έχει διοργανώσει δράσεις καθαρισμού σε παραλίες και αλσίλια της πόλης.

7) Πρόσφατα ξεκίνησε μια κίνηση, με την αμέριστη βοήθεια μελών που ανήκουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και διοργανώνει σεμινάρια στα σχολεία, για την ασφαλή ποδηλασία στην πόλη.

ΠΗΓΗ : skaouter.gr"
2009

"Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη γιορτή ποδηλάτου στο Ηράκλειο.

Ήταν μία γιορτή που τα είχε όλα.

Και επιμόρφωση και διασκέδαση και πολλά μηνύματα.

Παρά τη ζέστη και την πληθώρα εκδηλώσεων εκείνη τη μέρα στο Ηράκλειο, οι δρόμοι της πόλης γέμισαν ποδήλατα. 

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Critical mass να γιορτάσει το ποδήλατο στην πόλη.

Ήταν μία γιορτή για την πόλη και τους πολίτες της, για το περιβάλλον και την αξιοπρεπή διαβίωσή μας. 

Με το σύνθημα "όταν κάνεις ποδήλατο πως να μη νιώθεις πρίγκιπας" γιορτάσαμε όπως αρμόζει στους πρίγκιπες αυτής της πόλης.

Τη φετινή εκδήλωση αφιερώνουμε στους πολιτικούς και αιρετούς της πόλης μας οι οποίοι φέτος κατάφεραν να χάσουν ένα κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός δικτύου 22 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων παρά το γεγονός ότι το Ηράκλειο ήταν από τα φαβορί για την διεκδίκησή του. Τους ευχαριστούμε που τα έκαναν θάλασσα!"


2011
"Τι μπορεί κάνει πιο όμορφο τo μήνα Μάη; τι μπορεί να κάνει πιο όμορφη την άνοιξη;
Μα φυσικά το ποδήλατο, τι άλλο;

Ποδηλατικός Μάης λοιπόν με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Ας πάρουμε τα ποδήλατα την πιο όμορφη εποχή του χρόνου και ας δείξουμε ότι έστω για ένα μήνα το ποδήλατο ανθίζει στο Ηράκλειο.

Σε αυτή την προσπάθεια οργανώνουμε πολύ όμορφες εκδηλώσεις και σας παροτρύνουμε να απολαύσετε την άνοιξη παρέα με ένα ποδήλατο.

Πρόγραμμα ποδηλατικού Μάη

Θεματικές ποδηλατοβόλτες κάθε Τετάρτη στις 18:00.

Συνάντηση στην πλατεία Κόρακα έξω από το στάδιο στη Χανιόπορτα.

1.Τετάρτη 4 του Μάη θα ξεναγηθούμε στις κρήνες του Ηρακλείου με τη βοήθεια του Γιώργου Μαράκη ( συντηρητής στο αρχαιολογικό μουσείο).

2.Τετάρτη 11 του Μάη παίζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ποδηλατικό παιχνίδι στο Ηράκλειο το alleycat. 

Ένα παιχνίδι ταχύτητας και στρατηγικής όπου αναζητούνται συγκεκριμένα σημεία στο Ηράκλειο απ’ όπου πρέπει να περάσει κάθε παίκτης. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι η χρήση κράνους και να έχει γίνει καλή συντήρηση στο ποδήλατο.


3.Τετάρτη 18 Μάη θα γνωρίσουμε τα τείχη με τη βοήθεια της αρχαιολόγου της 13ης Εφορέιας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Ελένη Κανάκη
4.Τετάρτη 25 του Μάη θα γνωρίσουμε τα νεότερα κτήρια και νεοκλασικά του Ηρακλείου με τη βοήθεια της αρχιτέκτων της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων κας Γεωργίας Ηλιάκη.


Πανελλαδική ποδηλατοπορεία
Κυριακή 8 του Μάη 12:00 στα Λιοντάρια. Η διαδρομή θα είναι όπως η περυσινή με ένα κύκλο εντός των τειχών και ένα μεγαλύτερο κύκλο εκτός των τειχών. Η ακριβής διαδρομή θα ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν την ποδηλατοπορεία.

Φεστιβάλ ποδηλατικών ταινιών.
Το τετραήμερο από την Δευτέρα 30-05 έως την Πέμπτη 2-06. στη αίθουσα εκδηλώσεων στην παλιά Λαχαναγορά.

Τέταρτη Γιορτή Ποδηλάτου
Σάββατο 4 του Ιούνη έχουμε την Τέταρτη γιορτή ποδηλάτου με όλα τα γνωστά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Δωρεάν επισκευή ποδηλάτων, Ποδηλατικά σεμινάρια, Ποδηλατοβόλτα, Συναυλία."Στοιχεία επικοινωνίας:
Πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο 712 02, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×