op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Critical Mass Ride

Ορθοπεταλιές

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Το critical mass ride μεταφράζεται περίπου σαν "ποδηλατοβόλτα κρίσιμης μάζας". Αποτυχημένο ε; Το ξέρω, γι' αυτό και δεν θα το μεταφράσω, απλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω το νόημά του. Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα, ξεκινώντας από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης κάθε μήνα, μια συγκεκριμένη μέρα. 


Από εκεί και πέρα, το critical mass αποτελεί 
μια ελεύθερη έκφραση ποδηλατών, ευπρόσδεκτα είναι και κάθε λογής αυτοκινούμενα με ανθρώπινη δύναμη οχήματα, όπου κάθε συμμετέχων έχει και την δική του ιδέα και σκοπό για αυτή την βόλτα. Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα σε μια τέτοια βόλτα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδηλάτου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους. 


Δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει. Το critical mass ride είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο, αλλά όχι η στέρησή του στους άλλους! Το critical mass ride δεν έχει οργανωτές, ούτε αρχηγούς. Όποιος είναι μπροστά χαράζει την πορεία που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

 Σε κάθε πόλη, κάποιοι ποδηλάτες επέλεξαν μια ημέρα και μια ώρα, την κοινοποίησαν και έτσι γεννήθηκε το critical mass ride! Όταν μαζευτεί μια κρίσιμη μάζα ποδηλάτων στον τόπο συνάντησης την ημέρα και ώρα του ραντεβού, τότε το critical mass ride ξεχύνεται στον δρόμο, διεκδικώντας ένα μέρος του. Ιστορικά Η ιδέα του critical mass ride ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1992 στο Σαν Φραντζίσκο, όταν στη συνάντηση του San Francisco Coalition αποφάσισαν πως αφού κυκλοφορούν τόσα ποδήλατα στην πόλη αλλά οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες, θα έπρεπε να μαζεύονται μια φορά το μήνα και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κάτω από τον αρχικό τίτλο "The Commute Clot". 


 Το τελικό όνομα "Critical Mass" προήλθε από το ποδηλατικό ντοκιμαντέρ "Return to the Scorcher" όπου παρουσίαζε την διάσχιση διασταυρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας σαν θέμα κρίσιμης μάζας (=critical mass): Όσοι ήθελαν να διασχίσουν μια διασταύρωση περίμεναν μέχρι να μαζευτούν αρκετοί και όταν μαζευόταν μια κρίσιμη μάζα ξεχύνονταν στο δρόμο κλείνοντας και ακινητοποιώντας τους διερχόμενους, μέχρι εκείνοι με τη σειρά τους να μαζευτούν πάλι περισσότεροι και να σπάσουν την μάζα. 


 Λίγους μήνες μετά ξεκήνησαν σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις να γίνονται critical mass rides και το φαινόμενο εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Μια σελίδα με όλα τα γνωστά mass rides σε όλες τις πόλεις είναι και αυτή www.critical-mass.org απαριθμώντας πάνω απο 400 mass rides στον κόσμο! Το critical mass ride σε κάθε πόλη είναι διαφορετικό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος, στην τήρηση του ΚΟΚ, στις αντιδράσεις των οδηγών, ακόμα και στην επέμβαση της αστυνομίας. Για περισσότερα ιστορικά στοιχεία δείτε κι εδώ Critical Mass From the Inside Out από τον Chris Carlson".

Τι γίνεται, που και πότε!

Μέχρι στιγμής γίνονται τα εξής Critical Mass Rides στην Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα :

Αθήνα : Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, 19:00 η ώρα, στην πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη : Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, 18:00 η ώρα (19:00 όταν αλλάζει η ώρα σε θερινή), στο Αγαλμα Βενιζέλου.
 
Κέρκυρα : Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στις 11:00 στον Ανεμόμυλο (Ναυτίλος).
 
Χανιά : Κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα στις 19:30 στην πλατεία Αγοράς.

Καλαμάτα : Κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στις 16:00 (ή στις 19:00 όταν αλλάζει η ώρα σε θερινή) στην κεντρική πλατεία στο συντριβάνι με τα ψαράκια. Δράμα : Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στις 17:30 (18:30 όταν αλλάζει η ώρα σε θερινή) στην πλατεία Ελευθερίας.

Κόρινθος : Κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στις 11:30 στην πλατεία Περιβολάκια.

Ηράκλειο : Κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα στις 17:30 στα Λιοντάρια.

Χωριά ΒΔ Κρήτης : Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στις 16:00 (18:00 όταν αλλάζει η ώρα σε θερινή) στην παλιά γέφυρα Ταυρωνίτη .

Σύρος : Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα στις 20:00 στην πλατεία Μιαούλη.

Κομοτινή : Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στις 20:00 στην πλατεία Ειρήνης. "


Στοιχεία επικοινωνίας:
Θησείο, Αθήνα 118 51, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×