op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αντίστασης στην πολιτική της κρίσης Ο Μίτος των Πολιτών

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Αλληλέγγυα Υγεία , Αλληλέγγυα Παιδεία , Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Όπως όλοι γνωρίζουμε η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ συγχρόνως οι κοινωνικές παροχές μειώνονται με ταχύτατο ρυθμό. Από τις πρώτες συνέπειες των περικοπών είναι η μείωση παροχών υγείας, της βασικότερης προϋπόθεσης επιβίωσης. 


Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι άποροι και οι άνεργοι που σύντομα χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τα κρατικά νοσοκομεία υφίστανται μεγάλες περικοπές και συγχρόνως αυξάνονται οι πολίτες που καταφεύγουν σ’ αυτά καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των ιδιωτικών με αποτέλεσμα την ασφυξία και την αδυναμία εξυπηρέτησης του πληθυσμού που χρειάζεται υπηρεσίες υγείας. 


Για τους ανασφάλιστους και άπορους το κόστος των 5€ για πρωινή επίσκεψη ή των 10€ για απογευματινή μπορεί να είναι δυσβάσταχτο. Η αναμονή για επίσκεψη στις βασικές ειδικότητες φτάνει ως και 2 μήνες και το κυριότερο τα φάρμακα που γράφονται πρέπει να πληρωθούν εξολοκλήρου από τους ίδιους εφόσον είναι ανασφάλιστοι. Η ανάγκη για δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι οξεία ακόμη και σε περιοχές όπως η δική μας των 3Β μια που η οικονομική κατάσταση των πολιτών αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη με τις απολύσεις , το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την ανεργία. 


Οι πολίτες που δημιουργήσαμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης «Ο Μίτος των Πολιτών» κινητοποιήθηκαν από κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και προσφέρονται εθελοντικά να στελεχώσουν ένα Κοινωνικό Ιατρείο παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης τόσο με ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων, ψυχολόγους και φαρμακοποιούς, όσο και με εθελοντές που θα περιβάλλουν το ιατρικό έργο με γραμματειακή υποστήριξη και πρακτικές εργασίες . 


Αν ο Δήμος θέσει υπό την αιγίδα του αυτή την πρωτοβουλία, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιοχές της χώρας, θα της προσδώσει κύρος και θα σταθεί στο ύψος του ρόλου του που είναι η ουσιαστική προστασία και συμπαράσταση στους πολίτες που έχουν ανάγκη. 


Βασική προϋπόθεση εκτός από τη διάθεση του Δήμου για συνεργασία, που με χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει, είναι η παραχώρηση κατάλληλου χώρου. Γραφεία, καρέκλες , ντιβάνι εξεταστηρίου μπορεί να βρεθούν και από προσφορές. Στο Κοινωνικό Ιατρείο θα προσφέρουν εθελοντική εργασία ιατροί και ψυχολόγοι , πιστοποιημένα μέλη ιατρικών και επιστημονικών συλλόγων της χώρας που θα φέρουν ατομικά την ευθύνη της άσκησης του επαγγέλματος τους σύμφωνα με τον όρκο τους στον Ιπποκράτη, όπως κάνουν και στην επαγγελματική τους πρακτική. 


Θα διατίθενται φάρμακα που θα συλλέγονται από προσφορές φαρμακείων, φαρμακευτικών εταιρειών και πολιτών (υπάρχει πληθώρα προσφορών σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις) , θα ελέγχονται από εθελοντές φαρμακοποιούς ως προς την ημερομηνία λήξης και την ποιότητα και θα δίνονται στους ασθενείς με συνταγή του γιατρού που θα τους έχει εξετάσει και με δική του ευθύνη. Για κλινικές εξετάσεις αν χρειάζονται, θα έχει υπάρξει συμφωνία προσφοράς ορισμένου αριθμού βασικών εξετάσεων κάθε μήνα με διαγνωστικά κέντρα της περιοχής (συνήθως δέχονται ) ή ακόμα και με το Ασκληπιείο. 


Η γραμματειακή υποστήριξη θα συνίσταται στην παρουσία με διπλές βάρδιες εθελοντών τουλάχιστον τις ώρες που θα βρίσκονται οι γιατροί αλλά πιθανόν και περισσότερες ώρες για κλείσιμο των επισκέψεων , στην καταγραφή των επισκέψεων και έλεγχο των κριτηρίων αποδοχής των ασθενών ( βεβαίωση απορίας ή ληγμένο βιβλιάριο ασφάλισης). Βασική προϋπόθεση κάθε ενέργειας θα είναι ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια τόσο των αποδεκτών των παραπάνω υπηρεσιών όσο και αυτών που προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους. 


Χρήματα δεν θα χρησιμοποιούνται σε καμία δραστηριότητα του γραφείου. Όλες οι εργασίες θα είναι σε εθελοντική βάση. Δεκτές από το Δίκτυο θα γίνονται μόνο δωρεές σε είδος πχ. έπιπλα, γραφική ύλη κλπ. Αν προκύψει χρηματική δωρεά προτείνουμε να κατατίθεται στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και από εκεί θα πληρώνονται τυχόν έξοδα. Θα υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από τους ειδικούς και τους εθελοντές υποστήριξης και θα ήταν πολύ χρήσιμο από κάποιο εκπρόσωπο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, το οποίο θα συνεδριάζει σε σταθερή βάση και θα επιλύει τα ζητήματα που θα προκύπτουν. 


Η δημοσιότητα θα γίνει μέσω διαδικτύου, τοπικού και ημερήσιου τύπου , τηλεοπτικών καναλιών όπως και δια ζώσης σε χώρους που βρίσκονται μαζικά οι πολίτες, λαϊκές αγορές , ΟΑΕΔ, συσσίτια Εκκλησιών κ.α.. Όποια ερωτηματικά και δυσκολίες προκύψουν κατά την προετοιμασία και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου θα επιλύονται με συνεννόηση , με αξιοποίηση της εμπειρίας που συνεχώς σωρεύεται και σε άλλες παρόμοιες δράσεις και πρωτίστως με διάθεση συνεργασίας και με κίνητρο την ικανοποίηση των βασικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην κρίσιμη αυτή περίοδο. 


Με εκτίμηση Τζίνη Τριανταφυλλίδου. Ψυχολόγος – Εθελόντρια του Δικτύου - Τηλ. 6932336022 Δρόσος Βενετούλης Πνευμονολόγος –Διευθυντής ΜΕΘ- Τζανείου Νοσοκομείου - Εθελοντής του Δικτύου Τηλ 6972448621". 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 


Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Στην περίοδο της κρίσης που όλοι βιώνουμε, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας που πλήττεται καίρια είναι αυτό της νεολαίας και ιδιαίτερα οι μαθητές. 


Η κατακόρυφη μείωση των δαπανών για την παιδεία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν καταργηθεί μέχρι σήμερα χίλια σχολεία (εκτιμήσεις ΟΛΜΕ), ενώ και πολλά από τα σχολεία που λειτουργούν στερούνται ακόμα και στοιχειωδών αναγκών(θέρμανση, γραφική ύλη), χιλιάδες μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα σχολεία τους από ελλείψεις λεωφορείων, χιλιάδες μαθητές να υποσιτίζονται γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι και φυσικά χιλιάδες μαθητές έχουν καταδικασθεί να εγκαταλείψουν το σχολείο. 


Όλοι καταλαβαίνουμε ότι από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία, όσο καλή θέληση και προθυμία και αν έχουν οι εκπαιδευτικοί, το έργο τους είναι πολύ δύσκολο και φυσικά η εργασία και η απόδοση των μαθητών προσκρούει σε μεγάλα εμπόδια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αξεπέραστα. 


Αν στα προβλήματα αυτά προσθέσουμε και τα οικογενειακά προβλήματα ( απολύσεις γονέων, και περικοπές μισθών σε όσους έχουν ακόμα την τύχη να εργάζονται) καταλαβαίνουμε ότι πάρα πολλοί μαθητές παρουσιάζουν κενά στην απόδοση τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα κενά αυτά. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης "Ο Μίτος των Πολιτών" ανέδειξε σε πρώτη προτεραιότητα ανάμεσα στους εθελοντές του το θέμα της στήριξης των μαθητών που έχουν ανάγκη. 


Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να προσφέρουν δωρεάν βοηθητική διδασκαλία σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου των οποίων οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν χρήματα σε φροντιστήρια. Παράλληλα υπάρχουν διαθέσιμοι εθελοντές που μπορούν να διδάξουν δωρεάν ξένες γλώσσες όπως και τη χρήση κομπιούτερ σε μαθητές αλλά και σε ενήλικες που το έχουν ανάγκη. Αυτονόητο είναι βέβαια ότι εθελοντές του Δικτύου θα στηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο με γραμματειακή υποστήριξη και πρακτικές εργασίες. 


Πιστεύουμε ότι ο δήμος θα είναι πρόθυμος να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή του Δικτύου Αλληλεγγύης και στον τομέα της εκπαίδευσης αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό του ρόλο και καταξιώνοντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάμεσα στους πολίτες. 


Για να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία αυτή οι υπεύθυνοι του Δήμου για την πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη βοήθεια των εθελοντών εκπαιδευτικών του Δικτύου μπορούν να στείλουν επιστολή προς τους διευθυντές των σχολείων και να του γνωστοποιούν τη δυνατότητα των μαθητών για δωρεάν παρακολούθηση ενισχυτικής διδασκαλίας τις απογευματινές ώρες και να ζητηθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (10 ημέρες) οι δηλώσεις των γονέων των μαθητών που έχουν ανάγκη. 


Παράλληλα η πρωτοβουλία αυτή θα γνωστοποιηθεί από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ώστε να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα μαθήματα ξένων γλωσσών και χρήσης κομπιούτερ και άλλοι πολίτες που έχουν ανάγκη, εκτός των μαθητών. 


Στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα προσφέρουν εργασία εθελοντές επιστήμονες διαφόρων κλάδων με εμπειρία στον τομέα που ο κάθε ένας θα αναλαμβάνει. Οι χώροι που θα γίνονται τα μαθήματα προτείνουμε να είναι οι αίθουσες ενός σχολείου που θα διατεθούν για τις απογευματινές ώρες μετά από συνεννόηση του Δήμου με τους Διευθυντές των σχολείων. 


Ο βοηθητικός εξοπλισμός, γραφική ύλη, εκπαιδευτικά χρηστικά αντικείμενα ακόμα και κομπιούτερ (έστω και μεταχειρισμένα) όπως και εκτυπωτές μπορούν να βρεθούν από προσφορές , ενώ τις ώρες λειτουργίας της ενισχυτικής διδασκαλίας θα υπάρχουν βάρδιες εθελοντών για γραμματειακή υποστήριξη. Βασική προϋπόθεση όλης της εθελοντικής εκπαιδευτικής διαδικασίας θα είναι ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και αυτών που θα προσφέρουν εθελοντική εργασία. 


Χρήματα δε θα γίνονται αποδεκτά από κανέναν από τους εθελοντές του Δικτύου. Μόνο δωρεές σε αντικείμενα ή εξοπλισμό θα γίνονται δεκτές. Αν κάποιοι επιθυμούν να δώσουν οικονομική βοήθεια θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδική υπηρεσία του Δήμου μέσω της οποίας θα καλύπτονται λειτουργικά έξοδα. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας θα υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από εθελοντές (εκπαιδευτικούς και γραμματείας) στο προτείνουμε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Δήμου. 


Για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν ή στη φάση της οργάνωσης ή στη φάση της υλοποίησης του εγχειρήματος μπορούν να επιλύονται με συνεννόηση και με αξιοποίηση της εμπειρίας που μέχρι σήμερα υπάρχει από παρόμοιες δράσεις που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές. 


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: ΕΒΕΛΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΛ:6970308448 ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ- ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΛ: 2108991145 / 6940308757"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διός 6-10, Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη 166 73, Ελλάδα
mitospoliton@gmail.com Tηλ – Φαξ: 2108991145
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×