op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Αλληλεγγύης και αχρήματης ανταλλακτικής οικονομίας Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα Τ.Ε.Μ Φθιώτιδας

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Καλώς ήρθατε στο Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδας

Το Δίκτυο είναι μία πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από την πόλη της Λαμίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού Φθιώτιδας που ως στόχο έχει μία διαφορετική, εναλλακτική οικονομία η οποία δεν θα βασίζεται στο χρήμα αλλά στην άμεση ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του με γνώμονα τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης.

Αν και υπήρχε ως ιδέα εδώ και χρόνια σε μερικούς από εμάς δεν είχε ως τώρα υλοποιηθεί. Είμαστε όμως ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα καταφέρνουμε να την πραγματοποιήσουμε.
 
Τα σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα της παρούσας οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε με δραματικό τρόπο καθώς και η συνάντηση με άλλους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούσαν μία λύση εξόδου από το σημερινό δυστοπικό περιβάλλον, μας οδήγησε στο συμπέρασμα της επιτακτικής ανάγκης της δημιουργίας ενός τέτοιου Δικτύου το οποίο θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά και κοινωνικά τον τοπικό πληθυσμό.

Έτσι προχωρήσαμε στην συγκρότησή του και διαπιστώνουμε μέχρι τώρα πως αυτή μας η κίνηση έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από μεγάλο μέρος των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να εγγραφούν ως μέλη, διευρύνοντας τον χώρο και τις δραστηριότητες του Δικτύου.

Σκοπός μας είναι μία οικονομία εναλλακτικής μορφής από αυτή του καπιταλιστικού εγχρήματου οικονομικού μοντέλου που βασιζόμενο στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην κερδοσκοπία και στον άκρατο πλουτισμό, απειλεί την συνοχή της κοινωνίας οδηγώντας την σε δύσβατα και αδιέξοδα μονοπάτια απόλυτης εξαθλίωσης και φτώχειας.

Έτσι μπροστά στο ρεαλιστικό ενδεχόμενο της πλήρους καταστροφής και στο δυσοίωνο μέλλον που μας ετοιμάζουν, δεν επαναπαυόμαστε και δεν μένουμε αμέτοχοι, αλλά αντιθέτως δραστηριοποιούμαστε με θετικό τρόπο.

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ενώνουμε τις θελήσεις μας, ανακαλύπτουμε ξανά την ανθρωπιά μας, νοιαζόμαστε και παλεύουμε όχι μόνο για το ατομικό μας συμφέρον αλλά και για το συλλογικό, έχοντας την πεποίθηση πως το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο και συνδιαμορφώνουμε τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες θέλουμε να ζήσουμε.

Το Δίκτυο λειτουργεί στην βάση της ισότητας, της ισοτιμίας και της ισηγορίας. Αποτελείται από τα μέλη του τα οποία είναι όλα ανεξαιρέτως, ίσα μεταξύ τους και οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις διαδικασίες της γενικής του συνέλευσης.Λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια που εξασφαλίζεται από τις ανοιχτές διαδικασίες αλλά και από την πρόσβαση στην ενημέρωση όλων των μελών για τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του.

Η συμμετοχή και η αλληλεγγύη προάγουν την κοινωνικότητα και συμβάλλουν στην δημιουργία εκείνων των συνθηκών που προωθούν και οδηγούν στην ικανοποίηση του συλλογικού καλού.

Το Δίκτυο επομένως αναφέρεται και αφορά όλους. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Σε ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, σε άνεργους που θέλουν να καλύψουν κάποιες από τις βασικές τους ανάγκες, σε παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές.

Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και την τοπική κοινωνία.

Γιατί όλοι μας αποτελούμε ένα αλληλένδετο σύνολο ανθρώπων όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλον. Σε αυτό το σύνολο κανένας δεν περισσεύει, κανένας δεν περιθωριοποιείται, αλλά όλοι είναι χρήσιμοι και όλοι έχουν τον χώρο ύπαρξής τους.


Τί είναι το δίκτυο αλληλεγγύης και ανταλλαγής (ανταλλακτικής και αχρήματης οικονομίας);

Είναι σύνολο ανθρώπων, αποφασισμένων να συναλλάσουν υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, με σκοπό την αλληλεγγύη μεταξύ αυτών που συμμετέχουν και τη δημιουργία μιας τοπικής εναλλακτικής οικονομίας.


Πως λειτουργεί;


Παράδειγμα συναλλαγών μεταξύ των μελών του δικτύου.


Για τη λειτουργία των μεταξύ μας συναλλαγών χρησιμοποιούμε μία υποτιθέμενη νομισματική μονάδα την οποία για την ώρα ονομάζουμε ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα).

Αυθαίρετα ορίζουμε την αξία αυτής στην εικονική ισοτιμία 1ΤΕΜ=1€ για λόγους ευκολίας των συναλλαγών και αποφυγή συγχύσεων.

Η συναλλαγή γίνεται πάντα μεταξύ δύο μελών. Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη συναλλαγή για οποιοδήποτε λόγο.

Το κάθε μέλος έχει έναν ατομικό λογαριασμό με μηδενικό ποσό, ο οποίος μπορεί να χρεωθεί μέχρι το ποσό των 150 μονάδων και να πιστωθεί απεριόριστα.(βλ. παράδειγμα)

Οι τιμές και οι ποσότητες των προϊόντων (παραγωγών ή καταστημάτων που συμμετέχουν στο δίκτυο) καθορίζονται με ελεύθερη συμφωνία των δύο συναλλασόμενων μελών. (Επεξήγηση προφορική)

Για την παροχή υπηρεσιών τα μέλη διαπραγματεύονται σε ΤΕΜ, μόνο την αξία της εργασίας τους (όχι το κόστος υλικών εκτός δικτύου)."

Καταστατικό Δικτύου

Επωνυμία

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδας, ΤΕΜ Φθιώτιδας.

Έδρα

Έδρα του Δικτύου Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας ορίζεται η πόλη της Λαμίας.

Μέλη-Νομική μορφή

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδας είναι μία ένωση φυσικών και νομικών προσώπων. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος καταθέτοντας στην συντονιστική ομάδα μία φωτοτυπία ταυτότητας και δείγμα του γνήσιου της υπογραφής του. Αν κάποιο μέλος επιθυμεί να αποχωρήσει από το Δίκτυο είναι ελεύθερο να το πράξει αφού ενημερώσει την συντονιστική ομάδα και έχοντας φροντίσει να μηδενίσει τον λογαριασμό του.

Σκοπός

Σκοπός του Δικτύου είναι η λειτουργία μίας εναλλακτικής μορφής οικονομίας χωρίς χρήματα που θα βασίζεται στις ανταλλαγές μεταξύ των μελών του με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης. 

Με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού, ειδικότερα εκείνου που είναι οικονομικά ασθενέστερος.

Οργάνωση, λειτουργία και λήψη αποφάσεων

Το ανώτατο όργανο του Δικτύου είναι η γενική του συνέλευση, η οποία συνέρχεται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα και λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με την αρχή της ομοφωνίας και όταν αυτό δεν καθίσταται δυνατό οι αποφάσεις λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας των 2/3.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση με τους παραπάνω τρόπους η διαδικασία μεταφέρεται στην επόμενη συνέλευση και λαμβάνεται απόφαση με την πλειοψηφία του 50+1.

Η συντονιστική ομάδα αποτελείται από 5 μέλη που εκλέγονται από την γενική συνέλευση και είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση και σωστή λειτουργία, με τις εγγραφές και την κίνηση των λογαριασμών των μελών του Δικτύου. 

Για την εύρυθμη λειτουργία του διαδικτυακού τόπου του Δικτύου ορίζονται ως υπεύθυνα 3 μέλη της συντονιστικής ομάδας. Η κάθε δραστηριότητα γίνεται με πλήρη διαφάνεια, και οι λογαριασμοί των μελών είναι προσβάσιμοι από όλα τα άλλα μέλη του Δικτύου. 

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος εκδηλώσει μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους σκοπούς του Δικτύου ή εναντιωθεί προς αυτούς, ή προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί άλλα μέλη, αυτό το μέλος θα διαγράφεται ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Διαφάνεια και Λογοδοσία

Οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι ανοιχτές σε όλα τα μέλη. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα αναρτώνται στον ιστοχώρο του Δικτύου έτσι ώστε όλα τα μέλη να τις γνωρίζουν και να είναι ενημερωμένα. Οι λογαριασμοί των μελών θα είναι ανοικτοί στα μέλη και θα παρέχεται η δυνατότητα αξιολόγησης αγαθών και υπηρεσιών.

Οικονομικά ζητήματα και συνδρομές

Ύστερα από αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης ενδέχεται να υπάρξει μικρή συνδρομή σε ΤΕΜ για περιπτώσεις που χρειαστεί να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα του Δικτύου.

Όροι συμμετοχής στο Δίκτυο και ανταλλαγές μεταξύ των μελών

Τα μέλη του Δικτύου φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και για τις υποχρεώσεις τους προς τις φορολογικές αρχές όπου κι αν αυτές προκύπτουν σε ορισμένες συναλλαγές.

Δύο μέλη που συναλλάσσονται υποχρεούνται να καταγράψουν ηλεκτρονικά τη συναλλαγή τους στον ειδικό ιστοχώρο του Δικτύου. Σε περιπτώσεις μη πρόσβασης στο διαδίκτυο θα πρέπει να ενημερώνουν την συντονιστική ομάδα έτσι ώστε αυτή να ολοκληρώνει την καταγραφή.

Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται ηλεκτρονικά και πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ΤΕΜ.

Όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν από το Μηδέν(0) και έχουν ως χρεωστικό όριο τα 150 ΤΕΜ. Κάθε διαφορετική περίπτωση απαιτεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει μία συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί.

Σε περίπτωση αποχώρησης από το Δίκτυο κάποιου μέλους, αυτό υποχρεούται να επαναφέρει τον λογαριασμό του στο μηδέν.

Στην ιστοσελίδα του Δικτύου δημοσιεύονται όλες οι αγγελίες που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες που προσφέρουν ή ζητούν τα μέλη του.

Η συντονιστική ομάδα εξουσιοδοτείται να μην καταχωρήσει, όπως και να διαγράψει την οποιαδήποτε αγγελία προσφοράς και ζήτησης, οποιουδήποτε μέλους, που το περιεχόμενό της είναι ρατσιστικό, φυλετικό, αντιπεριβαλλοντικό ή παράνομο, προστατεύοντας έτσι τα μέλη του από την οποιαδήποτε προσβολή ή απάτη.

Τα μέλη του δικτύου αποδέχονται τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις συναλλαγές τους να είναι προσβάσιμα σε άλλα μέλη και στη συντονιστική ομάδα του Δικτύου."


Στοιχεία επικοινωνίας:
Λαμία 351 00, Ελλάδα
info@tem-fthiotidas.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×