op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών - Τράπεζα Χρόνου Λαϊκής Συνέλευσης Χαλανδρίου

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες Χρόνου, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Πρωτοβουλίες ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία

"H Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου (Λ.Σ.Χ) δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 με το κίνημα των πλατειών και αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα, λειτουργεί για περισσότερο από ένα χρόνο ήδη με τακτικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 20:00 είτε στο ΚΕΠ (παλιό δημαρχείο) είτε στην κεντρική πλατεία αναλόγως του καιρού. Συγκροτήθηκε από ανθρώπους είτε ανένταχτους είτε σε ποικίλες συλλογικότητες ενταγμένους. 

Ο κοινός παρονομαστής ήταν και παραμένει η συνάντηση των ανθρώπων στη γειτονιά κι η αντιμετώπιση των κοινών τους προβλημάτων, η ικανοποίηση των κοινών τους αναγκών, η κοινή δράση πέρα από κόμματα και παρατάξεις κι ενάντια στο ληστρικό κράτος, την πολιτική υπαλληλία των δανειστών και τους διαχειριστές της υφιστάμενης καπιταλιστικής υποδούλωσης. 

Η Λ.Σ.Χ αποτελεί έναν ανοιχτό ακηδεμόνευτο λαϊκό θεσμό που επιχειρεί αμεσοδημοκρατικά και οριζόντια να κάνει πράξη το σύνθημα «να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας». Τίποτα δεν είναι «έτοιμο», τίποτα δεν έρχεται «απ’ έξω», από «ειδικούς». Όλα αποφασίζονται στη συνέλευση με συνδιαμόρφωση και με συναίνεση.

Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.

Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Όλοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Από τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών… Από το ότι οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι.

Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Όμως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι:

-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων.

-Υπάρχουν βασικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγειή και ευτυχισμένη ζωή.

-Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την πρόοδο των ανθρώπων.

-Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = κυβέρνηση), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει.

Το καθήκον τους θα έπρεπε να είναι να μεταφέρουν τη φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας και όχι υπέρ των πλουσίων που ευημερούν εις βάρος μας, όχι ακολουθώντας πιστά μονάχα τις προσταγές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν επιβάλει τη δικτατορία και την κομματοκρατία.

-Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε.Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. 

Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.

-Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.

-Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο. Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις και τις ελλείψεις από τις οποίες σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση… Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά…


Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.

Νομίζω ότι μπορώ να το αλλάξουμε.

Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.

Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.

Παρέα με εμάς. Είναι δικαίωμά σας.


http://real-democracy.gr/"

"Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών Λαϊκής Συνέλευσης Χαλανδρίου

Κοινές συμφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας

1. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται με συναίνεση μετά από συνδιαμόρφωση από τη συνέλευση του δικτύου που διεξάγεται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στο κεντρικό ΚΕΠ Χαλανδρίου στις 19:00. Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και αντιιεραρχικά.

2. Όσοι και όσες συμμετέχουν στο δίκτυο δίνουν βασικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση), τα οποία όμως δεν δημοσιοποιούνται και είναι στη διάθεση μόνο της συντονιστικής ομάδας.

3. Δηλώνονται 1-2 υπηρεσίες και πλέον που προσφέρονται και αντίστοιχα 1-2 υπηρεσίες και πλέον που ζητούνται. Το δίκτυο βασίζεται αλλά δεν εξαντλείται στον εθελοντισμό. Αποτελεί το εκπαιδευτικό πλαίσιο ώστε να μάθουμε να προσφέρουμε αλλά και να ικανοποιούμε ανάγκες μας έξω από τους κανόνες του ανταγωνισμού και της εκμετάλλευσης της αγοράς.

4. Η διασταύρωση προσφερόμενων και ζητούμενων υπηρεσιών γίνεται είτε άμεσα με τη φυσική παρουσία των ανθρώπων στη συνέλευση είτε από τριμελή συντονιστική ομάδα. Διαδικτυακά μέσω του μπλογκ (http://laikisyneleysihalandri.wordpress.com/)  παρουσιάζεται απλώς η λίστα προσφερόμενων και ζητούμενων υπηρεσιών χωρίς άλλα στοιχεία.

5. Η συντονιστική ομάδα προκύπτει από διαθέσιμα μέλη του δικτύου που αυτοπροτείνονται. Σε περίπτωση που οι διαθεσιμότητες είναι περισσότερες ή λιγότερες γίνεται κλήρωση.

6. Η συντονιστική ομάδα παραμένει για δύο μήνες και είναι επιφορτισμένη με τις εξής αρμοδιότητες: α)Καταγραφή μελών, β)Καταγραφή υπηρεσιών, γ)διασταύρωση υπηρεσιών, δ)ενημέρωση των ενδιαφερόμενων όπου αντιστοιχούνται υπηρεσίες.

7. Διαγραφή μπορεί να προκύψει μετά από απόφαση της συνέλευσης σε περίπτωση που εκδηλωθεί συμπεριφορά που κρίνεται ότι παρακωλύει ή καταχράται τη λειτουργία του δικτύου.

8.  Η ανταλλαγή υπηρεσιών μπορεί να γίνεται με τους εξής τρόπους: α)Υπηρεσία προς υπηρεσία μετά από ελεύθερη συμφωνία των συμβαλλόμενων, β)Υπηρεσία που πιστώνει ώρες σε αυτόν που την προσφέρει (ανώτατο ενεργητικό ορίζεται στις 20 ώρες) κι αντίστοιχα χρεώνει ώρες στον δέκτη (ανώτατο παθητικό ορίζεται στις 20 ώρες). Μοναδικό μέσο ανταλλαγής είναι ο χρόνος με εξαίρεση την αγορά υλικών.

9. Ο τρόπος υπολογισμού των ωρών γίνεται με ελεύθερη συμφωνία μεταξύ αυτών που ανταλλάσουν την υπηρεσία ή μεταξύ αυτού που την προσφέρει και αυτού που την έλαβε. Σε ακραίες περιπτώσεις η συμφωνία θα τίθεται στην κρίση της συνέλευσης. Δεν περιλαμβάνεται το κόστος των υλικών που επιβαρύνει αυτόν που έλαβε την υπηρεσία εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίνει η συνέλευση.

10. Δημιουργείται ταμείο αλληλεγγύης για την εξαιρετική περίπτωση (άπορος/η για ζωτική του ανάγκη εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της συνέλευσης) που η συνέλευση αποφασίσει να καλύψει και το κόστος των υλικών.

Για να δηλώνετε τις υπηρεσίες που προσφέρετε ή χρειάζεστε υπάρχουν δύο τρόποι:

Α. Η φυσική παρουσία σας στη συνέλευση του δικτύου.

Β. Να απευθύνεστε στη συντονιστική ομάδα και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση diktyoantallagis@gmail.com"


Υπηρεσίες που προσφέρονται:


μαθήματα αρχαίων ελληνικών


μαθήματα έκθεσης


μαθήματα μαθηματικών


μαθήματα φυσικής


μάθημα χημείας, φυσικής Γυμνασίου – Λυκείου


Γενική ανόργανη -οργανική χημεία (ΤΕΙ-ΑΕΙ)


μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικών, ισπανικών)


μαθήματα ηλεκτρολογίας για μαθητές ΕΠΑΛ


μαθήματα υπολογιστών (γλώσσες προγραμματισμού, χρήση Η/Υ, χρήση διαδικτύου, χρήση λειτουργικών συστημάτων Windows και Mac-os)


μαθήματα επεξεργασίας φωτογραφίας


εκπαίδευση στη χρήση photoshop/indesign/illustrator


Μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου


μαθήματα yoga


μαθήματα σύγχρονου χορού


μεταφράσεις (από αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά σε ελληνικά και αντίστροφα)


δακτυλογράφηση κειμένων


επιμέλεια κειμένων


σελιδοποίηση έντυπου υλικού


μακέτα, λογότυπο


υπηρεσίες γραφιστικής


τεχνική υποστήριξη υπολογιστών


Μαγείρεμα


σκούπισμα, ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα


Σιδέρωμα


κατασκευή κοσμημάτων


βόλτα σκύλων


φύλαξη και περίθαλψη ζώων


απασχόληση μικρών παιδιών με ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές


φύλαξη παιδιών


φροντίδα φυτών, πότισμα κήπου/φυτών βεράντας


Ελαιοχρωματισμοί


Μερεμέτια


επισκευές/συμβουλές για ηλεκτρικές συσκευές και εγκαταστάσεις


συμβουλές διακόσμησης για σπίτι και γάμους


Φωτογράφιση


ανακύκλωση οικιακών οργανικών αποβλήτων με ενεργούς μικροοργανισμούς


παραγωγή φυτοχώματος


υπηρεσίες οδοντιάτρου


τρίχορδο μπουζούκι για αρχάριους


Shotokan karate για αρχάριουςΥπηρεσίες που Ζητούνται:


ιατρικές υπηρεσίες (οδοντίατρο, ορθοπεδικό κ.α.)


κτηνιατρικές υπηρεσίες


είδη pet-shop


επισκευές στο σπίτι


ηλεκτρολογικές υπηρεσίες


υπηρεσίες υδραυλικού


μαθήματα ισπανικών


μαθήματα κιθάρας


θεωρία μουσικής


μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου


μαθήματα οδήγησης ποδηλάτου


μαθήματα γυμναστικής


μαθήματα χορού


Σιδέρωμα


καθάρισμα σπιτιού/επαγγελματικής στέγης


Σεμινάρια AutoCad


μαθήματα Κουνγκ-φου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Γυφτοπουλου 2, Χαλάνδρι 152 33, Ελλάδα
lshalandri@gmail.com diktyoantallagis@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×