op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Κω "ΚΥΚΛΟΣ" - Εναλλακτικό Νόμισμα Μαϊδί

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Χωρίς Μεσάζοντες, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Αλληλέγγυα Παιδεία , Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια

Το δίκτυο φαίνεται ενενέργο στο διαδίκτυο.

"Προσφέρεται τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες και ανταμειφθείτε με "Mαϊδί", το"κοινωνικό, εικονικό, τοπικό" νόμισμα της ΚΩ το οποίο εισήγαγε η Ομάδα "Κύκλος."

"Ζω με ανταλλαγή. Η ομάδα "Κύκλος" είναι ένα δίκτυο στην Κω για την εφαρμογή μίας εναλλακτικής κοινωνικής οικονομίας. Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Κω, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία. 

Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε στην Κω η ανταλλακτική Οικονομία με την συνάντηση των  μελών την Τετάρτη το απόγευμα στο Πολύκεντρο Θαλασσινού. Όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που έχει ο καθένας να προσφέρει, λαμβάνει «Μαϊδιά» και να τα ανταλλάζει με άλλες υπηρεσίες ή προϊόντα.Ήδη το σωματείο Αγρότης ο Κώος προσφέρει 10% μείωση στις τιμές τους για αυτή τη νέα δράση.

Ζω με ανταλλαγή-Ζω χωρίς χρήματα-Ζω με τη γη και μαζί της ξαναγεννιέμαι...

Ανταλλάσω το χρόνο μου, τη σκέψη μου, την ικανότητα μου, την ιδέα μου, τη δουλειά μου, τον κόπο μου...

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ιδιώτες. Αφήνουμε τις πολιτικές , φυλετικές θρησκευτικές διαφορές στην άκρη και επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο, στις ικανότητες του και στη διάθεση του για προσφορά και ανταλλαγή μέσα στον Κύκλο. Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο ένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες , για τις οποίες θα αμειφθεί με Μαϊδί, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του. 

Με τη σειρά του μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου και να «πληρώσει» με τους Μαϊδί που έχει αποκτήσει.

Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης , με τέτοιο τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα γι΄ αυτές , ώστε να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα ή να καταχωρήσει τις δικές του προσφορές . Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.

Οι εξελίξεις μας οδηγούν να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας , να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις έξω από το σύστημα που κάποιοι μας επιβάλλουν. Φαίνεται ότι η μόνη λύση για την επιβίωση μας είναι η ελευθερία μας ...

Τι είναι το «Μαϊδι»

Είναι ένα κοινωνικό , εικονικό , τοπικό νόμισμα, μη κερδοσκοπικό άτοκο, άμεσα διαθέσιμο και υπάρχει σε επαρκή ποσότητα. Επειδή δεν είναι μετατρέψιμο δεν μπορεί να παρασυρθεί από την γενικότερη οικονομική κρίση και οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει άμεσα γιατί δεν χρειάζεται κεφάλαιο, καθώς όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν από το μηδέν. Η αξία του είναι ισοδύναμη με 1 ευρώ.

Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν και είναι οι εξής :

Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή.

Κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό αφού για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας.

Μετά από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους , θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων.

Το σύστημα δεν είναι κερδοσκοπικό και δεν καλύπτει θέσεις έμμισθες της οργανωτικής ομάδας. Καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα μέσω χρεώσεων των λογαριασμών των μελών στο τοπικό νόμισμα που δημιουργήθηκε.

Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά, που δεν μπορεί να ξεπεράσει το προσυμφωνημένο όριο.

Συμπληρωματικά σχέδια δράσεων

Ενίσχυση του αισθήματος της προσφοράς και της αλληλεγγύης μέσα από τις καθημερινές συναλλαγές.

Δημιουργία Παντοπωλείου.

Ανταλλακτικά και Χαριστικά παζάρια.

Δημιουργία Λαχανόκηπων παραγωγή αγροτικών προϊόντων (υπάρχει διάθεση από μέλη Κύκλου για παραχώρηση γης για καλλιέργεια)

Διαφύλαξη ντόπιων ποικιλιών (ντοματάκι-βεργάκι)

Μεταποίηση προϊόντων (π.χ Σάλτσες , γλυκά, τυρί...)

Παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και ειδών τέχνης

Μαζικές παραγγελίες από παραγωγούς (βλέπε «κίνημα πατάτας»/ κινήματα πολιτών για μαζικές παραγγελίες –κατά προτίμηση ντόπιους παραγωγούς).

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού, υλικών, αντικειμένων (π.χ Ιατρικός εξοπλισμός –πατερίτσες ,καρότσια, παιδικά καρότσια, κούνιες , κρεβάτια, ποδήλατα).

Σήμανση καταστημάτων (με αφίσα ή αυτοκόλλητα ) που συνεργάζονται με τον Κύκλο, και διαθέτουν προϊόντα με ανταλλακτικό νόμισμα.

Η ανταλλακτική οικονομία είναι ένα σκαλοπάτι που θα μας πάει ψηλότερα. Μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης της οικονομίας και της κρίσης του πολιτισμού. Ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε-Δίνουμε αυτό που μας περισσεύει.

Ανταλλάσουμε-Μοιραζόμαστε-Χαρίζουμε

«Ζητάτε και θα σας δοθεί. Γυρεύετε και θα βρείτε. Χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί. Γιατί ο καθένας που ζητάει παίρνει και εκείνος που γυρεύει, βρίσκει και σε εκείνον που χτυπάει , θα ανοιχτεί.» Ιησούς Χριστός κατά Ματθαίον

Οι αρχές μας

Ισότητα και Ισοτιμία

Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία του Δικτύου. Τα μέλη συμμετέχουν στην τακτική συνέλευση συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.

Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια

Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται στην συνέλευση συντονισμού, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία.

Συμμετοχή και Αλληλεγγύη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και τη συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε".

Στοιχεία επικοινωνίας:
25ης Μαρτίου, Κως 853 00, Ελλάδα
antalaktikiko@gmail.com info@kyklos-kos.gr Τετάρτη το απόγευμα στο Πολύκεντρο Θαλασσινού
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×