op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αντιπραγματισμού Ηρακλείου - Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα Τ.Ε.Μ Ηρακλείου

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.


"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αντιθέτως, είναι παλαιότερη του χρήματος. Ούτε πρωτότυπη για την εποχή, αφού στην Ελλάδα έχουν στηθεί και στήνονται ανάλογες πρωτοβουλίες και εγχειρήματα.

Μέσα από τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών, προϊόντων και αντιπραγματισμού:

Αναζητούμε έναν τρόπο να καλύψουμε βασικές καθημερινές ανάγκες μας- το ζην, καθώς και να μπορούμε να κάνουμε μια σειρά από δραστηριότητες-το ευ ζην, χωρίς χρήματα, βασιζόμενοι στην αμοιβαιότητα και την ανταλλαγή.Καθένας μπορεί να ανταλλάξει κάτι που έχει, που κάνει ή μπορεί να κάνει: τρόφιμα (νωπά ή και μεταποιημένα), υπηρεσίες που επαγγέλλεται ή και μπορεί να προσφέρει.

Μπορεί να δώσει τυρί και να κάνει μάθημα μουσικής, να ανταλλάξει ένα παλιό υπολογιστή με δύο βάζα μαρμελάδα…

Οι συναλλαγές δεν είναι δυαδικές, αυτό σημαίνει ότι ένα μέλος μπορεί να «ξοδέψει» τις μονάδες που μαζεύει σε οποιαδήποτε προσφορά θέλει μέσα στο δίκτυο, χωρίς πουθενά να μπαίνει το χρήμα!

Θέλουμε να διαρρήξουμε τη σχέση καταναλωτή-παραγωγού, καθιστώντας την αμφίδρομη.

Προσπαθούμε όλοι μαζί να καλύψουμε τις ανάγκες, τις προσωπικές και ο ένας του άλλου, σε ένα τέτοιο δίκτυο δεν υπάρχει ανεργία ούτε φτώχεια, πάντα υπάρχουν δουλειές να γίνουν και άρα πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες!

Προσδοκούμε να δημιουργήσουμε συλλογικότητες που με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες θα ανακτούν όλο και περισσότερα κομμάτια της ζωής τους από τον έλεγχο του κράτους και της αγοράς, θα βαδίζουν προς την αυτονομία, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την επικοινωνία απέναντι στην φτωχοποίηση οικονομικού και κοινωνικού βίου.Βασικοί Κανόνες του Δικτύου Ανταλλαγών και Αντιπραγματισμού Ηρακλείου είναι:

1. Ονομασία νομίσματος: Μονάδα.

2. Το εναλλακτικό νόμισμα δε φορολογείται και δεν τοκίζεται.

3. Κάθε νέο μέλος με την εγγραφή του αποκτά ένα λογαριασμό και έναν κωδικό για να υλοποιεί τις συναλλαγές του.

4. Όλοι οι λογαριασμοί ξεκινάνε από το μηδέν (0) και ο λογαριασμός κάθε μέλους κινείται με μέγιστο χρεωστικό όριο -150 και μέγιστο πιστωτικό όριο +150 Μονάδες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανάγκες αύξησης ή μείωσης των ορίων, αυτή πραγματοποιείται έπειτα από γενική συνέλευση. 

Έτσι δεν χρειάζεται να έχει κανείς κεφάλαιο για να συναλλαχθεί και κανείς δεν έχει νόημα να συσσωρεύσει το νόμισμα αφού ο σκοπός του είναι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων.5. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται ηλεκτρονικά. Οι απευθείας ανταλλαγές (ισόποσες συναλλαγές) μπορούν και να μην καταγραφούν. Το κάθε μέλος μπορεί να έχει πρόσβαση στο προφίλ και το λογαριασμό του μέσα από τη σελίδα.

6. Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί μια συγκεκριμένη συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί για οποιονδήποτε λόγο.

7. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να αρνηθεί να καταχωρήσει αγγελία προσφοράς ή ζήτησης που έχει ρατσιστικό, φυλετικό, αντί-περιβαλλοντικό ή παράνομο χαρακτήρα. Σε περίπτωση που μια τέτοια καταχώρηση γίνει με ευθύνη του μέλους, η Γενική Συνέλευση μπορεί να τη διαγράψει.

8. Στην ιστοσελίδα του Δικτύου θα δημοσιεύονται αγαθά και υπηρεσίες των μελών του. Τα συναλλασσόμενα μέλη έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα αυτών.

9. Οι συναλλαγές των μελών εκτός της άμεσης ανταλλαγής γίνονται αποκλειστικά με εναλλακτικό νόμισμα. Καμία πρόσμιξη με το ευρώ δεν επιτρέπεται διότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το δίκτυο, που έχει άλλο νόημα και σκοπό. Εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις που θα συζητιούνται στη συνέλευση των μελών.
10. Τα μέλη του Δικτύου έχουν την αποκλειστική ευθύνη σχετικά με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με άλλα μέλη του Δικτύου.

11. Θέματα διαφορών, διαφωνιών κ.τ.λ. ανάμεσα στα μέλη, αν προκύψουν, θα επιλύονται στη συνέλευση.

Όταν κάποιος θέλει να αποχωρήσει από το δίκτυο πρέπει να επαναφέρει το λογαριασμό του στο Μηδέν (0).

Οι κανόνες είναι γενικοί και υπό συνεχή τροποποίηση από τη Γενική Συνέλευση, καθώς προς το παρόν περιγράφουν μόνο το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου.
Ο τρόπος επικοινωνίας μας διπλός, τόσο διαδικτυακά μέσω της σελίδας όσο και με τη φυσική παρουσία μας στις συνελεύσεις κάθε 15 μέρες περίπου ή/και στα παζάρια. 

Ιδιαίτερα τονίζουμε τη σημασία της γενικής συνέλευσης για να γνωριζόμαστε και να οικοδούμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Προσδοκούμε επίσης μέσα από τη γενική συνέλευση να ξεπηδούν παράλληλες πρωτοβουλίες για τα θέματα του κοινωνικού γίγνεσθαι που μας απασχολούν. 

Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΕΣΕΩΝ, ένα κοινωνικό μόρφωμα κοινότητας με αξίες την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ, και με τρόπο οργάνωσης ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στο οποίο οι συναλλαγές θα έχουν κοινωνικό και όχι οικονομικό προσανατολισμό.

Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα να συμπράττουμε μεταξύ μας όχι απλώς με την επαγγελματική μας ιδιότητα αλλά με ό,τι άλλο ζητείται ώστε να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού οι ανάγκες των μελών του δικτύου.

Επιθυμούμε η ζήτηση να καθορίσει την προσφορά, θέλουμε να καλύπτονται ολοένα και περισσότερες πραγματικές ανάγκες που καταγράφονται στη ζήτηση.

Προσδοκούμε το δίκτυο να γίνει αφετηρία για την απόκτηση σχέσεων εμπιστοσύνης καθώς και άλλων πρωτοβουλιών που ήδη προκύπτουν για την ικανοποίηση αναγκών μας και υπεράσπιση των αξιών μας.

Η αποτίμηση του προϊόντος/υπηρεσίας γίνεται από αυτόν που την προσφέρει, υπάρχει κοινή βούληση να είναι «προς τα κάτω» και πιο δίκαιη ως προς τα υποτιμημένα αγροτικά προϊόντα στην οικονομία της αγοράς.

Όποιος συμπληρώνει τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρεπει να ερθει σε επαφη με το δικτυο ως φυσικη παρουσια, να προσέρχεται δηλαδή σε μία συνέλευση ή σε ένα παζάρι, στο οποίο και παίρνει κωδικό πρόσβασης στη σελίδα. 

Η απόφαση αυτή από τη μία προστατεύει το δίκτυο από τυχόν κακόβουλες πράξεις και από την άλλη, που είναι και το σημαντικότερο, συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στα μέλη, που είναι και ο βασικός στόχος του δικτύου."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ηράκλειο, Ελλάδα
https://www.facebook.com/DiktyoAntallagisIrakleiou
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×