op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, Τοπικό Εναλακτικό Νόμισμα - Χανιώτικη Εναλλακτική Μονάδα

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια


"Η περίοδος κατά την οποία το «χρήμα» είναι ο απόλυτος μεσολαβητής για τις συναλλαγές ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν είναι παρά ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η περίοδος μάλιστα, κατά την οποία το «χρήμα» δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη υλική «αξία», αλλά είναι ένα χρηματοπιστωτικό «προϊόν» είναι ακόμα μικρότερη. 

Επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την άμεση ανταλλαγή και απλές μορφές «χρήματος» ως συνέχεια της φυσικής κοινωνικής τους σχέσης. Η ανθρωπότητα επιβίωσε όλο αυτό το διάστημα χωρίς spreads, τοξικά ομόλογα, Fitch, Standar $Pours, Goldman sacks, επιτόκια, επισφάλειες, αναδιαρθρώσεις, κουρέματα και όλα αυτά που αδυνατεί να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος, αλλά που τελικά αποδεικνύεται ότι του καθορίζουν τη ζωή.

Η αντιστροφή της σχέσης ανθρώπων-«χρήματος» φαίνεται να είναι οριστική και αμετάκλητη, όσο ο κοινωνικός έλεγχος ελαχιστοποιείται. Οι άνθρωποι σήμερα, υπηρετούμε το «χρήμα» και όχι το αντίθετο.


Οι ανάγκες της «οικονομίας» και του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποδεικνύονται σημαντικότερες από τις ανάγκες των ανθρώπων.
 
Η συλλογικότητα του ΔΑΧ δημιουργήθηκε ως απάντηση στην κρίση,  ως εργαλείο επιβίωσης, προκρίνοντας την άμεση ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελώντας δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας.

Παράλληλα δημιουργήθηκε μια εναλλακτική μορφή χρήματος , η «Μονάδα», η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές ανάμεσα στα μέλη και σε αντίθεση με το κανονικό χρήμα, υπόκειται στον άμεσο και απόλυτο κοινωνικό έλεγχο. 
Κανείς δε μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα από το ΔΑΧ, μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας με αξιοπρέπεια και αλληλοσεβασμό, σπάζοντας την εξάρτησή μας από την ύπαρξη ή την ανυπαρξία, την επάρκεια ή την έλλειψη του επίσημου χρήματος.Εκτός από μέσο επιβίωσης, το ΔΑΧ είναι και μια ευκαιρία για συνεύρεση των ανθρώπων, συμμετοχή σε μια συλλογικότητα, σε μια μικρή κοινωνία όπου οι δουλειές μοιράζονται, οι αποφάσεις συνδιαμορφώνονται, οι σχέσεις δοκιμάζονται και οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με καινούρια πράγματα, προσπαθώντας  να ξεπεράσουν κατεστημένες νοοτροπίες και χτίζουν σιγά σιγά κάτι νέο και ελπιδοφόρο.

Προτάσσοντας τη συλλογικότητα ενάντια στον ατομικισμό, την αξιοπρέπεια ενάντια στην υποταγή, την αλληλεγγύη ενάντια στην καχυποψία, τη δημιουργικότητα ενάντια στη μιζέρια, στήνουμε μια εναλλακτική μορφή οικονομίας, επιλέγουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής!


Πώς λειτουργεί το δίκτυο

Δύο είναι οι τρόποι που γίνονται οι συναλλαγές μέσα στο δίκτυο. Η άμεση ανταλλαγή προϊόντων/υπηρεσιών μεταξύ δύο μελών και η συναλλαγή με Μονάδες.

Η Μονάδα είναι το εναλλακτικό νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές και ισούται ενδεικτικά με 1 ευρώ, έτσι ώστε να μπορούμε ευκολότερα να κοστολογούμε τα προϊόντα μας.Ο καθένας κοστολογεί το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει κατά βούληση, ανάλογα με το πόσο κόπο, χρόνο ή χρήματα διέθεσε για να το παράγει-κατασκευάσει, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προϊόν (πχ σε 2η χρήση), την τιμή του στην αγορά του ευρώ, την τιμή στην οποία το αγόρασε κ.ά. Πάντα όμως σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.Οι τιμές πρέπει να είναι χαμηλές και έννοιες όπως η εκμετάλλευση ή η συσσώρευση χρημάτων δεν έχουν θέση στο δίκτυο. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να πλουτίσει μέσα στο δίκτυο. Όλοι θέλουμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μας προσφέροντας αντίστοιχα αυτό που μπορούμε στους άλλους.

Το κάθε μέλος έχει έναν λογαριασμό ο οποίος ξεκινάει από το μηδέν (0 Μονάδες). Μπορεί να αρχίσει κατευθείαν τις συναλλαγές του, προσφέροντας προϊόντα ή υπηρεσίες (οπότε αυξάνεται ο λογαριασμός του στο +), ή αγοράζοντας (οπότε θα έχει αρνητικό υπόλοιπο μονάδων -). 


Δεν χρειάζεται, λοιπόν, την στιγμή που παίρνει κάποιος ένα προϊόν/υπηρεσία, να έχει να προσφέρει κάτι και ο ίδιος .Τα όρια των μονάδων μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί είναι +250Μ και -150Μ. Και το συνολικό άθροισμα των μονάδων μέσα στο δίκτυο θα πρέπει να είναι 0 (αφού τη στιγμή που κάποιος προσθέτει π.χ. 100 Μονάδες στο λογαριασμό του, αφαιρούνται απο κάποιον άλλο).

Τα προϊόντα που προσφέρονται μπορεί κανείς να τα βρίσκει στα παζάρια που γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων. Κάθε μέλος μπορεί να φέρνει στο παζάρι ό,τι έχει να προσφέρει και να συναλλάσσεται είτε με άμεση ανταλλαγή, είτε με το σύστημα των μονάδων (συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο). 

Επίσης τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες μπορεί κανείς να τα βρίσκει αλλά και να τα αναρτά στην ιστοσελίδα του δικτύου, diktyoantallagonxanion.net στη στήλη προσφορά/ζήτηση.

Μέσω της ιστοσελίδας επικοινωνεί με το μέλος με το οποίο θέλει να κάνει τη συναλλαγή (υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, e-mail κλπ) και μέσω της ιστοσελίδας επίσης πραγματοποιεί τη μεταφορά των μονάδων.

Για να μπορεί κανείς να κάνει συναλλαγές μέσα στο δίκτυο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του και να έχει λάβει την ''κάρτα μέλους'' από το γραφείο του ΔΑΧ ή από την γραμματεία στο Παζάρι, όπου θα υπάρχει το όνομά του, η φωτογραφία του και ο κωδικός μέλους (ID).
Για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των μελών (εγγραφές - κάρτες, απορίες – ενημέρωση, εκκρεμότητες μονάδων, μέλη χωρίς ίντερνετ) υπάρχει το γραφείο του ΔΑΧ που βρίσκεται στη διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 37 στο "κέντρο διάδοσης της νοηματικής γλώσσας". 

Το γραφείο λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη 10-1 το πρωί και 7-9 το απόγευμα. Επίσης, για απορίες σχετικά με τη λειτουργία της ιστοσελίδας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα διαχείρισης διαδικτύου του ΔΑΧ στο email: diktyoxanion@gmail.com.
ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ


Ανοιχτή πρόσκληση σ’ ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής απευθύνει το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, το οποίο οργανώνει αύριο Κυριακή από τις 11 π.μ έως τις 3 μ.μ, το 26ο κατά σειρά Ανταλλακτικό Παζάρι που θα λάβει χώρα στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων (οδός Κοραή, δίπλα στο στάδιο).


Θα πραγματοποιηθούν:

-Συλλογή φαρμάκων (να μην έχουν λήξει)- ρούχων (κυρίως ανδρικά)- σχολικών ειδών
-Παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους
-Γραμματεία για νέα και παλιά μελη
-Μουσική


‘’Μέλη και μη, ελάτε να ανταλλάξουμε προϊόντα και υπηρεσίες!

Αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας και βιώνουμε ελευθερία και αλληλεγγύη μέσα από το εναλλακτικό εμπόριο!

Κανένας δεν μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο!’’τ ονίζουν οι διοργανωτές.

ΙΔΟΥ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

"Σε καιρούς κρίσης και χρεωκοπίας οι άνθρωποι ανακάλυπταν νέους τρόπους  για να μπορούν να επιβιώνουν μεταξύ τους και χωρίς χρήματα. Στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε μας εκπαίδευσαν να δουλεύουμε συνεχώς, μειώνοντας τον ελεύθερο χρόνο μας, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία, ενώ οι εταιρείες ,οι τράπεζες και τα «καρτέλ» αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.


Υιοθετήσαμε μια υπέρμετρη καταναλωτική συμπεριφορά, αντιγράφοντας τα πρότυπα που μας προβάλουν στα ΜΜΕ, δημιουργώντας έτσι στο μυαλό μας μια παραμορφωμένη εικόνα της ευτυχίας, της επιτυχίας και της αξίας βασισμένη στα υλικά αγαθά και στην εξωτερική εμφάνιση. 

Αγοράζουμε συνεχώς πράγματα που ουσιαστικά μας τα επιβάλουν υποσυνείδητα, κάνοντάς μας να θεωρούμε πως πραγματικά τα εχουμε ανάγκη: αυτοκίνητα, ρούχα, κοσμήματα, νιώθοντας με αυτόν τον τρόπο έστω παροδικά  ότι αξίζουμε  στην κοινωνία και είμαστε σημαντικοί. 

Η «εκπαίδευση» να «πατώ επί πτωμάτων» για να κερδίζω περισσότερα χρήματα, καλύτερη δουλειά,  η έπαρση, ο φθόνος και τα επιφανειακά ιδανικά που βιώναμε τόσα χρόνια, μας έφεραν στο σημείο να έχουμε μείνει ψυχικά μόνοι μας χωρίς καμία υποστήριξη και χωρίς καμία διέξοδο. 

Στις μέρες μας και ενώ η κοινωνία καταρρέει από την φτώχεια, την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση, όλοι νιώθουμε μόνοι μας και προσπαθούμε να επιβιώσουμε από την οικονομική κατάρρευση. 


Λέξεις όπως χαρίζω, βοηθώ, συμπαραστέκομαι, δανείζω, ανταλλάσω, συμπάσχω, αλληλοβοηθώ, έχουν εξαφανιστεί τόσο από το λεξιλόγιο μας όσο και στην πράξη.


Όλοι θέλουμε μια κοινωνία δίκαιη, με ισότητα σε όλους τους τομείς, χωρίς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. 

Μας δίνεται τώρα η ευκαιρία μέσα από την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, να αλλάξουμε την κοινωνία και τον τρόπο ζωής μας. 

Μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή οι άνθρωποι, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες , απόψεις και προϊόντα/υπηρεσίες χωρίς χρήματα, βγάζοντας μόνοι μας τους εαυτούς μας και την κοινωνία από τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε.


Σε καιρούς κρίσης, χρεωκοπίας & οικονομικής εξαθλίωσης των ανθρώπων, δημιουργήθηκαν ομάδες αυτοοργανωμένες & εφάρμοσαν το «εναλλακτικό εμπόριο» χωρίς χρήματα :


Tα ανταλλακτικά όμως παζάρια κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς διεθνώς. Όπως δείχνουν τα στοιχεία στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, δημιουργούνται όλο και περισσότερα δίκτυα ανταλλαγής."
Στο Δίκτιο έχει γίνει διάσπαση. Μια ομάδα συνεχίζει να διατηρεί το αρχικό http://www.diktyoantallagonxanion.gr/

"Υπο διάσπαση το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων;
 
Σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, καθώς μετά την πετυχημένη πορεία του και την αλματώδη αύξηση των μελών του, παρουσιάστηκαν θέματα "συννενόησης" και διαφωνίες ως προς την πορεία του.

Τουλάχιστον αυτά προκύπτουν απο τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, με κάποια μέλη να προχωρούν στην διοργάνωση νέου "ανταλλακτικού παζαριού" για την Κυριακή 4/11 και άλλα μέλη να γνωστοποιούν την ματαίωση των σχετικών δραστηριοτήτων κάνοντας σαφέστατα λόγο για διασπαστικά φαινόμενα.

"Διασπαστικά φαινόμενα"

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση που υπογράφουν δύο απο τα κεντρικά συντονιστικά μέλη του ΔΑΧ και η οποία εστάλει μέσω του επίσημου Δικτύου αναφέρει τα εξής : 

"Τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν έντονα φαινόμενα διάσπασης της κοινότητας από κάποια μέλη παραβαίνοντας τους κανόνες και τους όρους χρήσης, παρατηρήθηκαν δράσεις που υποσκάπτουν το δίκτυο και συκοφαντούν άλλα μέλη και διαχειριστές.

Για να προφυλαχθούν ο κόπος, η δουλειά και η προσφορά των μελών που προσφέρουν εθελοντικά στο ΔΑΧ και για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα απογοήτευσης και αποχώρησης, οι συντονιστές του δικτύου προχωρήσαμε σε κάποιες αποφάσεις, έως ότου ανασυνταχθούν νέες ομάδες διαχείρισης και για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε οργανωμένα, χωρίς να ενεργεί ο καθένας όπως θέλει.

Οι εξελίξεις τρέχουν, οι ανάγκες των 800 μελών και τις κοινωνίας μας έχουν αυξηθεί και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υπονόμευση της λειτουργίας του Δ.Α.Χ. από άτομα που για προσωπικό τους όφελος συκοφαντούν και υπονομεύουν την λειτουργία του δικτύου εις βάρος των υπολοίπων μελών. 

Έχουμε χρέος απέναντι στα μέλη και την κοινωνία να κρατήσουμε την συλλογικότητα ανοικτή σε όλους. Οι κανόνες, οι αρχές και οι αξίες του Δ.Α.Χ. μας ωθούν να απομονώσουμε και να εξαλείψουμε φαινόμενα διάσπασης συνεχίζοντας ενωμένοι την ομαλή λειτουργία.

Το Δ.Α.Χ. δεν ανήκει σε καμία κομματική παράταξη, παραμένει ανεξάρτητη συλλογικότητα και δημιουργήθηκε για όλο τον κόσμο και έτσι θα παραμείνει!

Η εικόνα του Δ.Α.Χ. δεν είναι αυτή που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες (συγκεκριμένα Ιούλιο εώς Οκτώβριο) και δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των μελών. Το Δ.Α.Χ χαρακτηρίζεται από ενότητα και συνεργασία, δίνοντας έτσι ελπίδα και χαρά σε όσους το αποτελούν.

Έως ότου ανασυσταθεί η νέα διαχειριστική ομάδα του Δ.Α.Χ. η οποία θα δημιουργήσει καλύτερες βάσεις για την συνέχεια της λειτουργίας, οργανωμένα και υπεύθυνα οι συναλλαγές των μελών συνεχίζονται ΜΟΝΟ διαδικτυακά. 

Οι δράσεις σταματούν προσωρινά και επανερχόμαστε πιο δυναμικά και πιο οργανωμένα θωρακίζοντας την ανταλλακτική οικονομία, με τις νέες ομάδες διαχείρισης όταν στελεχωθούν από όποιο μέλος επιθυμεί να συμμετέχει .

Το Δ.Α.Χ. είναι κατοχυρωμένο από την αρχή της λειτουργίας του από τους δημιουργούς του ( logo - όνομα, site κλπ) για την προστασία των μελών του και για την ανεξαρτησία του, προβλέποντας σε φαινόμενα «καπελώματος» και διάσπασης από «τρίτους», και δεν μπορεί κανένας να το εκμεταλλευτεί για ιδίους σκοπούς. Η κατοχύρωση του Δ.Α.Χ. δεν αποτελεί συνάθροιση ιεραρχίας ή «αρχηγών» της συλλογικότητας, αλλά προβλέπει σε σκοπούς προστασίας από «τρίτους» .

Παρακαλούμε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος των μελών του Δ.Α.Χ. που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία μετά από ανασύσταση νέων διαχειριστικών ομάδων, με νέα άτομα .
Χρειαζόμαστε ιδέες, ενδιαφέρον και συμμετοχές από υπεύθυνους ανθρώπους - μέλη, που πιστεύουν στην προσπάθεια που γίνεται για μια δίκαιη κοινωνία μέσα από το ανταλλακτικό εμπόριο. Με οδηγό τις αρχές-και τις αξίες του Δ.Α.Χ. που θέσαμε ως βάση τους προηγούμενους μήνες συμβάλλουμε εθελοντικά για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Δ.Α.Χ. συζητώντας και ανοίγοντας και άλλο την ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας!

Η εναλλακτική ιδέα που προτείνουμε για επιβίωση, ποιότητα ζωής και κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από το ανταλλακτικό εμπόριο, χρειάζεται όλους τους ανθρώπους ενωμένους να συμβάλλουν με την προσφορά τους!"

"Κανονικά το Ανταλλακτικό Παζάρι"

Απο την άλλη πλευρά, άλλα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών Χανίων με mail  καλούν στο νέο Ανταλλακτικό Παζάρι, την Κυριακή 4/11 και σε έκτακτη γενική συνέλευση αμέσως μετά !!!

"Ενημερώνουμε ότι τη Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, σύμφωνα με την ειλημμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΔΑΧ της 20ης Οκτωβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί κανονικά το καθιερωμένο 15νθήμερο παζάρι του ΔΑΧ στο 1ο ΕΠΑΛ στην οδό Κοραή δίπλα στο Στάδιο.

Αμέσως μετά το παζάρι στις 3:00μμ, συγκαλείται ¨Έκτακτη Γενική Συνέλευση, λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί και που αφορά τη συνέχιση λειτουργίας του Δικτύου μας."
ΠΗΓΗ flashnews.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ελευθερίου Βενιζέλου 37, Χανιά 731 32, Ελλάδα
diktyoxanion@gmail.com τηλ 6980615985
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×