op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία Αιγίλοπας

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια

"Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ είναι δίκτυο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργατικής οικονομίας στο Βόλο.Το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία ή αλλιώς ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ (άγριο στάρι) αποτελεί την ανασύσταση του Δικτύου Διατήρησης και Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών Φυτών και Αυτοχθόνων Φυλών Ζώων του Εργαστηρίου Οικολογικής Πρακτικής Θεσ/νίκης, επίσημου φορέα (που δραστηριοποιήθηκε όλη την δεκαετία του ’90) με  κύρια δράση την προώθηση της  Οικολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΠΑΞΕ- ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟΥ 10 ΕΩΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2013

Είναι η τέταρτη χρονιά που η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας οργανώνουμε τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου. 

Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ  είναι κυρίως οργάνωση των βιοκαλλιεργητών στην οποία επίσης, μπορούν ελεύθερα να συμμετέχουν πρόσωπα, ομάδες ή επιστήμονες που συμφωνούν με τους σκοπούς του.

Η οργάνωση είναι μέλος του Πανευρωπαϊκού Κινήματος ‘Let’s Liberate Diversity’  για την ελευθερία των σπόρων και της Πανελλαδικής Κίνησης Κατά των Γενετικά Tροποποιημένων Οργανισμών’.


Το Δίκτυο έχει – μεταξύ των άλλων – τους εξής κυρίως στόχους  :

Να  αρχίσουν να καλλιεργούνται ξανά οι ντόπιες ποικιλίες αγροτικών φυτών  και να διατηρηθούν, ανεξάρτητα των αποδόσεών τους, περισσότερο δε αυτές που κινδυνεύουν να εκλείψουν.

Να αναπτυχθούν ποικιλίες  φυτών προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και στο βιολογικό τρόπο παραγωγής και να τονισθεί η αξία τους  για την  οικολογική γεωργία.

Να επιτευχθεί η αναπαραγωγή και ανταλλαγή πολλαπλασιαστικού υλικού μεταξύ των μελών καθώς και χρήσιμων πληροφοριών, εμπειριών και παραδοσιακής γνώσης .

Να αναδειχθεί ο ρόλος της οικολογικής γεωργίας τόσο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας στην γεωργία όσο και για την διατήρηση και εξασφάλιση του ίδιου του γεωργικού επαγγέλματος.

Να τονισθεί ο ρόλος του γεωργού στην διατήρηση της βιοποικιλότητας των αγροοικοσυστημάτων καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμα του να συμμετέχει στην διαχείριση και τα οφέλη του γενετικού πλούτου..


ΣΠΟΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

H οργάνωση κάθε χρόνο αξιολογεί και αναπαράγει με επιστημονική καθοδήγηση  σε συνεργασία με επιλεγμένα και έμπειρα μέλη βιοκαλλιεργητές, ποικιλίες των περισσοτέρων καλλιεργειών (σιτηρά, όσπρια, κηπευτικά, δενδρώδη) κατάλληλες για την οικολογική γεωργία.
Για την επιτυχία διατήρησης, αξιολόγησης  και αναπαραγωγής των ποικιλιών έχει συσταθεί Συμβουλευτική Επιστημονική  Επιτροπή με την συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών-συνεργατών  από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ

Εκπαίδευση και  ανταλλαγή εμπειριών για

επιτυχή διατήρηση των σπόρων

δημιουργία κοινοτικών τραπεζών σπόρων

επιλογή προσαρμοσμένων ποικιλιών

οικολογική γεωργία,  φυσική, βιοδυναμική καλλιέργεια
 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ  είναι κυρίως οργάνωση των βιοκαλλιεργητών στην οποία μπορούν  επίσης, ελεύθερα να συμμετέχουν πρόσωπα, ομάδες ή επιστήμονες που συμφωνούν με τους σκοπούς του. Η οργάνωση στηρίζεται στην οικονομική και εθελοντική συνεισφορά των μελών και φίλων για την κάλυψη των αναγκών της.

 
Ως μέλη του ΑΙΓΙΛΟΠΑ μπορείτε:

να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό των σχολείων σπόρων

να προμηθευτείτε σπόρους  ελευθερίας παραδοσιακών ποικιλιών για δοκιμή και πειραματισμό δωρεάν

να συμμετέχετε στην αξιολόγηση, διατήρηση και αναπαραγωγή ποικιλιών για οικολογική γεωργία
 να συμμετέχετε στον αγώνα μας για μια ποιοτική γεωργία της τροφής με σπόρους ελευθερίας! 

Πως μπορώ να γίνω μέλος του Δικτύου του ΑΙΓΙΛΟΠΑ ;

Μέλη του Δικτύου του  ΑΙΓΙΛΟΠΑ μπορούν να γίνουν  με αίτηση (ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ) άτομα ή ομάδες και φορείς που συμφωνούν με τους σκοπούς της οργάνωσης. 

Τα μέλη του Δικτύου διακρίνονται σε  συνεργάτες οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια διατήρησης και αναπαραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών της συλλογής του ΑΙΓΙΛΟΠΑ  μέσω των Ετήσιων Προγραμμάτων Σποράς και σε φίλους (υποστηρικτές). Όλα τα μέλη καταβάλλουν ετήσια συνδρομή και έχουν πρόσβαση σε  διαθέσιμο σπόρο παραδοσιακών ποικιλιών της οργάνωσης για δοκιμή και πειραματισμό.

Η ετήσια  απλή συνδρομή   είναι 20 ευρώ ( χωρίς αποστολή σπόρων) . Για την αποστολή σπόρων για δοκιμή και πειραματισμό καταβάλλονται συν 10 ευρώ έξοδα προετοιμασίας και αποστολής (σύνολο 30 ευρώ) . 

Για την καταβολή της  συνδρομής σας καθώς και για την οικονομική  ενίσχυση της οργάνωσής μας χρησιμοποιείστε τον  αριθμό λογαριασμού του ΑΙΓΙΛΟΠΑ στην Εθνική Τράπεζα : 201/485033-50

 Ετήσια Προγράμματα Σποράς

Η οργάνωση από το 2002 έως σήμερα (2013) μελετά και αξιολογεί σε διάφορες περιοχές της χώρας σε συνθήκες οικολογικής καλλιέργειας εγχώριους αβελτίωτους πληθυσμούς  και ποικιλίες σιτηρών, ψυχανθών και κηπευτικών οι οποίες προέρχονται κυρίως από την Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. , τη συλλογή από περιοχές  που ακόμα διατηρούνται και τελευταία από Τράπεζες Γενετικού Υλικού του εξωτερικού που επαναπατρίζονται. 

Σε ότι αφορά την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση του γενετικού υλικού η οργάνωση έχει στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και με κρατικές υπηρεσίες και φορείς.Με βάση τις ποσότητες σπόρου που η οργάνωση είχε στην διάθεσή της ξεκίνησε από το 2004  Πρόγραμμα Σποράς  Παραδοσιακών Ποικιλιών  σιταριού και  απο πρόπερσι κηπευτικών δίνοντας την ευκαιρία σε βιοκαλλιεργητές να δοκιμάσουν και αξιολογήσουν μόνοι τους τις ποικιλίες αυτές στα χωράφια τους συμβάλλοντας έτσι και στη ζωντανή διατήρησή τους. 

Από το 2004 έως σήμερα (2013) πάνω από 500 ερασιτεχνες και επαγγελματίες βιοκαλλιεργητές  σε όλη την Ελλάδα έχουν δοκιμάσει ποικιλίες που η οργάνωση αναπαράγει ενώ ήδη κάποιες από αυτές έχουν αξιολογηθεί ως πιο κατάλληλες σε διάφορες περιοχές και αναπαράγονται σε μεγαλύτερη έκταση. 

Παράλληλα συνεχίζονται και αξιολογούνται και αναπαράγονται κάθε χρόνο καινούριος αριθμός ποικιλιών κατάλληλων για οικολογική καλλιέργεια.Πως μπορώ να προμηθευτώ σπόρο παραδοσιακών ποικιλιών του ΑΙΓΙΛΟΠΑ ;

Σπόρο ντόπιων ποικιλιών μπορούν να προμηθευτούν όλα τα  μέλη  του Δικτύου του ΑΙΓΙΛΟΠΑ δωρεάν  σε περιορισμένες ποσότητες για ερευνητικούς σκοπούς και για δοκιμή αλλά και στις διάφορες γιορτές και συναντήσεις της οργάνωσης στις οποίες οργανώνονται ανταλλαγές σπόρου μεταξύ των μελών. 

Οι ποικιλίες των σπόρων καθορίζονται κάθε φορά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και ανακοινώνονται σε μορφή καταλόγου στα μέλη της οργάνωσης πριν τις περιόδους σποράς (Ιανουάριο – Ιούλιο). 

Κάθε χρόνο, μετά από αξιολόγηση στα ετήσια προγράμματα σποράς και αξιολόγησης, επιλέγονται ποικιλίες οι οποίες προκρίνονται να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Η σποροπαραγωγή τους γίνεται από κατάλληλα και έμπειρα μέλη συνεργάτες βιοκαλλιεργητές που επιλέγονται για το σκοπό αυτό  με  την επιστημονική  καθοδήγηση και επίβλεψη  της οργάνωσης.

Είδη που διατηρεί και αναπαράγει ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ κατάλληλα για βιοκαλλιέργεια:

Σιτηρά : Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι

Όσπρια : Φασόλια, φακές, ρεβύθια, λαθούρι,  λούπινο

Κηπευτικά : Ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι καλοκαιρινό και χειμωνιάτικο, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι, μαρούλι, λάχανο, παντζάρι, ρέβα, ρόκα, σέσκουλο, κρεμμύδι, πράσο, κουκιά, μπιζέλι, φασολάκι

Δεντρώδη : Μήλα, αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, βερύκοκκα

Αμπέλι

Βότανα και μελισσοκομικά : διάφορα είδη

Στοιχεία επικοινωνίας:
Άνω Λεχώνια 373 00, Ελλάδα
info@aegilops.gr Τηλ.:2428094558
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×